Poluarea cu plastic tensionează relaţiile internaţionale

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 3 decembrie 2024

Poluarea cu plastic tensionează relaţiile internaţionale

English Version

Lupta cu poluatorii este una extrem de dură. La conferinţa de la Busan, Coreea de Sud, discuţiile pentru un tratat global privind poluarea cu plastic au intrat într-o fază critică, fiind marcate de o opoziţie puternică din partea unor ţări producătoare de petrol, precum Arabia Saudită, Rusia şi Iran. Uniunea Europeană, împreună cu o coaliţie de state latino-americane, africane şi micro-state din Pacific, a denunţat ceea ce a numit "obstrucţia continuă" din partea acestor ţări. Proiectul de tratat include: Restricţii asupra producţiei globale de plastic, pentru a limita impactul acestuia asupra mediului; O listă de produse periculoase, care să fie reglementate sau eliminate treptat.

Această abordare este susţinută de coaliţia formată din Uniunea Europeană, Mexic, Panama, Insulele Fiji şi Rwanda, care consideră tratatul esenţial pentru combaterea crizei globale a poluării cu plastic.

Opoziţia producătorilor de petrol

Ţările producătoare de petrol, care furnizează materia primă pentru producţia de plastic, au respins insistent aceste măsuri, argumentând că ar afecta interesele economice şi comerciale. În mod notabil, nici China, nici Statele Unite, cei mai mari producători de plastic din lume, nu s-au alăturat coaliţiei pro-tratat.

Poziţii şi apeluri

Juan Carlos Monterrey, reprezentantul Panama, a descris plasticul drept "o armă de distrugere în masă" în ţara sa, subliniind importanţa unui acord internaţional pentru supravieţuirea umanităţii. Sivendra Michael din Insulele Fiji a evidenţiat necesitatea unui tratat ambiţios, criticând lipsa de progres cauzată de opoziţia unor state.

Planuri alternative

În cazul în care nu se ajunge la un acord global până la finalul negocierilor, coaliţia pro-tratat a anunţat că ar putea avansa independent măsuri de limitare a poluării cu plastic, prin colaborări regionale sau prin tratate bilaterale. Poluarea cu plastic este una dintre cele mai grave crize ecologice, având un impact devastator asupra ecosistemelor marine, vieţii sălbatice şi sănătăţii umane. Producţia şi utilizarea excesivă a plasticului sunt alimentate de creşterea consumului global şi de lipsa reglementărilor stricte la nivel internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb