O companie din China produce cel mai avansat cip de memorie din lume

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2023

O companie din China produce cel mai avansat cip de memorie din lume

English Version

"Ceea ce ar trebui să facă cu adevărat SUA este să se concentreze asupra menţinerii poziţiei de lider în domeniul designului de cipuri, în loc să încerce să limiteze progresul Chinei, ceea ce este inutil, deoarece China adoptă o strategie la nivelul întregii naţiuni pentru a-şi impulsiona industria cipurilor". (Burn J. Lin, fost vicepreşedinte la TSMC)

Călin Rechea

Compania canadiană TechInsights a intrat în atenţia publicului după ce a dezvăluit natura procesorului din ultimul model de telefon de la Huawei, construit pe baza unei tehnologii care nu ar fi trebuit să fie disponibilă companiilor chineze în urma sancţiunilor impuse de SUA.

Recent, TechInsights a "recidivat" printr-un comunicat de presă în care arată că "un salt tehnologic surprinzător" a permis unei companii din China să producă cel mai avansat cip de memorie.

Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) a lansat cipul 3D NAND, inclus în unităţi de stocare SSD (Solid-State Drive) în luna iulie a acestui an, iar "compania dezvoltă discret tehnologii avansate, în ciuda sancţiunilor".

Cotidianul South China Morning Post din Hong Kong subliniază că "lansarea arată continuarea dezvoltării tehnologiilor înalte, în ciuda sancţiunilor impuse de Statele Unite".

Comunicatul de presă de la TechInsights mai arată că "la fel ca inovaţia în cazul procesorului Kirin 9000 al telefonului Huawei Mate 60 Pro, apar tot mai multe dovezi că impulsul Chinei de a depăşi restricţiile comerciale şi de a-şi construi propriul lanţ intern de aprovizionare cu semiconductori are mai mult succes decât se aştepta".

Publicaţia SCMP subliniază că memoriile de tip 3D NAND reprezintă o componentă importantă în toate sistemele de calcul dedicate inteligenţei artificiale şi aplicaţiilor de machine learning (ML), un subset al inteligenţei artificiale (AI), care se axează pe construcţia sistemelor care pot învăţa sau îşi pot îmbunătăţi performanţele în funcţie de datele pe care le procesează.

TechInsights scrie că cipul de memorie a fost găsit în SSD-ul ZhiTai Ti600 cu o capacitate de 1 TB şi are cea mai mare densitate de stocare disponibilă comercial într-un cip NAND, de 19,8 Gb/mm2.

SCMP a prezentat încă din aprilie 2023 progresul companiei YMTC în dezvoltarea noilor generaţii de cipuri de memorie, când a publicat informaţii privind cooperare dintre furnizorii chinezi în acest sens. Scopul final este utilizarea exclusivă a echipamentelor produse în China pentru producţia de cipuri de memorie şi procesoare.

Bloomberg a preluat recent declaraţii ale unei personalităţi marcante de pe piaţa semiconductorilor, fost vicepreşedinte al companiei TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), care a subliniat că "Statele Unite nu pot opri progresul tehnologic al companiilor SMIC sau Huawei".

Burn J. Lin, care a supervizat procesul de litografiere din cadrul companiei din Taiwan, a precizat că producătorul chinez SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) poate obţine procesoare de 5 nanometri cu echipamentele deja achiziţionate de la compania olandeză ASML Holding NV, care teoretic pot fi utilizate doar pentru producţia procesoarelor de până la 7 nanometri.

"Nu este posibil ca SUA să împiedice complet China să îşi îmbunătăţească tehnologia cipurilor", a declarat Lin într-un interviu acordat la Universitatea Naţională Tsing Hua din Hsinchu, unde este decanul colegiului de cercetare în domeniul semiconductorilor, după cum scrie Bloomberg, care mai subliniază că declaraţii similare au venit şi de la Rene Haas, directorul executiv al companie producătoare de procesoare Arm Holdings.

Pentru fostul vicepreşedinte de la TSMC, încercările oficialilor americani de a opri, sau măcar încetini, prin sancţiuni progresul companiilor chineze sunt sortite eşecului.

Soluţia este alta şi pare să nu fie deloc evidentă pentru autorităţile americane. Să fie de vină pierderea completă a capacităţii de menţinere a unui ritm ridicat de inovare?

"Ceea ce ar trebui să facă cu adevărat SUA este să se concentreze asupra menţinerii poziţiei de lider în domeniul designului de cipuri, în loc să încerce să limiteze progresul Chinei, ceea ce este inutil, deoarece China adoptă o strategie la nivelul întregii naţiuni pentru a-şi impulsiona industria cipurilor", a subliniat Burn J. Lin în interviul preluat de Bloomberg.

În opinia fostului oficial al companiei din Taiwan, Statele Unite au oferit companiei chineze SMIC o "oportunitate de aur" atunci când a interzis TSMC, în 2020, să mai facă afaceri cu Huawei, deoarece "SMIC a moştenit comenzile masive, care i-au permis să-şi îmbunătăţească tehnica de fabricaţie".

Din păcate, oficialii americani par să ignore complet sfatul lui Burn J. Lin, privind concentrarea asupra menţinerii poziţiei de lider în industria semiconductorilor, în condiţiile în care au optat pentru găsirea unor noi căi de blocare a avansului tehnologic al Chinei prin sancţiuni.

Rezultatul este previzibil. În curând, companiile chineze nu vor mai putea fi acuzate că "fură" tehnologia occidentală avansată, deoarece eforturile pentru obţinerea unor tehnologii inferioare nu au nicio logică.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Bravo Huawei. Da-i bataie....

    1. Furtul este motorul de dezvoltare al chinezilor, iar prostia este trasatura dominanta in cazul acelora care vad in asta un motiv de bucurie. Hotul face casa buna cu prostul!

      Chinezii au talentul de a vinde... specificații. Companiile chinezești serioase nu raportează inovații la hectar, ci mai degrabă caută relocări ale producției în locuri cu verdeață ceva mai rezistentă dpdv legal.

      "cipul de memorie a fost găsit în SSD-ul"... gem 

      In ultimii 15 ani, din10 din brevete/inovatii cu valoare adaugata,

      recunoscute de institutiile internationale de specialitate a occidentului, 

      7 sunt cinezesti,

      asa ca teoria cu furtul este deja de rasul lumii !!! 

    ...

    1. Scuze! E o greseala... asta a fost titlul unui comentariu la un articol care sustinea ceva de genul ”o scadere de la 4% la 6% e de fapt o crestere”. De noaptea minții.

    sanctiunile sunt cea mai mare stupizenie a occidentului!! pentru ca obliga pe cei sanctionati sa gaseasca solutii. sanctiunile impotriva iranului, rusiei, chinei....nu au facut decat sa ii ajute.

    1. Sancțiunile nu funcționează din anumite perspective, cum ar fi cea a propagandei.

      Foxconn in loc să facă cel mai puternic cipcirip, decât unu, va produce și în India. 

      Huawei, firma de partid, e cea mai inovatoare firmă 5g care vinde 4g acasă din cauza... sancțiunilor. 

    Ce mumu își iau muricanii.

    1. În filmele chinezești. Cinematografia sovietică e în stand-by.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb