Pensia medie lunară a crescut cu 0,8%, în al treilea trimestru (T3) faţă de cel precedent, la 951 lei, iar numărul de pensionari s-a redus cu 9.000, la circa 5,25 milioane, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS), trimis Redacţiei.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,3%, comparativ cu 53,7% în trimestrul precedent. Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,9%.
Conform INS, raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în municipiul Bucureşti la 17 la 10 în judeţul Teleorman.
"Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (748 lei în judeţul Giurgiu faţă de 1.181 lei în municipiul Bucureşti). Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,1% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii - anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 1,8%", menţionează sursa citată.
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizaţie socială), în trimestrul III 2016, a fost de 568.200 persoane, din care 462.700 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 9,9% din totalul pensionarilor din această categorie, iar 105.500 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 25,6% din totalul acestora, menţionează sursa citată.
1. Asa sa ajungeti si voi! timpul trece repede....
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2016, 15:55)
Magarilor, asa va respectati parintii: pensie medie de jumatate din salariul mediu; asta dupa o viata de munca.Acum au ajuns sa nu-si mai permita nimic pe langa plata facturilor si banii de medicamente.
Urlator la cer.