"A fost publicat, în Monitorul Oficial al României, Ordinul de Ministru care definitivează cadrul normativ, prin care accelerăm procesele de elaborare şi actualizare a planurilor de amenajarea teritoriului şi a celor de urbanism, precum şi de avizare şi autorizare a lucrărilor de construcţii, atât publice, cât şi private", a anunţat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării, remis redacţiei.
Măsurile prevăzute vin în sprijinul investitorilor publici şi privaţi şi stabileşte, ca noutate, avizarea tacită, în cazul în care o instituţie nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz.
Ministrul a spus: "În termen de 10 zile de la data publicării acestei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei adoptă, prin ordin, formularul privind declaraţia pe propria răspundere, prin care beneficiarul declară că nu a fost primită solicitarea de clarificare, completare sau modificare, nu a fost eliberat aviz cu sau fără condiţii ori nu a fost eliberată adresa de respingere, după caz."
În acest sens, au fost elaborate atât un model de declaraţie pe propria răspundere, pe care beneficiarul o depune la aprobarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului sau a celor de urbanism, în situaţia în care, pentru o serie de avize, invocă procedura acordării tacite a acestora, cât şi un model de declaraţie similară, care se depune pentru obţinerea autorizaţiei de construire sau desfiinţare.
Pentru instituţiile publice care nu respectă noile reguli, sunt prevăzute sancţiuni. Totodată, respingerea nefondată a documentaţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării. De asemenea, documentaţia va fi evaluată de un singur funcţionar public pe tot parcursul procedurii de avizare şi autorizare, asigurând, astfel, coerenţă între solicitările formulate către beneficiar.
După cum este cunoscut, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 31/2025, adoptată la propunerea Ministerului Dezvoltării, se reduce timpul de avizare, se introduce avizarea simultană, eliminând avizarea în cascadă, nu se permite condiţionarea avizării de emiterea altor avize, construcţiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, şi nu va mai fi nevoie de studii, documente sau avize care nu sunt necesare construcţiei şi care reprezintă un exces birocratic.
"Statul trebuie să lucreze pentru cetăţean şi să elimine birocraţia, inclusiv din domeniul construcţiilor, iar instituţiile publice trebuie să fie responsabilizate, astfel încât procesul de dezvoltare a României să fie unul accelerat şi eficientizat", a conchis Cseke Attila.
Opinia Cititorului