PATRICK L. YOUNG: "Cu cât fitilul Grexit-ului arde mai tare, cu atât este mai probabil colapsul Euro"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 august 2015

"Cu cât fitilul Grexit-ului arde mai tare, cu atât este mai probabil colapsul Euro"

"Proiectul monedei unice încearcă să lipească cu bandă adezivă mai multe plăci tectonice, care se mişcă în direcţii diferite"

Patrick Young, director executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors, consideră că al treilea program de "bailout" pentru Grecia reaprinde fitilul Grexit-ului şi, cu cât acesta arde mai tare, cu atât este mai probabil ca Zona Euro să colapseze.

"Trăim vremuri interesante... şi aş paria că foarte volatile, între timp", ne-a spus domnia sa, în cadrul unui interviu.

Patrick Young este mic acţionar la Sibex şi a devenit cunoscut, la noi, în 2012, când Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al bursei sibiene, l-a propus să preia conducerea executivă a instituţiei.

Reporter: Cum vedeţi anul 2015, până acum, din punct de vedere financiar, la nivel global şi european? Cum apreciaţi evoluţia burselor româneşti?

Patrick L. Young: Sunt îngrijorat de evoluţia la nivel global. Bula chinezească se sparge, se încheie, în sfârşit, extrapolarea programului de relaxare cantitativă condusă greşit în mare parte din Occident şi suntem pe cale să vedem o mare reevaluare a riscului datoriilor, pe măsură ce dobânzile cresc.

Deja asistăm la un colaps al preţurilor mărfurilor, suntem pe cale să avem un colaps al bulei obligaţiunilor, iar acţiunile chinezeşti sunt bolnave (deşi după creşteri semnificative, an/an), în ciuda faptului că Guvernul practic naţionalizează, bursa.

Acest lucru pune la încercare vestigiile optimismului meu debordant.

O dislocare masivă pare iminentă, iar asta este o îngrijorare enormă, întrucât economia mondială nu este în poziţia să lupte, de această dată.

Europa este un exemplu extraordinar pentru haosul pe care îl poate face clasa politică atunci când crede că poate ignora, într-un fel, forţele "gravitaţiei economice".

Euro este un abator politic, Grecia este sărăcită, după o serie de eşecuri atât din interiorul, cât şi din exteriorul graniţelor.

Proiectul monedei unice încearcă să lipească cu bandă adezivă mai multe plăci tectonice, care se mişcă în direcţii diferite. Indiferent cât de puternic este bandajul, chiar şi legăturile din fibră de carbon vor ceda la o presiune suficientă.

La nivel european, în esenţă, toate guvernele au risipit oportunitatea să facă reforme economice, aşa că trebuie să administreze acum declinul prin metode socialiste plictisitoare şi neproductive, ceea ce marchează o abatere interesantă, întrucât Vestul Europei şi-a pierdut mojo-ul.

Trăim vremuri interesante... şi aş paria că foarte volatile, între timp.

Reporter: Care este părerea dumneavoastră cu privire la situaţia din Grecia? Ce şanse daţi unui Grexit?

Patrick L. Young: Grecia este într-o situţie hidoasă. Singura abordare sănătoasă - presupunând că nu pauperizezi populaţia (ceea ce, în mod curios, pare să facă actualul prim ministru marxist) - este Grexit-ul.

Întreaga afacere este un dezastru pentru Europa şi Grecia. Ultima este covârşită, prima arată complet incompetentă şi incapabilă

Al treilea program de "bailout" reaprinde fitilul Grexit-ului şi, cu cât acesta arde mai tare, cu atât este mai probabil ca Zona Euro să colapseze. Clasele politice sunt incapabile să evalueze riscurile obiectiv (sau sunt în negare).

Ca antreprenor şi investitor, nu îmi pot permite să evit realitatea economică în modul în care Europa disfuncţională îşi conduce afacerile dezorganizate, ca să mă exprim cu blândeţe.

Reporter: Ca tipuri de investiţii consideraţi interesante în acest moment ?

Patrick L. Young: Se întâmplă să îmi placă bursele. Lucrăm la câteva proiecte în această zonă, având în vedere că lumea digitală se potriveşte perfect cu beneficiile burselor. Oportunităţile reţelelor sunt enorme, peste tot.

În acelaşi timp, sunt implicat serios în start-up-uri şi sunt foarte apropiat de Polonia (printr-un grup start-up la care sunt cofondator - Mission ToRun), dar am proiecte şi în restul lumii.

Domeniul tehnologiei este interesant din punct de vedere fundamental şi există oportunităţi enorme pentru toată lumea, la orice vârstă, în vediul actual. Sunt, totuşi, îngrijorat de peisajul macroeconomic general şi, deci, am vândut din portofoliul de active convenţionale în imobiliare, acţiuni şi aşa mai departe. Nu deţin obligaţiuni acum, de fapt mai degrabă aş fi "short" (n.r. paria pe scădere) pe bonduri/acţiuni, în aşteptarea unor randamente mai atractive în viitorul apropiat.

Cea mai mare problemă este să fim atenţi la starea economiei mondiale.

China este în dificultate, SUA rămâne lentă din cauza înclinării spre stânga a administraţiei Obama. Totuşi, expansiunea SUA este cu siguranţă mai aproape de încheierea acestui ciclu.

Europa este în dificultate, per total. Îmi pare rău că nu pot fi mai optimist pe termen mediu, dar uitaţi cum stau lucrurile - trăim într-o lume plină de oportunităţi şi tehnologia care se întrezăreşte la orizont este pur şi simplu incredibilă.

Trebuie să muncim din greu să determinăm guvernele să iasă din era tehnologiei de tip analog şi să accepte viitorul digital, chiar şi cu preţul transformării pe care o poate crea.

Acest lucru ar putea lucra în favoarea României, dacă trecem de reminiscenţele corupţiei şi acredităm o societate mai bună, meritocratică - o naţiune înfloreşte cu o birocraţie receptivă, aşa cum este cazul minunatului guvern digital al Estoniei.

Reporter: Care sunt, în prezent, activele de refugiu şi la ce trebuie să fie atenţi investitorii?

Patrick L. Young: Mă chinui să găsesc active cu adevărat de refugiu. Proprietăţile şi activele fizice au fost umflate, în general, de relaxarea cantitativă. Acţiunile şi obligaţiunile pot părea lipsite conţinut ( la nivel global, nu am făcut calcule pentru România).

În prezent, sunt atent şi mă joc pe partea "short". Am o mică deţinere de Bitcoin şi am un portofoliu diversificat, dar mă tem că toţi investitorii ar trebui să fie atenţi nu să facă profit, ci să se protejeze, în lunile următoare.

Reporter: Ce impact are conflictul din Ucraina pe pieţe?

Patrick L. Young: În prezent, nu prea mare. Un val de nebunie geopolitică la conducerea încăpăţânată a UE s-a lovit de o reacţie defensivă încăpăţânată din partea Moscovei. Ucrainenii sunt lăsaţi într-un limbo al falimentului - similar grecilor, dar mai militarizat. Situaţia nu reprezintă cea mai bună "oră" în politica internaţională a secolului XXI.

Reporter: Cum vedeţi pieţele asiatice?

Patrick L. Young: Dominate de China. Panda are gripă, Asia are o problemă până când se vindecă.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia burselor româneşti?

Patrick L. Young: Sunt încântat să văd că Ludwik Sobolewski a reuşit un asemenea progres cu Bursa de Valori Bucureşti. Pentru prima dată, în istorie, instituţia chiar începe să arate ca un business coerent, unde investitorii internaţionali vor fi atraşi.

Acestea fiind spuse, în termeni de maturitate, BVB rămâne puţin peste nivelul unui prunc, iar pericolul să facă paşi înapoi este considerabil, în special fără susţinere guvernamentală.

Sper ca Ludwik să continue să creeze coerenţă la bursă, s-a descurcat bine până acum.

Totuşi, având în vedere că numărul total de investitori din România abia încape într-un stadion de fotbal mare, să nu ne iluzionăm, această afacere este încă embrionică şi mai sunt munţi înalţi de căţărat.

Creşterea gradului de educare a investitorilor este, în mod clar, o componentă a construirii culturii investiţionale.

Reporter: Mai sunteţi investitor la Sibex? Cum priviţi această piaţă, din perspectiva parteneriatului cu grecii de la Athex Clear?

Patrick L. Young: Am deţinut câteva acţiuni Sibex şi mi-aş dori foarte tare să văd că această piaţă are succes. Totuşi, piaţa nu are viziune, o înţelegere coerentă a oportunităţilor şi, deci, este în derivă, într-un ocean unde tot mai puţini brokeri se conectează.

Cred, într-adevăr, că acţiunile mele sunt în scădere, după ce încă un broker a părăsit piaţa. Bursele au potenţial enorm. Faptul că Sibex a eşuat să îl exploateze este o acuză teribilă la adresa managementului şi o ocazie ratată pentru România.

Reporter: Aţi investi în România? De ce?

Patrick L. Young: România rămâne o scenă a oamenilor: angajaţi extraordinari, bine educaţi, poligloţi, familiarizaţi cu tehnologia. Mi-aş dori să angajez mai mulţi!

Menţin unele investiţii în România, cu angajaţi extrem de capabili, care mă ajută să produc newsletterul zilnic "Exchange Invest", citit de executivii din piaţă din întreaga lume, începând cu preşedintele NYSE... Deci, sunt convins de potenţialul investiţiilor în România...

Dar, birocraţia şi corupţia sunt factori care obosesc.

Preşedintelui Iohannis i-a fost uşurată munca să transforme România de la abordarea post-feudală asupra comerţului către democraţia capitalistă prosperă. Birocraţia românescă este aşa de descurajantă, încât face ca Polonia să pară un extras din lumea ideală a lui Ayn Rand - iar în realitate Polonia este şi ea destul de sclerotică.

Totuşi, este groaznic să conduci o afacere în România - este scumpă, ridicol de birocratică şi o pierdere de timp, care poate fi folosit pentru a face profit în altă parte.

Este nevoie de o dereglementare masivă pentru a reduce nebunia sistemului, care pare convins că antreprenoriatul este un fel de activitate antisocială.

Totuşi, în ciuda disfuncţionalităţilor şi datorită "depozitului" de talent, mi-ar plăcea să investesc mai mult în România. Sunt interesat, în mod particular, să lucrez cu start-up-uri şi caut să aduc aici entitatea mea de crowdfunding "HanzaTrade".

Reporter: Care este şansa burselor româneşti, în perspectiva Uniunii Pieţelor de Capital?

Patrick L. Young: Uniunea Pieţelor de Capital este într-un stadiu în care toată lumea iubeşte proiectul, pentru că îl percep diferit. Aşa cum am spus la Convenţia FESE (European Stock Exchange Federation) de luna trecută, din Oslo, "CMU este fata visurilor, ravisantă, pe care ai văzut-o în treacăt, la bal, de la distanţă, într-o seară perfectă de vară... dar odată ce te apropii, poţi să observi că nu este nici drăguţă, nici interesantă cum ai fi sperat la prima vedere".

CMU este o mare oportunitate. România este o ţară care debordează de oportunităţi.

Istoria arată clar că ambele au o lipsă severă de abilitate politică, în ambele cazuri, ca să le facă să funcţioneze.

Iar UE vine din spate cu o legislaţie financiară precum MIFID II, care este, ca multe "urmări", o continuare fără sens a unei teme care odată merita atenţia.

Să sperăm că munca va continua spre bine. Totuşi, când vine vorba de orice implică UE, din nou, optimismul meu este pus la încercare...

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De bun simt comentariile lui Young si pe logica americana destul de cuprinzatoare. Lumea se schimba continuu, capitalismul se schimba, toate aceste schimbari sunt in dinamica normala a vietii. Globalizarea initiata de Clinton a permis tarilor dezvoltate (inclusiv China) sa mai faca un pas inaite, acum pentru a permite un nou pas trebuie inventat ceva nou. Altfel, totul e pustiu....

    Patrick a fost propus CEO in 2011 nu 2012

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb