Moody's plăteşte 864 milioane de dolari pentru a pune capăt acuzaţiilor referitoare la ratingurile subprime

Anca Oblu
Internaţional / 15 ianuarie 2017

Moody's plăteşte 864 milioane de dolari pentru a pune capăt acuzaţiilor referitoare la ratingurile subprime

Agenţia de evaluare financiară Moody's Corp a acceptat să plătească suma de 864 milioane de dolari pentru a ajunge la o înţelegere cu autorităţile americane, în legătură cu ratingurile pe care le-a acordat unor obligaţiuni ipotecare riscante care au contribuit la declanşarea crizei financiare din 2008, a anunţat vineri seara Departamentul american al Justiţiei, informează Reuters.

Un acord a fost semnat între Moody's Investors Services, Moody's Analytics şi firma mamă Moody's Corporation pe de o parte şi Departamentul american al Justiţiei şi 21 de state americane pe de altă parte, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului american al Justiţiei, transmite Agerpres.

Adjunctul procurorului general al SUA, Bill Baer a declarat: "Eşecul Moody's de a adera la propriile standarde de acordare a ratingurilor i-a dus în eroare pe investitori, a jucat un rol semnificativ în colapsul pieţei imobiliare şi a contribuit semnificativ la marea recesiune".

În replică, Moody's a subliniat că această înţelegere nu înseamnă că agenţia admite că a încălcat legea.

Moody's a precizat într-un comunicat: "Acest acord recunoaşte măsurile considerabile introduse de Moody's pentru a întări şi promova integritatea, independenţa şi calitatea ratingurilor sale".

Moody's a devenit a doua mare agenţie de rating care a ajuns la o înţelegere cu justiţia americană după ce a fost acuzată că a acordat calificative incorecte pentru investiţiile legate de creditele ipotecare de tip subprime înaintea crizei financiare din 2008. În urmă cu doi ani, Standard & Poor's a acceptat să plătească suma de 1,37 miliarde de dolari pentru a soluţiona aceleaşi acuzaţii.

O anchetă a Congresului SUA a descoperit că agenţiile de rating au acordat cele mai bune calificative (AAA) unor obligaţiuni ipotecare toxice doar pentru a câştiga drept clienţi băncile care pregăteau acele obligaţiuni. În 2007, aceste obligaţiuni toxice au început să se prăbuşească, ceea ce a declanşat colapsul pieţei imobiliare şi a provocat pierderi de peste 1.900 de miliarde de dolari companiilor financiare din întreaga lume în timpul unei crize care a pu în pericol sistemul global mondial. "Această criză nu ar fi avut loc fără agenţiile de rating" se arată într-un raport din 2011 al Comisiei de anchetă privind criza financiară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. celorlalti nimic?

    1. Plateste si se spala?!

    Platesc intre ei.Majoritatea a pierdut dar cei care au avut bani au castigat foarte mult.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb