Biroul prim-ministrului nipon va primi pământ din împrejurimile centralei nucleare avariate de la Fukushima pentru a demonstra simbolic că el nu prezintă niciun pericol, au anunţat marţi responsabili japonezi, informează AFP, care afirmă cele ce urmează.
Autorităţile nipone se confruntă cu dificultăţi în a găsi interesaţi care să utilizeze cele circa 14 milioane de metri cubi de pământ scos din zonă după catastrofa nucleară din 2011, în pofida asigurărilor privind caracterul inofensiv al celei mai mare părţi a lotului.
''Guvernul va lua lucrurile în mâini dând exemplu şi noi o vom face la biroul premierului'', a declarat secretarul general al guvernului nipon Yoshimasa Hayashi, în timpul unei reuniuni.
Un responsabil al Ministerului Mediului a precizat pentru AFP că momentul operaţiunii, precum şi cantitatea de pământ ce va fi acceptată de biroul premierului vor face obiectul unei decizii ulterioare.
Potrivit mass-media, acest eşantion de sol va fi utilizat pentru a planta flori.
Acest pământ este stocat lângă centrala din Fukushima, în nordul Japoniei, lovită de un tsunami pe 11 martie 2011.
Guvernul nipon le-a promis locuitorilor din împrejurimi că va găsi un mijloc pentru stocare permanentă în afara Fukushimei până cel târziu în 2045.
Autorităţile vor să utilizeze acest pământ la construcţia de drumuri sau la terasamentele de căi ferate.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat anul trecut un raport cu privire la reciclarea şi tratarea solurilor afectate de catastrofa nucleară şi a afirmat că abordarea autorităţilor nipone corespunde normelor de securitate în materie.
Aproape toate zonele vizate au fost declarate progresiv sigure. Cu toate acestea, multe dintre persoanele evacuate sunt reticente în a se întoarce acolo, îngrijorate cu privire la persistenţa radiaţiilor sau pur şi simplu pentru că s-au instalat în altă parte, conform sursei citate.
În 2023, Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific o parte dintre apele tratate adunate de la situl centralei, echivalentul a circa 540 de piscine olimpice.
Însă etapa cea mai periculoasă de decontaminare a sitului, respectiv retragerea a circa 880 de tone de combustibil şi resturi radioactive deosebit de periculoase, abia a început: doar două eşantioane de mică dimensiune au fost extrase până acum de acolo.
Opinia Cititorului