Ministrul Culturii a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi din cauza conflictului intern de la Opera

G.U.
Cultură / 05 septembrie 2020

Ministrul Culturii a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi din cauza conflictului intern de la Opera

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi în urma conflictului izbucnit între o parte dintre angajaţii Operei Naţionale Române Iaşi şi conducerea instituţiei, potrivit Agerpres.

"Situaţia de la Opera din Iaşi este una deja arhicunoscută şi intens mediatizată. Personal am avut întâlniri, care au durat ore, cu o serie de angajaţi ai Operei care confirmă cele reclamate împotriva doamnei (Beatrice -n.r) Rancea, dar a venit o altă serie de angajaţi care a ţinut să spună că de fapt nu sunt adevărate aceste lucruri şi că doamna Rancea este un manager bun. Sigur că eu am acţionat instituţional, am trimis Corpul de Control la Iaşi cu câteva luni în urmă. A stat aici o echipă formată din şase specialişti timp de o săptămână. Rezultatul Corpului de Control mi-a fost prezentat. Erau câteva lucruri neclare acolo. În consecinţă, am decis declinarea acestei analize a Corpului de Control atât către Parchet, cât şi către Curtea de Conturi a României", a răspuns jurnaliştilor ministrul Culturii.

El a afirmat că "lucrurile se vor limpezi în momentul în care aceste două instituţii (Parchetul şi Curtea de Conturi - n.r) îşi vor spune punctul de vedere atât din punct de vedere al reclamaţiilor din zona managerială, dar şi din punct de vedere al reclamaţiilor din zona economică. Până atunci, desigur, sunt speculaţii, sunt puncte de vedere".

Ministrul a menţionat că şi înainte de a ajunge la conferinţa de presă a fost aşteptat de angajaţi pentru a discuta pe acest subiect.

"Era o persoană care m-a abordat, o persoană pe care o cunoşteam pentru că a fost deja în audienţă la minister. Este o poveste fără sfârşit la Opera din Iaşi. De aceea eu am acţionat instituţional. În momentul în care instituţiile abilitate îşi vor spune punctul de vedere, vom avea o poziţie oficială", a mai spus ministrul Culturii.

Disensiunile din interiorul ONRI au început în urmă cu câţiva ani, când s-au efectuat o serie de concedieri, şi s-au amplificat la începutul anului, odată cu desfiinţarea postului de dirijor al Corului Juniorii Operei, Raluca Zaharia, căreia i s-a oferit postul de sufleor şi, totodată, posibilitatea de a lucra în continuare ca dirijor al corului de copii în baza unui contract de drepturi de autor. În acel context a fost organizat un protest, la care au participat şi colegi din ONRI, dar şi părinţi ai copiilor de la cor.

La începutul anului 2020, fosta contabilă şefă a ONRI, Simona Alice Gogan, a acuzat conducerea instituţiei că a cheltuit nejustificat o sumă mare de bani. În replică, managerul ONRI, Beatrice Rancea, a declarat că aceasta a făcut acuzaţiile doar atunci când şi-a pierdut funcţia de conducere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

21 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0148
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5099
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.5144

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro