Europa trebuie să devină gardianul propriului său viitor, a declarat, în plenul Parlamentului European, preşedinta slovenă Natasa Pirc Musar, pledând pentru creşterea autonomiei UE în materie de securitate şi apărare, conform Agerpres.
'Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ameninţările hibride, campaniile de dezinformare care ameninţă regimurile democratice, toate acestea cer un răspuns coordonat din partea noastră şi întărirea tuturor capacităţilor de apărare', a declarat şefa statului sloven.
'Trebuie să devenim mai autonomi în materie de securitate şi apărare, pentru a acţiona independent', a pledat ea, apreciind că actualul mediu de securitate 'este şi o oportunitate să ne întărim cooperarea cu NATO şi cu aliaţii cu aceleaşi valori'.
'Europa trebuie să devină gardianul propriului său viitor. UE are nevoie de o direcţie clară şi de viziune foarte curajoasă în ce priveşte rolul său', a pledat Natasa Pirc Musar.
'Când e vorba de responsabilitatea noastră, nu putem să trecem cu vederea războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Noi am avut un răspuns unit în susţinerea Ucrainei, în încercarea de a ajunge la o pace durabilă, acceptabilă pentru Ucraina. Viitorul Ucrainei este crucial pentru viitorul Europei noastre şi pentru continentul nostru', a spus şefa statului sloven în aplauzele eurodeputaţilor.
Ea a vorbit şi despre conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza şi a precizat că ţara sa, care a recunoscut Palestina, crede în soluţia celor două state.
'Cred că evenimentele din Orientul Mijlociu mă fac adesea să am nopţi nedormite. Ce poate face UE? Prea multe sunt în mâinile unei singure superputeri', a spus ea referindu-se la SUA, al căror preşedinte, Donald Trump, este mare susţinător al premierului israelian Benjamin Netanyahu.
Ea a acuzat Israelul de 'genocid' şi le-a spus eurodeputaţilor că 'îl urmărim şi rămânem tăcuţi', notează Agerpres.
Preşedinta slovenă a mai spus că extinderea UE este 'unul dintre instrumentele cele mai puternice pe care le-am avut pentru a încuraja pacea şi prosperitatea. Înţelegem foarte bine ce înseamnă să îmbrăţişezi perspectiva europeană. Slovenia sprijină aderarea unui număr cât mai mare de state la UE până în 2030. Această extindere, fireşte, trebuie să se bazeze pe realizările ţărilor candidate', dar 'este şi o obligaţie morală pe care o avem noi ca Uniune Europeană'.
'Principala problemă în Balcanii de Vest este faptul că tinerii nu mai văd nicio perspectivă de viitor şi pleacă din aceste ţări', a mai afirmat ea.
'Extinderea trebuie să fie şi în interesul statelor membre, nu doar al ţărilor candidate' şi, 'ca să fim pregătiţi pentru lărgirea UE, trebuie să ne asigurăm că avem capacitatea financiară de a face asta', a mai pledat ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 21.05.2025, 18:13)
Acum mai mult ca oricind vedem cita inteligenta militar economica are Europa ce a devenit nu numai un pilon economic de sprijin pentru toate natiunile europene dar devine si o mare putere militara pe masura ce sumele imense de bani alocate schimba din temelii forta armatelor europene .Europa este singura entitate ce poate face acest lucru in lume .