Comisia Europeană a anunţat marţi un plan ambiţios de eliminare treptată a importurilor de energie din Rusia, inclusiv gaz natural, energie nucleară şi gaze naturale lichefiate (LNG), până la sfârşitul anului 2027, relatează news.ro. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, măsura are ca scop asigurarea independenţei energetice totale a Uniunii Europene faţă de Rusia.
Însă aliaţii tradiţionali ai Moscovei din estul Europei, precum Slovacia şi Ungaria, au reacţionat dur, acuzând Comisia că riscă să provoace o "sinucidere economică" şi o criză energetică regională.
"Recunoaştem obiectivul strategic al reducerii dependenţei energetice de state terţe şi Slovacia este gata să colaboreze în acest sens cu Uniunea Europeană, dar... este pur şi simplu sinucidere economică să acceptăm că nici gaz, nici energie nucleară, nici petrol nu mai pot fi importate din Rusia, doar pentru că se construieşte o nouă Cortină de Fier între Occident şi Rusia", a declarat miercuri premierul slovac Robert Fico, citat de agenţia TASR.
La rândul său, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a condamnat planurile Bruxellesului drept "motivate politic" şi "o greşeală gravă": "Ameninţă securitatea energetică, creşte preţurile şi încalcă suveranitatea. Vor ca noi să plătim costul sprijinului lor nechibzuit pentru Ucraina. Respingem ferm aceste măsuri."
În 2024, aproximativ 19% din importurile de gaz şi LNG ale UE proveneau încă din Rusia, în scădere semnificativă faţă de 45% în 2021. Cu toate acestea, reducerea completă a dependenţei de gazul rusesc s-a dovedit mai dificilă decât interzicerea importurilor de petrol şi cărbune.
Conform noii "foi de parcurs" a Comisiei Europene, UE va interzice până la finalul lui 2025 toate importurile de gaz rusesc în baza noilor contracte şi a contractelor spot existente. Ulterior, până la sfârşitul lui 2027, vor fi eliminate toate importurile rămase de energie din Rusia, inclusiv cele nucleare.
Proiectele legislative urmează să fie prezentate în iunie şi vor necesita aprobarea Parlamentului European şi a unei majorităţi calificate a statelor membre. Planurile nu pot fi blocate de o minoritate de ţări.
"Putem adopta acest plan fără unanimitate", a declarat comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, adăugând: "Sper, desigur, că toţi vor vota pentru, dar dacă nu, şi asta face parte din Uniunea Europeană - uneori majoritatea ia deciziile necesare."
Jorgensen a subliniat că actuala dependenţă a UE de energia rusească este "inacceptabilă", în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin "a folosit energia ca armă", iar veniturile din exporturile de gaz au alimentat "cuferele de război" ale Kremlinului.
Comisia a transmis că va colabora îndeaproape cu toate statele membre în implementarea planului, în special cu cele mai afectate. Până la finalul anului, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan naţional care să arate cum va contribui la eliminarea importurilor energetice din Rusia.
Deocamdată nu este clar dacă Slovacia şi Ungaria vor coopera în acest proces.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2025, 10:36)
Am mai auzit gluma asta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2025, 11:10)
N-așa că-ngheață Europa în 2022? :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2025, 10:59)
Oare Ursula,
nu a auzit de "legea" comertului/economiei,
ca o marfa buna si ieftina,
nu poti scoate din piata,
cel mult poti baga temporar in piata neagra.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.05.2025, 11:09)
iată unde erau marii cumpărători de la Soviet. :
Deci nu UE cumpără de la ruși, ci agenții kaghebe din două state deraiate.