Agenţia de evaluare financiară Moody's Corp a acceptat să plătească suma de 864 milioane de dolari pentru a ajunge la o înţelegere cu autorităţile americane, în legătură cu ratingurile pe care le-a acordat unor obligaţiuni ipotecare riscante care au contribuit la declanşarea crizei financiare din 2008, a anunţat vineri seara Departamentul american al Justiţiei, informează Reuters.
Un acord a fost semnat între Moody's Investors Services, Moody's Analytics şi firma mamă Moody's Corporation pe de o parte şi Departamentul american al Justiţiei şi 21 de state americane pe de altă parte, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului american al Justiţiei, transmite Agerpres.
Adjunctul procurorului general al SUA, Bill Baer a declarat: "Eşecul Moody's de a adera la propriile standarde de acordare a ratingurilor i-a dus în eroare pe investitori, a jucat un rol semnificativ în colapsul pieţei imobiliare şi a contribuit semnificativ la marea recesiune".
În replică, Moody's a subliniat că această înţelegere nu înseamnă că agenţia admite că a încălcat legea.
Moody's a precizat într-un comunicat: "Acest acord recunoaşte măsurile considerabile introduse de Moody's pentru a întări şi promova integritatea, independenţa şi calitatea ratingurilor sale".
Moody's a devenit a doua mare agenţie de rating care a ajuns la o înţelegere cu justiţia americană după ce a fost acuzată că a acordat calificative incorecte pentru investiţiile legate de creditele ipotecare de tip subprime înaintea crizei financiare din 2008. În urmă cu doi ani, Standard & Poor's a acceptat să plătească suma de 1,37 miliarde de dolari pentru a soluţiona aceleaşi acuzaţii.
O anchetă a Congresului SUA a descoperit că agenţiile de rating au acordat cele mai bune calificative (AAA) unor obligaţiuni ipotecare toxice doar pentru a câştiga drept clienţi băncile care pregăteau acele obligaţiuni. În 2007, aceste obligaţiuni toxice au început să se prăbuşească, ceea ce a declanşat colapsul pieţei imobiliare şi a provocat pierderi de peste 1.900 de miliarde de dolari companiilor financiare din întreaga lume în timpul unei crize care a pu în pericol sistemul global mondial. "Această criză nu ar fi avut loc fără agenţiile de rating" se arată într-un raport din 2011 al Comisiei de anchetă privind criza financiară.
1. sua
(mesaj trimis de papadopol în data de 15.01.2017, 00:59)
celorlalti nimic?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2017, 07:19)
Plateste si se spala?!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2017, 15:07)
Platesc intre ei.Majoritatea a pierdut dar cei care au avut bani au castigat foarte mult.