Pfizergate: Tribunalul UE obligă Comisia Europeană să prezinte SMS-urile dintre Von der Leyen şi Albert Bourla

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai

Sursa foto: https://ec.europa.eu/

Sursa foto: https://ec.europa.eu/

English Version

Societatea civilă a câştigat ieri prima bătălie în scandalul Pfizergate, dosarul privind negocierea online, pe WhatsApp, de către Ursula von der Leyen - preşedinta Comisiei Europene - şi Albert Bourla - CEO-ul companiei Pfizer, a contractului de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid 19. Tribunalul Uniunii Europene a anulat, ieri, decizia Comisiei Europene de a refuza accesul la mesajele text dintre Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei, şi Albert Bourla, preşedintele-director general al companiei Pfizer. Decizia vine în urma unei cereri formulate de jurnalista Matina Stevi, angajată a publicaţiei The New York Times, care solicitase, în baza Regulamentului privind accesul la documente, transmiterea tuturor mesajelor text schimbate între cei doi oficiali în perioada 1 ianuarie 2021 - 11 mai 2022, în contextul negocierilor pentru achiziţia vaccinurilor împotriva COVID-19. Este vorba despre o tranzacţie de 2,7 miliarde euro, a cărei încheiere a iscat mai multe suspiciuni încă din momentul negocierii şi care a determinat.

Comisia a respins cererea, motivând că nu deţine respectivele documente. În replică, jurnalista şi The New York Times au sesizat Tribunalul Uniunii Europene, cerând anularea deciziei. Prin hotărârea sa, Tribunalul le-a dat dreptate, subliniind că Regulamentul european urmăreşte să asigure un acces public cât mai larg la documentele instituţiilor europene. Accesul trebuie să fie regula, iar excepţiile - riguros justificate.

Tribunalul a constatat că răspunsurile Comisiei cu privire la presupusa inexistenţă a mesajelor au fost vagi, oscilante sau bazate pe simple ipoteze, fără o argumentare solidă. În schimb, partea reclamantă a prezentat suficiente dovezi şi indicii care susţin ideea existenţei acestor schimburi de mesaje, în special în contextul negocierilor critice privind achiziţionarea vaccinurilor în timpul pandemiei.

Astfel, Tribunalul a concluzionat că prezumţia de inexistenţă a documentelor, care se bazează iniţial pe declaraţia instituţiei, a fost răsturnată. Într-o astfel de situaţie, Comisia nu se poate limita la o simplă negare, ci trebuie să ofere explicaţii clare şi plauzibile care să permită înţelegerea motivului pentru care respectivele mesaje nu pot fi identificate sau accesate.

Comisia nu a precizat nici ce tip de căutări ar fi efectuat, nici unde anume s-au desfăşurat aceste căutări. De asemenea, nu a oferit lămuriri cu privire la eventuala ştergere a mesajelor - dacă aceasta s-a produs, dacă a fost automată sau intenţionată şi dacă între timp telefonul preşedintei Ursula von der Leyen a fost înlocuit. Mai mult, nu a justificat de ce ar fi considerat că aceste mesaje nu conţin informaţii relevante, care ar impune păstrarea lor conform obligaţiilor administrative.

Prin urmare, Tribunalul a decis că lipsa unei explicaţii coerente şi a unor demersuri concrete de identificare a documentelor încalcă dreptul la acces public. În consecinţă, decizia Comisiei a fost anulată, marcând un precedent important în transparenţa instituţională la nivel european.

Decizia Tribunalului poate fi atacată cu recurs în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dar, între timp, aceasta pune presiune sporită pe instituţii să îşi revizuiască practicile de arhivare şi răspuns la cererile de acces la informaţii.

Comisia Europeană a transmis într-un comunicat de presă că "va analiza îndeaproape decizia Tribunalului şi va decide cu privire la etapele următoare".

"Tribunalul nu pune în discuţie politica de înregistrare a Comisiei privind accesul la documente. Aceste norme urmăresc să asigure integritatea înregistrărilor Comisiei şi transparenţa deplină prin garantarea faptului că documentele importante redactate sau primite de Comisie sunt uşor accesibile cetăţenilor UE interesaţi. În prezent, Comisia va analiza îndeaproape decizia Tribunalului şi va decide cu privire la etapele următoare. În acest scop, Comisia va adopta o nouă decizie care va oferi o explicaţie mai detaliată. Transparenţa a fost întotdeauna de o importanţă capitală pentru Comisie şi pentru preşedinta von der Leyen. Vom continua să respectăm cu stricteţe cadrul juridic solid în vigoare pentru a ne pune în aplicare obligaţiile. Ne menţinem angajamentul deplin de a menţine deschiderea, responsabilitatea şi comunicarea clară cu toate părţile interesate, inclusiv instituţiile UE, societatea civilă şi reprezentanţii intereselor", arată Executivul comunitar în comunicatul de presă emis.

Menţionăm că în legătură cu negocierea şi achiziţia respectivă, Parchetul European anunţa în septembrie 2022 deschiderea unui dosar penal in rem(cu privire la fapte), dar despre care instituţia condusă de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi nu a mai oferit niciun alt detaliu, în afara faptului că sunt efectuate în continuare verificări. Mai mult, instanţa din Liege a fost sesizat de lobbystul belgian Frederic Baldan şi de asociaţia franceză Bon Sens, cu privire la aspectele de mai sus, acuzând-o pe Ursula von der Leyen de abuz în serviciu, plângere la care au achiesat şi alte părţi vătămate, dar până acum nu s-a luat o decizie în respectiva cauză, deoarece Parchetul European a afirmat că are competenţă asupra dosarului respectiv.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ursula von der Pfizer și tot sistemul de la Bruxelles vor da explicații clare și detaliate privind afacerea vax la fel cum la noi vor fi aduse dovezile privind motivul anulării alegerilor și al interzicerii unui candidat. Adică niciodată. Despre asta este vorba, ticul verbal al lui CG.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. E acolo o coruptie la care coruptii din Romania pot doar sa viseze.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    She's gonna pull a Hillary Clinton

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0523
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.3738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb