Ministerul Finanţelor a anunţat marţi că pachetul de măsuri fiscal-bugetare, asumat recent de Guvern, a fost apreciat de Comisia Europeană drept un pas „important şi pozitiv” în procesul de corectare a deficitului bugetar excesiv, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor. Evaluarea a fost transmisă în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, la care ministrul român Alexandru Nazare a prezentat setul de reforme.
Comisia a subliniat că România trebuie să întreprindă acţiuni eficace şi să prezinte, până cel târziu la 15 octombrie 2025, măsurile necesare pentru reducerea deficitului şi respectarea angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv. Obiectivul final este ca România să pună capăt acestei proceduri până în anul 2030.
În discursul său de la Bruxelles, ministrul Nazare a afirmat că România transmite un semnal clar de responsabilitate fiscală şi că pachetul recent oferă „baza necesară pentru o ajustare credibilă”, agreată în dialog strâns cu oficialii europeni. El a avertizat că menţinerea unui deficit ridicat ar putea atrage riscuri majore, precum suspendarea fondurilor europene şi scăderea ratingului de ţară, cu efecte negative asupra accesului la pieţele financiare internaţionale.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat la finalul reuniunii că planul propus de România reprezintă un pas semnificativ în direcţia corectării deficitului, cu condiţia ca toate măsurile să fie rapid adoptate şi implementate integral. Comisia va evalua în toamnă impactul concret al acestui pachet şi progresul înregistrat.
În paralel cu angajamentele privind disciplina fiscală, miniştrii de finanţe europeni au discutat şi despre pachetul legislativ privind moneda euro digitală. Ministrul Nazare a susţinut că adoptarea acestei monede reprezintă un pas esenţial pentru modernizarea sistemului financiar european şi pentru creşterea incluziunii financiare. El a insistat asupra necesităţii unui tratament echitabil pentru toate statele membre, indiferent dacă fac parte sau nu din zona euro, avertizând asupra riscului apariţiei unor diviziuni, conform sursei citate.
Totodată, în discuţiile privind securitizarea, ministrul român a pledat pentru un cadru de reglementare care să stimuleze lichiditatea pieţei europene, subliniind că România, deşi nu are o piaţă foarte dezvoltată în acest domeniu, se va implica activ în elaborarea normelor tehnice. Nazare a atras atenţia că este necesar un echilibru între nevoia de capital şi cerinţele de prudenţă, pentru a sprijini creşterea economică fără a compromite stabilitatea financiară.
Opinia Cititorului