Ministerul Educaţiei a lansat un proiect OUG care prevede tăierea numărului de ore la clase

A.P.
Miscellanea / 30 iulie 2020

Ministerul Educaţiei a lansat un proiect OUG care prevede tăierea numărului de ore la clase

Ministerul Educaţiei vrea să modifice, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat de Minister prevede că din anul şcolar 2020-2021 numărul de ore de şcoală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a, scrie g4media.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2019 legea care taie cu până la 9 numărul de ore de şcoală pe săptămână. Legea este în vigoare în acest moment şi trebuie să se aplice din 14 septembrie 2020, însă Ministerul Educaţiei nu a anunţat până acum care sunt planurile de modificare a disciplinelor de şcoală.

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) "hibrid", care introduce noi reguli pentru şcoala în timp de pandemie, dar care modifică şi Legea Educaţiei.

În ceea ce priveşte modificarea planurilor-cadru - adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă şi a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte - proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul şcolar 2020-2021, şi se vor "finaliza pentru toate clasele până la începerea anului şcolar 2025 - 2026."

Ministerul Educaţiei îşi rezervă, însă, dreptul de a modifica încă de anul acesta planurile-cadru şi pentru celelalte clase. "În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcţi ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată", prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică, citat de g4media.

Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea promulgată de Iohannis:

în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),

în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)

în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dorim copiii noștri sa poată studia mai multe limbi moderne de exemplu franceza fiind un popor francofon, ne-am saturat de matematica, informatica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro