Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a anunţat miercuri personalul că va avea loc o reducere a echipei de conducere, decizie care se înscrie în reorganizarea agenţiei pe fondul reducerii finanţării din SUA, relatează Agerpres.
Tedros Adhanom Ghebreyesus 'a anunţat componenţa' noii 'echipe de conducere' de la sediul OMS din Geneva, Elveţia, care va fi redusă de la 11 la 6 membri.
Măsura va intra în vigoare din 16 iunie 2025, a precizat el.
Conform sursei, cinci dintre vechii membri ai echipei au rămas, inclusiv britanicul Jeremy Farrar, în prezent cercetător principal, care preia postul de director general adjunct pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea şi controlul bolilor. El va fi înlocuit de franţuzoaica Sylvie Briand, care lucrează pentru OMS de o lungă perioadă de timp, în special ca directoare a departamentului pentru pregătirea şi prevenirea epidemiilor şi pandemiilor.
Două figuri cheie în lupta OMS împotriva Covid-19 părăsesc în schimb conducerea: medicul irlandez Michael Ryan, şeful programului de management al urgenţelor de sănătate, şi canadianul Bruce Aylward, şeful departamentului responsabil pentru asigurarea de sănătate universală.
Pe 22 aprilie, şeful OMS a anunţat statele membre ale organizaţiei că va avea loc o reorganizare majoră şi viitoare disponibilizări, pe fondul reducerii finanţării SUA, în contextul în care reducerile bugetare americane au lăsat conturile agenţiei ONU pe roşu.
Potrivit Agerpres, la revenirea sa la putere la sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele american Donald Trump a ordonat retragerea Statelor Unite din OMS. Agenţia ONU pentru sănătate se pregăteşte de mai mult timp pentru această retragere completă a Statelor Unite - care erau de departe, în plan istoric, cel mai mare donator al său -, în ianuarie anul viitor.
Administraţia Trump a refuzat să plătească şi contribuţiile convenite pentru 2024 şi 2025, îngheţând în acelaşi timp aproape tot ajutorul extern al SUA, inclusiv un ajutor semnificativ pentru proiecte de sănătate din întreaga lume.
O serie de alte ţări şi-au redus, de asemenea, cheltuielile pentru ajutorul pentru dezvoltare.
În faţa acestei situaţii, OMS a lansat un proces de reflecţie privind noua sa organizare, incluzând în special planuri de reducere cu peste jumătate a numărului de departamente.
Deficitul masei salariale 'reprezintă aproximativ 25% din costurile cu personalul' în prezent, a menţionat Tedros pe 22 aprilie, subliniind însă că 'acest lucru nu înseamnă neapărat o reducere cu 25% a numărului de posturi'.
El nu a precizat câte posturi vor fi tăiate, dar a spus că impactul cel mai mare este aşteptat la sediul organizaţiei.
Nu sunt aşteptate deocamdată anunţuri în acest sens, însă această problemă, precum şi pregătirea următorului buget revizuit în jos se vor afla pe buzele tuturor la reuniunea anuală a membrilor OMS de săptămâna viitoare de la Geneva.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2025, 16:00)
Peste tot ne omoară birocrația !!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2025, 16:07)
trist, foarte trist
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2025, 16:21)
Perfect!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2025, 16:50)
Sa nu va fie de deochi. Va gasesc ongurile lui Gates de lucru in alta parte.