Rusia vinde obligaţiuni direct fondurilor de pensii şi băncilor, ca să evite să se împrumute de pe piaţa financiară, după ce, de la anexarea Peninsulei Crimeea până în prezent, patru licitaţii au eşuat, conform Bloomberg.
Ministerul rus de Finanţe oferă instrumente financiare în valoare de 100 miliarde ruble (2,8 miliarde dolari). Randamentul titlurilor (cu scadenţă în martie 2015) este de 7,73%, iar al celor care ajung la plată în februarie, de 8,25%. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale în ruble cu scadenţă în ianuarie 2016 a crescut cu aproape 2 puncte procentuale de la începutul anului, până la 8,25%.
Suma considerabilă pe care statul intenţionează să o împrumute ar putea semnala că Rusia nu se aşteaptă ca încrederea investitorilor să revină la normal în perioada următoare, notează Bloomberg. Costurile de împrumut ale Rusiei au atins un nivel-record după ce anexarea Crimeei a cauzat cea mai puternică înrăutăţire a relaţiilor ţării cu Occidentul, de la încheierea Războiului Rece până în prezent.
Ministerul Finanţelor din Rusia nu a răspuns cererilor Bloomberg pentru comentarii.
De la 1 ianuarie până acum, Federaţia Rusă a anulat şapte licitaţii de obligaţiuni, invocând condiţiile nefavorabile din piaţa financiară. În ianuarie, investitorii au evitat active de pe pieţe emergente, din cauza reducerii, de către Rezerva Federală a SUA (Fed), a programului său de cumpărare de obligaţiuni.
Exodul de pe piaţa din Rusia a continuat odată cu agravarea crizei din Ucraina, ce a determinat agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) şi Fitch să înrăutăţească, în această lună, perspectiva ratingului Rusiei, de la "stabilă" la "negativă".
Ministrul de Finanţe din Rusia, Anton Siluanov, a declarat, săptămâna trecută, că Executivul moscovit ar putea renunţa la planurile pentru o emisiune de obligaţiuni europene (eurobonduri) în valoare de 7 miliarde dolari şi ar putea reduce programul de împrumut pe piaţa internă (825 miliarde ruble). De la începutul anului, guvernul rus a împrumutat 37 miliarde ruble.
Tot în acest an, Rusia trebuie să plătească datorii de 324 miliarde ruble, acţiune pentru care dispune inclusiv de o sumă de 174 miliarde ruble, ce ar fi trebuit transferată către fondul suveran al ţării.
Ultima ofertă de obligaţiuni a fost făcută de Finanţele ruse în octombrie 2012: 24 miliarde ruble, pe 13 ani, cu dobândă de 8,18%. Ieri, rubla a scăzut cu 0,3% faţă de dolar, iar anul acesta declinul a fost de 7,9%, cea mai slabă evoluţie dintre pieţele emergente monitorizate de Bloomberg, chiar şi sub evoluţia peso-ului argentinian. Slăbirea rublei a ajutat Rusia să îşi sporească puternic veniturile din exporturi, calculate în moneda naţională, statul înregistrând un surplus bugetar de 30,5 miliarde ruble în ianuarie şi februarie, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.
Petrolul şi gazele naturale contribuie şi ele la circa o jumătate din veniturile bugetare. Cotaţia Brent a ţiţeiului a urcat cu 0,4%, până la 108,27 dolari/baril, aproape cel mai înalt nivel al ultimelor două săptămâni.