OFICIAL MFP: Finanţele analizează oportunitatea unei legi în sprijinul creditaţilor în CHF

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2015

Finanţele analizează oportunitatea unei legi în sprijinul creditaţilor în CHF

Peste 14.000 dintre clienţii Volksbank România au acceptat oferta de conversie a creditelor din franci elveţieni în lei sau euro

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) analizează oportunitatea promovării proiectului de lege care ar urma să vină în sprijinul persoanelor împrumutate în franci elveţieni (CHF), după cum ne-a spus, ieri, un oficial din MFP.

Informaţia vine la peste jumătate de an de când cursul CHF a explodat neaşteptat (după ce Banca Elveţiei a eliminat plafonul fix de 1,2 CHF / euro, impus în 2011), fapt ce a dus, în multe cazuri, la imposibilitatea achitării ratelor.

Oficialul MFP ne-a menţionat că echipa din minister implicată a realizat o analiză ca să vadă, printre altele, ce soluţii au oferit băncile pentru rezolvarea acestei probleme.

"Discutăm să vedem oportunitatea unei astfel de legi şi în ce condiţii ar putea fi aplicată, să vedem dacă, în urma aprobării noilor reglementări fiscale, ar mai fi oportună o iniţiativă care să-i vizeze pe cei cu credite în CHF. Ne-am propus ca, în următoarea perioadă, să avem o discuţie cu ministrul de resort pe această temă", ne-a declarat sursa citată.

Potrivit acesteia, este vorba despre acelaşi proiect legislativ iniţiat de fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov, care prevede, printre altele, o conversie în lei sau în altă valută a împrumutului în CHF, cu un discount de 15% din soldul creditului la momentul conversiei, jumătate din suma rămasă de plată urmând să fie garantată de stat.

Un proiect legislativ care să le vină în ajutor este şi ceea ce solicită debitorii, dezamăgiţi de refuzul celor mai multe dintre bănci de a negocia cu ei o soluţie de mijloc.

Clienţii au anunţat că ar fi de acord, în mare parte, cu iniţiativa ministerului de resort, însă aceştia pledează pentru un discount mai mare decât cel anunţat, respectiv de 20%.

Specialiştii susţin că proiectul MFP are o serie de neclarităţi, menţionând că este posibil ca împrumutaţii să iasă din nou în pierdere. Printre altele, aceştia ridică atât problema unor comisioane noi, impuse prin noul proiect, cât şi situaţia ipotecilor cu care consumatorii au garantat creditele, acestea urmând să treacă din portofoliile băncilor în cel al statului.

Analiştii economici invocă, de asemenea, lipsa unor evaluări exacte ale impactului asupra părţilor implicate. Potrivit unor surse bancare, faptul că băncile ar rămâne fără garanţie cel puţin pentru jumătate din sumă reprezintă "o barieră insurmontabilă" în calea aprobării acestui proiect.

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, "o lege proastă este mai bună decât nimic", domnia sa menţionând că, printre punctele slabe ale acesteia, se numără şi faptul că doar persoanele cu venituri pe familie de maxim 3.000 de lei vor putea beneficia de acest program.

Bună sau rea, iniţiativa legislativă pare că nu mai reprezintă un subiect de interes pentru autorităţile noastre, atâta vreme cât, din luna martie, de când aceasta a fost postată pe site-ul MFP, oficialii nu au mai adus vorba despre ea, ocolind, chiar, să răspundă la întrebările legate de subiect.

12.000 de debitori ai Volksbank au semnat pentru conversie; 95% au optat pentru lei

Peste 14.000 dintre clienţii Volksbank România (VBRO) au acceptat, până în prezent, oferta de conversie a creditelor din franci elveţeni în lei sau euro, au anunţat, ieri, reprezentanţii Banca Transilvania (BT), care a achiziţionat Volksbank, în acest an.

Dintre cei 14.000 de clienţi care au acceptat deja condiţiile ofertei, 12.000 de persoane au semnat contractele de novaţie, iar ceilalţi clienţi urmează să semneze actele. Moneda preferată pentru conversie este leul, peste 95% dintre clienţii care au acceptat oferta alegând această variantă, potrivit reprezentanţilor BT.

Comunicatul băncii precizează: "De la începutul campaniei, din 4 mai a.c., şi până în prezent, aproximativ 18.000 de clienţi VBRO, reprezentând peste 99% dintre cei vizaţi, s-au programat pentru a le fi prezentată oferta de către echipele VBRO şi BT"

Programul BT este valabil până la data de 31 iulie, iar acesta nu va fi prelungit după finalul acestei luni.

Persoanele care acceptă oferta până în 31 iulie inclusiv, se pot programa pentru semnarea efectivă a documentelor până în 17 august.

Oferta BT constă în returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF în contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului în sold şi reducere de 22,5% pentru cei care acceptă conversia, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv şi nerecuperat de clienţi până la data conversiei. Conversia se face la cursul BNR din ziua efectuării procedurii.

OTP Bank urmează să anunţe cum îi va sprijini pe clienţii cu credite în CHF

Pe lângă BT, singura bancă dintre cele care au acordat credite în CHF care a anunţat că pregăteşte un program pentru sprijinul debitorilor cu împrumuturi în franci elveţieni este OTP Bank. Aceasta urmează să comunice consumatorilor care sunt elementele programului care va fi lansat "probabil până la începutul toamnei", potrivit consumatorilor, care au purtat negocieri colective cu conducerea OTP Bank.

Programul băncii presupune aplicarea unui discount la sold şi la marjă, oarecum similar cu programul BT. În cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a declarat că banca derulează un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni (CHF). Domnia sa ne-a precizat că intenţia instituţiei bancare este să aducă ratele debitorilor împrumutaţi în moneda elveţiană la un nivel mai mic decât cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobânzilor, dar că nu au fost cuantificate, încă, rezultatele programului pilot.

"Oferta noastră este valabilă pentru şase luni, dar, aşa cum le explicăm şi clienţilor, subliniem că piaţa încă nu s-a stabilizat şi, în acest context, programul se va putea prelungi. După fiecare perioadă, vom analiza modalităţile în care va trebui să procedăm pentru stabilizarea ratelor la un nivel care să nu-l depăşească pe cel din ultima lună a anului trecut".

Programul presupune discounturi pe care banca şi le va asuma, potrivit şefului băncii, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri. OTP alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienţi şi situaţii şi încă nu ştim ce rezultate vom avea".

În urmă cu circa o lună, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că circa 36.500 de împrumutaţi (din cei 75.000 de debitori în CHF, despre care vorbeau reprezentanţii BNR la începutul anului) au solicitat, în primele cinci luni ale anului, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), subliniază că numărul efectiv al conversiilor făcute este mult mai mic, de ordinul sutelor, peste cele 12.000 de acorduri semnate cu Volksbank.

În opinia Andreei Cristoforidis, unul dintre liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, "probabil că BNR face referire şi la restructurări, ceea ce nu este corect". Domnia sa ne-a declarat: "În general, băncile nu-şi asumă corectarea greşelii, ele fac restructurări, nu conversii care să vină şi în sprijinul consumatorilor. Noi nu am renunţat, oamenii plătesc în continuare fracţionat ratele, încercăm să luăm tot felul de măsuri ca să obţinem soluţii de la bănci şi de la autorităţi, dar nici bancherii şi nici politicienii nu ne răspund la apel. Nu există niciun interes, iar ca exemplu stă faptul că memoriul nostru pentru premier s-a dus la Ministerul Sănătăţii".

Clienţii spun că, dacă nu vor primi răspuns nici la ultimul apel făcut politicienilor şi Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), vor începe să nu-şi mai plătească ratele, în speranţa că, poate atunci, băncile se vor sesiza şi vor veni cu soluţii de împărţire a riscului.

Criza creditelor în CHF a izbucnit în luna ianuarie, când francul elveţian a explodat neaşteptat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/EUR, stabilit în 2011.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. de 6 luni tot analizeaza cei de la MFP, ai spune ca Valcov a ascuns proiectul in peretii puscariei in care se afla! un clasic pentru autoritatile statutului, incompetente si delasatoare, in timp ce fraierii care i-au votat si care ii platesc, se chinuie sa achite rate umflate la banci. nu v-ar fi rusine sa spuneti dupa jumate de luni ca inca analizati? v-au cumparat bancile, coruptilor

    OTP (bancile) analizeaza pana in toamna cum pot trage un nou tun, pe seama acelorasi amarati de clienti, care inca supravietuiesc. Sa fim seriosi, doar nu asteptam din cer, masuri pro clinent.

    1. corect,nu intereseaza pe nimeni de soarta unor amarati care au luat un credit pentru a-si achita o casa,platesc de 8 ani din creditul de 72.000 chf doar 20.000, si in urmatorii 7 ani mai am de achitat 52.000 chf (am primit 1.500.000 lei platesc de 8 ani si mai am de achitat in 7ani circa 2.300.000 ) oricum la venitul meu si al sotului de 2000 lei lunar nu am cum sa achit lunar circa 3000-3200 lei lunar. asa ca in prag de pensie urmeaza sa ne punem capat zilelor,alta solutie nu mai avem.Am strans la datorii peste tot ....NU SE MAI POATE .....

      In situatia aceasta sunt foarte multe persoane care si-au pierdut deja casela si dorm pe strazi asta e ROMANIA

      Am sperat intr-m minune in rezolvarea acestor credite ca va veni din partea politicienilor printr-o lege nu aceea a falimentului personal, cu ce ne ajuta !casa tot o piedem asta a fost realizarea in viata si de care nu avem parte pana la adanci batraneti

      Este ce-a ma dura banca nici cel putin nu se sta de vorba cu clientii, este cate un salariat si spune ori ca nu are timp ori ca nu stie ce sa ne mai spuna ca sunt si ei mai putini ca au fost dati afara din ei mai multi si lucreaza prin rotatie fie la credite fie la casierie si nu pot sta pentru alte relatii

      Am sperat intr-m minune in rezolvarea acestor credite ca va veni din partea politicienilor printr-o lege nu aceea a falimentului personal, cu ce ne ajuta !casa tot o piedem asta a fost realizarea in viata si de care nu avem parte pana la adanci batraneti

    rusine acestor parlamentari care au jefuit tara si care nu se uita la la acesti oameni care vor sa isi plateasca ratele dar nu in situatia de fata la 4.3 chf care raman cu copii in strada .nu ii inteleg pe acesti datornici care au cutitul la os cum de mai rezista va spun cu mana pe inima ca ar trebui cu adevarat o revolutie nu ca in 89voi nu vedeti ca se fura ca in codru si nimeni nu ia nici o atitudine . in concluzie va spun ca ceausescu a fost minciuna pe linga astia iti dadea casa pe gratis doar daca te angajai acum ..........trbuie sa fii rob 3 generatii ca sa iti cumperi un apartament vai mama noastra

    unde esti tu tepes doamne

    1. romanu nu stie decat de frica

    comunismul a avut si lucruri bune toata lumea avea servici erau locuri de munca numai daca nu vroiai sa muncesti nu aveai si te baga6 luni la parnaie dar cei care munceau aveau de toare .mai aud in popor da domnule nu aveam libertate imi vine sa rad acm avem slava domnului libertate da nu avem ce pune pe masa nu mai sunt locri de munca au taiat tot si leau dat la fier vechj are vreunu curaj sa iasa in strada .nu am devenit un popor de lasi .acum e o regula numai cine fura are restul sclavi .cand o sa ne trezim ca asa nu se mai poate .stiti ce trbuie o scanteie atat imi pare rau ca nu a avut si cozma un credit in chf sa fi vazut atunci 100000 romani in strada

    1. asa e tata pana nu iesim in strada cat mai multi nu se va intampla nimic parlamentari dorm trebuie sa ii trezim si sa le luam tot ce au .

    Zilele trecute am incercat sa gasesc o solutie individuala cu Piraeus. Mi sa spus ca singura solutie este restructurarea. Oare se merita sa mai platim ratele ?

    Nu se intampla nimic in cazul nostru , macar sa ne spuna daca ne vor mai repede dati afar din case sau vor sa ne vada morti ..... Sa ne spuna odata k suntem epuizati , mai putin cei de la BT k au avut noroc si au revenit la o viata normala ... Asa cum de altfel ne dorim toti : cu rate platite , impozite s.a.m.d

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb