Pacea sau războiul, pe muchie de cuţit

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 5 iunie

Sorin Rosca Stanescu

Când mă refer la pace, mă gândesc la curmarea războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. În schimb, când mă refer la război, mă gândesc la un război extins, care poate deveni mondial. Adică final, din perspectiva civilizaţiei. Asta se joacă acum. Iar deciziile sunt din păcate în mâna politicienilor. Şi a oamenilor de afaceri. Militarii nu au aproape niciun cuvânt de spus.

Acesta este un aparent paradox. Pe de-o parte, s-a convenit - şi pe bună dreptate - ca deciziile cardinale, alegerea între pace şi război, să fie luate de oameni politici. De persoane alese şi care au deplina legitimitate să reprezinte interesele cetăţenilor şi, la nevoie, în numele acestora, să asume riscuri ale statelor. Pe de altă parte, sub aspect tehnologic, războiul modern a ajuns la cote atât de înalte încât el nu mai poate fi nici anticipat, nici condus şi nici finalizat decât de militari. Din această perspectivă, oamenii politici, oricât de responsabili ar fi, devin din ce în ce mai miopi. În lumina acestei realităţi, a acestui impas existenţial, decidenţii politici ai lumii, secondaţi de decidenţii militari, hotărăsc dacă va fi pus capăt printr-un armistiţiu sau un tratat de pace războiului din Ucraina sau dacă acest război va fi extins şi va deveni eventual mondial.

Şi ce observăm? Că şi Federaţia Rusă, şi NATO îşi încordează muşchii. La un nivel fără precedent. Pentru prima dată în istoria sa şi cu certitudine în istoria lumii, un stat, Federaţia Rusă, decide să aloce înarmării colosalul procent de 40% din PIB. Desigur, un asemenea efort nu poate fi sustenabil decât pentru o perioadă foarte scurtă, de doi-trei ani, dacă ţinem cont de dificultăţile şi disfuncţionalităţile cu care se confruntă Federaţia Rusă. Este evident însă că un asemenea efort destinat înarmării, făcut de un stat care nu stă tocmai rău la acest capitol şi care, în plus, este şi o redutabilă putere nucleară, pune în mod obligatoriu în gardă lumea occidentală. Care, la rândul ei, ia decizii fără precedent.

La semnalul NATO, transmis fără echivoc de secretarul general Jens Stoltenberg, rând pe rând, membrii acestei organizaţii, începând cu Statele Unite - mai puţin Turcia şi Ungaria - au renunţat la toate liniile roşii pe care le-au impus până în prezent, astfel încât Ucraina urmează să fie echipată în ritm accelerat pentru a face faţă pentru prima dată cu succes războiului aerian şi pentru a putea lovi în adâncimea teritoriului rus zonele strategice ale inamicului. Fără doar şi poate, în urma deciziilor luate în ultimele zile, războiul escaladează într-o asemenea măsură, încât scapă cu desăvârşire de sub controlul parlamentelor. Cu alte cuvinte, o bună parte a planetei se militarizează total, din perspectiva adoptării deciziilor cardinale. Un alt semnal extrem de puternic este în ceea ce priveşte pregătirile care se fac pentru eventualitatea în care sute de mii de militari americani, deci nu doar câteva mii, vor trebui aduşi cu rapiditate în flancul sud-estic NATO. Cei mai mulţi urmând a fi dislocaţi în Polonia şi în România. Au fost făcute cu siguranţă o serie de evaluări, care au condus la concluzia descurajantă că România nu este pregătită şi nici nu va putea fi pregătită în următorii câţiva ani să facă faţă cu succes, timp de o lună, unui eventual asalt militar al Federaţiei Ruse. Şi s-a mai ajuns la concluzia că un asemenea asalt este preconizat de strategii de la Kremlin. Ca atare, în ritm accelerat, cele mai importante porturi ale statelor NATO sunt pregătite pentru a prelua cu rapiditate trupe americane, de unde tot cu rapiditate urmează să fie deplasate pe viitorul front de est.

Pacea sau războiul se joacă cumva la barbut. Sau mai degrabă la alba-neagra. Colosalul efort financiar pe care-l face în prezent Federaţia Rusă, extrem de ameninţător prin pericolul pe care îl prezintă faţă de statele NATO, nu poate totuşi, raţional vorbind, să echivaleze cu nivelul de înarmare al acestora şi cu potenţialul lor, de zeci de ori mai mare de a suporta cu succes costurile unui război la asemenea nivel. Pe termen scurt însă, pericolul este extrem de mare. Ţinând cont de două elemente. Primul, că Uniunea Europeană, ani şi ani de zile, s-a complăcut în a asista cum aproape întreaga factură a apărării sale este achitată de contribuabilul american. Ca atare, pentru a ajunge la un nivel rezonabil în ceea ce priveşte sistemul ei de apărare, Uniunea Europeană are nevoie de câţiva ani, chiar dacă în prezent state importante cum ar fi Germania accelerează la maximum acest proces. Al doilea factor important este că, în timp ce în Federaţia Rusă funcţionează o dictatură stabilă, ca şi în celelalte state aliate acesteia, întreaga Uniune Europeană, precum şi Statele Unite traversează un an dificil de confruntări electorale, care sunt de rău augur pentru stabilitatea politică, o stabilitate în absenţa căreia sunt cu neputinţă de luat decizii cardinale.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Nu ne facem griji .Oricit de mult ar cheltui Rusia pentru inarmare Occidentul are deja infinit mai mult de alocat inarmarii .Rusia chiar daca ar fi sprijinita material de China sunt cu mult sab posibilitatiele Occidentului .Nu numai PIB este cu mult prea mare dar si economiile populatiei UE depasesc de sute de ori banii rusilor .Piata neagra in Europa este una a tuturor ceea ce rusii nu au .Daca ar fi sa mergem la lupta cu : dati un leu petru razboi ,Occidentul ar avea rapid imense sume de bani .Va imaginati daca miine ,in teatrele de lupta, Occidentul ofera celor care dezerteaza din armatele rusilor 1000 de euro drept recompensa si o casa locuibila in Occident ce vor face ciolovecii ? Vor figi cu totii .

    1. Cheltuielile militare anuale ale SUA reprezinta 40% din cheltuielile militare globale, ale Chinei se situeaza la 13%, iar ale Rusiei nici nu conteaza.

    nu poate sa dea pt razboi 40% din pib cand incaseaza probabil cam ca si noi 27-30% din pib taxe.

    ceva-i dubas aici 

    1. Pai nu investeste din taxe, ci din PIB.

      Da,e "dubas" rau!se vorbeste despre razboi mondial si implicit nuclear,dar desteptii discuta daca bugetul inarmarii e procent din pib sau din taxe.ne-am tampit cu totul...

      nu ne-am tampit, pt ca razboiele se poarta cu bani multi si cand se termina banii la rusia, se termina si razboiul

      Nu se termina razboiul,se termina tot!

    totul depinde de lider. noi , ca sa putem rezista macar 1 luna in caz de atac al rusilor trebuie sa votam un lider care sa poata mobiliza tara. ca armata singura nu va face fata. vedem in Ucraina, toata lumea ajuta cu ceva. poate fi Ciuca acest candidat , cine stie. mata blanda zgarie rau. pare foarte "bland", dar am impresia ca nu-i chiar asa in caz de nevoie. in plus e general, deci nu politician, stie ce vorbeste. nu m-am gandit pana acum sa-l votez, sau cu cine sa votez, dar in contextul de la granita posibil cea mai buna alegere acum. pe timp de pace, nah.

    si da daca li se da ocazia , la asta saliveaza kremlinul si televiziunile alea de propaganda, tancurile rusesti la Berlin, si de la Lisabona pana la Moskova, eurusia(au ales si nume, la noul imperiu). 

    1. Ciuca nu o poate mobiliza nici pe nevasta-sa in pat.

      Stai relax,slugile americanilor si bruxelejilor nu o sa mobilizeze pe nimeni.nici macar pe tine.

      Nu trebe multi soldati de mobilizat acum, exista profesionisti bine platiti care au masini de spalat acasa si calorifere, exista tehnica la care ciolovecii nici nu viseaza, asa ca nu-ti mai bate capul si aduna-ti copeicile!

    Toti cei care promoveaza razboiul sunt samsari necinstiti ai vestului, aceiasi care ni-l bagau la inaintare pe Bill Gates cu vaccinurile lui in pandemie... Aceiasi oameni, aceiasi schema, aceeasi minciuna nerusinata care promoveaza eminenta pericolului.. !

    1. nu promoveaza nimeni razboiul decat putler cu televiziunile de propaganda. zilni zilnic numai amenintari. in ruzzia e interzis prin lege sa pronuti cuvantul pace. nu mai vorbesc de tricouri cu pace sau etc.

      cucoana inceteaza o data cu putler si ruzzia , de unde le scoti ? ia niste calmante ca altceva n-ai șanse !

      Ce a făcut Putin din biata cucoană :) Pagubă colaterala.

      Măcar d-asta ar trebui să se termine războiul. 

      Poate i-ar dispărea tulburarea obsesiva cu Putler. Pe bune. 

      Unde o fi Trolache cu mujicii lui? Trebuie să apară și el :) 

      Invazia si anexarea Crimeii s a produs tocmai pt ca rusii au vrut sa elimine incertitudinile despre statutul bazelor lor militare acolo ,accesul in marea Azov etc . Daca se faceau niste aranjamente intre cele 2 parti la acel moment ,era mult mai bine pentru tot globul ,nu numai pt cele 2 tari implicate . Nici acele tratate Minsk nu au fost respectate de regimul Zelenski ,nici negocierile de la Istanbul nu s au materializat etc ..Si din toate pregatirile care se fac in Europa tot ce se intrevede est vointa aliantei (care in statut este defensiva ) de a extinde razboiul catre alte tari ,ca sa ususreze situatia frontului estic . Dar Europa ,in special tarile EU nu au decat de pierdut ca au ignorat tratatele fundamentale EU ,anume concepute pentru pace . Politicienii europeni trebuie sa se opuna vehement extinderii acestui razboi pentru ca nu exista rampa de iesire ulterior : sa revedem cum arata Europa dupa WWII ca sa ne putem abtine de la retorica belicoasa si de la implicarea in razboi . Cu armamentul contemporan ,devastarea peste tot in Europa va fi inca si mai mare . Deci politicienii care vor razboi au timp vara asta sa spuna ,in campanie electorala ,si numai daca poporul ii voteaza pot deschide discutia despre participarea tarii la razboi .

      asa a inceput si al doilea razboi mondial. hitler a anexat in 1938 regiunea separatista sudeteland, din cehoslovacia.

      franta, anglia si italia, au consfintit aceasta anexare , CA SA FIE PACE. imediat dupa asta hitler a invadat cehoslovacia. apoi impreuna cu ruzzia, polonia. apoi rusii au invadat finlanda , tarile baltice si basarabia, germania a invadat franta etc.

      lectia de istorie e invatata si greseala nu va fi repetata. 

      Analogia asta nu tine, e o maniuplare sfruntata. Putin nu ar deschide un conflict atacand o tara NATO, ca n-ar avea nimic de castigat.. Deci e o manipulare mizerabil ca Putin vrea sa invadeze intreaga Europa dupa ce termina un razboi de 5 ani cu Ucraina.

      Pe bune?

      Faptul ca aceste manipulari subzita constant in presa mainstream plina de acoperiti, arata cat de mizerabila de mincinoasa si de perfida a devenit aceasta presa.  

      Și cu 4.4.

      Presa mainstream spune ce spune pentru că este plătită pentru propaganda dezgustătoare, indiferent de subiect. 

      A nu se uita că la noi o parte din mass-media a fost plătită chiar de guvern pentru isteria creată în timpul pandemiei și pentru publicitatea făcură vaxului ArNM. 

      Mda, "sigur și eficient".  

      La fel și acum, prostimea este isterizata pentru escaladarea unui război care nu ține de Europa și nici de interesele ei.

      Continuarea războiului rusnac este prezentată ca singura soluție "sigură și eficientă" pentru toți. 

      tot ea este , e pe toate site-urile , cu diferite nume , rolason etc

      Atunci e clar.

    Avand in vedere politica asta pro razboi care vine pe filiera aliantei trebuie in primul rand sa nu l votam pe Geoana ,care e vector direct pentru extinderea razboiului prin implicarea aliantei . Si ar trebui Romania sa renegocieze ceea ce politicienii trecutului au semnat ca primarii si poate si Iohanis a cedat ,de unul singur si fara sa anticipeze pericolele la care ne expune . Tot ceea ce e facut poate fi si desfacut ,suntem inca o democratie suverana ,: daca politicienii nu sunt in stare sa apere interesul fundamental al tarii ,trebuie sa facem un referendum ca sa intrebam poporul daca e mai important regimul Zelenski (al carui mandat a expirat si nici una din promisiunile din campanie ,ca aduce pacea ,nu le a facut !) sau pacea ,prosperitatea ,vietile si averile noastre ! Sa revenim la popor ,daca politicienii sunt innodati in promisiuni si ipocrizie ,si sa urmam bunul simt popular !

    1. Eu zic sa nu riste vreun referendum ca nu iese rezultatul pe care-l vrei tu :)

      Clar ! Geoana e pericol social public pentru ca militeaza cot la cot cu Stoltenberg pentru extinderea acestui conflict la tari care nu au nicio treaba.

      Inainte vreme, propaganda pro-razboi sau masurile subversive de implicare a unui stat pasnic, suveran, in razboi, erau condamnate de Codul Penal.

      Totul e PERFID in aceasta propaganda pro-razboi.. tot ce vedeti ! 

      putlerist..

      Putlerica tată, serios acum, fă ceva, ești un personaj trist. De compătimit.

    Cum se fac aceste planuri cum le ati descris in articol cand presedintele SUA a asigurat ca nu va trimite trupe in Ucraina?!? Rusia in nici un caz nu vizeaza Romaniia, asa ca nu vedem nimic bun in aceste planificari de miscari de trupe in Romania sau ideile nebunesti de a apara cerul Ucrainei de peste granite sau tari.... Singura pacea e cea care poate salva Europa, altfel pierdem democratia exact cum s a petrecut in Ucraina si in Rusia, asa ca noi vrem pace!

    Pe vrea lui Ceasca, SRS slăvească partidul, turna la greu! Acu slăbește "Federația Rusă "!

    Curat murdar coane SRS!

    Ipocrizie la greu! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb