Comisarul european pentru apărare, Comisia Electorală Centrală (KQZ) din Albania a confirmat că Partidul Socialist (PS) al premierului Edi Rama ar câştiga alegerile parlamentare desfăşurate duminică, obţinând 83 din cele 140 de mandate după numărarea a peste 30% din voturi, informează EFE, de la care relatăm cele ce urmează.
Astfel, PS obţine nouă locuri în plus faţă de alegerile din 2021 şi va putea guverna pentru a patra legislatură consecutivă, în timp ce Partidul Democrat (PD) al fostului preşedinte şi fost prim-ministru Sali Berisha rămâne principala forţă de opoziţie, cu 51 de deputaţi.
Conform acestor date, difuzate de mai multe instituţii media albaneze, având în vedere că site-ul oficial este blocat, Partidul Social Democrat, un aliat al premierului Rama, obţine 3 locuri.
Partidul de centru Mundësia (Posibilitate) a obţinut un mandat, la fel ca partidele de stânga BASHKË (Împreună) şi Nisma Shqipëria Behet (Iniţiativa Albania va reuşi), cu o puternică agendă anticorupţie.
Participarea a fost uşor peste 42%, cu şase puncte mai puţin decât la ultimele alegeri.
Premierul Edi Rama nu a făcut încă declaraţii, dar rivalul său, Sali Berisha, care a petrecut un an în arest la domiciliu pentru corupţie în 2023 şi a fost sancţionat de Statele Unite în 2021 din acelaşi motiv, a refuzat duminică să recunoască înfrângerea anunţată de sondaje.
Preşedintele KQZ, Ilirjan Celibashi, a dat asigurări duminică că ziua electorală a respectat standardele.
'În evaluarea noastră, bazându-ne pe ceea ce a monitorizat KQZ pe parcursul zilei, procesul s-a desfăşurat în mare parte conform normelor şi standardelor', a declarat Celibashi.
Se aşteaptă ca rezultatele definitive să fie anunţate marţi.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a desfăşurat 300 de observatori pentru a supraveghea procesul electoral şi se aşteaptă să susţină luni o conferinţă de presă în care va prezenta concluzii preliminare.
Campania electorală a fost marcată de promisiuni de aderare la Uniunea Europeană şi de acuzaţii reciproce de corupţie de către cele două principale partide din Albania., a pledat luni pentru o mai mare integrare între industriile de apărare europeană şi ucraineană, potrivit Reuters, care afirmă cele ce urmează.
'Pentru a-l opri pe Putin, trebuie să producem şi să inovăm mai mult şi trebuie să facem asta împreună în Uniunea Europeană şi cu Ucraina', a afirmat Kubilius într-o reuniune cu oficiali şi reprezentanţi ai industriei de apărare la Bruxelles.
Un grup de lucru UE-Ucraina se va reuni pentru prima dată luni 'pentru a sprijini integrarea industriilor noastre de apărare, pentru a facilita dezvoltarea de proiecte comune sau procese comune de achiziţii publice', a afirmat Kubilius vorbind la acest forum al industriei de apărare.
Comisarul european, fost premier lituanian, a declarat că Europa poate învăţa din industria inovatoare a Ucrainei, subliniind progresele acesteia în domeniul dronelor şi al inteligenţei artificiale, care afirmă cele ce urmează.
'În viitor, când Europa va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru apărarea continentului european, Ucraina va fi cea mai importantă parte a noii arhitecturi de securitate europene', a spus el.
Opinia Cititorului