NICOLAE CINTEZĂ: "Băncile nu mai vor să dea credite, în contextul legislaţiei impredictibile"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2015

Majoritatea companiilor intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară, potrivit unui studiu realizat de BNR. Acesta arată că o proporţie de 64% dintre firmele chestionate nu ar lua un credit în lei şi 68% dintre societăţile comerciale nu ar contracta un împrumut în euro.

62% dintre firmele care au răspuns întrebărilor BNR au precizat că nu au aplicat în vederea obţinerii de finanţare de la instituţiile financiare în perioada octombrie 2014-martie 2015 (62 la sută).

În opinia lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, faptul că întreprinzătorii nu mai sunt dispuşi să se împrumute la bănci este o problemă, însă întrebarea care se pune este dacă aceştia ar îndeplini condiţiile impuse pentru contractarea unui credit.

"Băncile înăspresc condiţiile de creditare, în contextul unui mediu legislativ impredictibil. Deocamdată, băncile nu mai sunt doritoare să dea credite, pentru că se transmite un mesaj foarte prost din partea iniţiatorilor de legi", ne-a explicat domnia sa.

Potrivit cercetării BNR, în alegerea unei instituţii financiare în vederea contractării unui credit, companiile s-au ghidat în principal după relaţia de afaceri pe care o aveau deja stabilită cu respectiva instituţie de credit sau IFN (circa 78% dintre firmele care s-au împrumutat în perioada octombrie 2014-martie 2015).

Costurile mai reduse şi condiţiile de creditare mai avantajoase se menţin în topul criteriilor de alegere a unei instituţii financiare, în vederea contractării unui credit, mai arată sursa citată.

Studiul menţionează: "Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale".

Pentru corporaţii, impactul majorităţii dificultăţilor întâmpinate este mult mai pregnant decât în cazul IMM.

O parte importantă dintre firme (21%) declară că ar accesa un împrumut bancar în ipoteza unei rate a dobânzii foarte scăzute (între 0,1% şi 3%, atât pentru credite în lei, cât şi pentru credite în euro).

Referitor la cursul de schimb, importatorii şi companiile cu credite în euro manifestă o sensibilitate mai ridicată cu privire la deprecierea monedei naţionale pe majoritatea palierelor, cele mai multe fiind afectate de nivelul actual al cursului sau de o depreciere marginală, potrivit studiului BNR.

Nicolae Cinteză ne-a spus că, în prezent, rata de neperformanţă din sistemul bancar este de 13,8%, după metodologia BNR, şi de 13,3%, după mtoda EBA.

Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se ridică de 71%, restul de 29% însemnând colateralele aduse de debitori.

"Sistemul bancar este, deocamdată, pe profit, dar mai urmează provizioane, pentru că din toamnă începe un nou exerciţiu AQR, în care vor intra toate băncile cu o cotă de piaţă de peste 1% şi alte câteva cu o cotă mai mică de 1%, care vor fi selectate de BNR", ne-a mai precizat domnul Nicolae Cinteză.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Din contra, bancile sunt extrem de doritoare sa acorde credite. Dar nu le mai calca nimeni pragul datorita atitudinii cunoscute fata de clienti, fie ei debitori, fie deponenti. Tocmai lipsa unei legislatii care sa protejeze clientul captivi in fata abuzurilor de tip camataresc conduce la acest blocaj al sistemului bancar, la care isi aduce contributia si onor BNR prin pozitia partinitoare, pro banci, utitand ca si clientii sunt parte a sistemului. Miile de procese sunt cel mai bun indicator al modului in care inteleg sa functioneze bancile in Romania. Aterizare placuta!

    Deasupra de banca mea,  

    Iarasi canta cinteza..... 

    Cintezoiul acesta o fi devenit purtatorul de cuvant al rechinilor financiari? de ciripeste asemenea ineptii? 

    Daca honvezii nu vor sa mai dea credite, sa plece acasa.

    Pedepsim pe amaratul prins ca a furat punguta cu doi bani, iar samsarii ordinari isi fac de cap la noi acasa. 

    1. Este corect și sunt întrutotul de acord cu părerea ta, insa suntem vinovați cu totii ca votam în parlament "personaje" nu oameni politici care sa își asume adoptarea unor legi corecte și care sa impună o disciplina funcțională băncilor străine.Noi nu mai avem drept sa ne plângem ca nu avem cui!

    dar cine mai vrea sa ia credit??.... multora le-au cam ajuns... sau sunt indatorati la limita...

    sa moara bancile :)) 

    NU mai vrea nimeni sa ia credit, lumea a inteles ca bancile sunt doar camatari legalizati de BNR

    dar BRD mai da credite politicienilor pe ochi frumosi, domnule Cinteza? despre asta de ce nu il intrebati pe domnul supraveghetor?

    Sa modifice contractele abuzive prin care au dat teapa romanilor si sa returneze banii incasati.

    1. Zi asta cinteza la urechea lui isarescu ca la a lui

      vasilescu degeaba,e mut. Bancile austriece si-au batut joc de Romani cu acordul vostru.Plangeti si voi.Noi o facem de mult ! 

    Toata conducerea BNR ar trebui sa atarne in streang in fata institutiei. Pacat de Romania ca este mulsa de mafioti penali. Dobitocul asta de Cinteza este o hiena imputita si un mafiot penal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb