Popririle pe mai multe conturi bancare pentru aceeaşi datorie nu vor mai fi posibile

Alina Andrei, Cabot Transfer Pricing
Miscellanea / 7 iunie 2023

Popririle pe mai multe conturi bancare pentru aceeaşi datorie nu vor mai fi posibile

ANAF obligă băncile la o nouă procedură de comunicare

ANAF a publicat o nouă procedură obligatorie de comunicare cu băncile prin aplicaţia e-Popriri, aplicabilă din 1 octombrie, ce ar trebui să elimine situaţiile în care contribuabilii sunt popriţi simultan pe mai multe conturi bancare pentru aceeaşi datorie.

Ordinul ANAF nr. 626/2023 reglementează mai multe reguli tehnice legate de sistemul informatic e-Popriri, fiind stabilită o nouă procedură de comunicare între bănci şi ANAF pentru indisponibilizarea sumelor de bani datorate de companii. Noua procedură de comunicare urmează să fie implementată obligatoriu de toate instituţiile de credit de la 1 octombrie 2023 şi, teoretic, ar trebui să remedieze situaţiile în care ANAF ajunge să execute silit prin poprire, pentru aceeaşi datorie fiscală, conturile deschise de companii la mai multe bănci.

Mai exact, potrivit ANAF, această modificare era necesară în condiţiile în care au existat mai multe situaţii în care băncile au primit adrese de popriri de la Fisc şi au virat simultan sumele cerute de ANAF din conturile debitorilor, întrucât nu ştiau că şi celelalte bănci unde debitorul avea conturi deschise au virat la rândul lor sumele indisponibilizate.

Prin noua procedură, instituţiile bancare sunt obligate să reconcilieze împreună cu ANAF informaţiile existente în bazele de date, astfel încât să comunice mai clar între ele, iar contribuabilii să nu mai fie popriţi simultan pe mai multe conturi pentru acoperirea aceleiaşi datorii. Băncile vor trebui să anunţe în sistemul Fiscului sumele pe care le pot plăti după primirea adreselor de înfiinţare a popririi, precum şi ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori.

Această reconciliere a informaţiilor era posibilă şi până acum, însă aplicarea ei era opţională, fiind necesar ca fiecare bancă să încheie cu ANAF o convenţie-cadru pentru a comunica în sistem respectivele informaţii, or până la această dată doar o bancă semnase această convenţie şi transmitea zilnic acele date.

Prin noul ordin, ANAF renunţă la opţionalitatea măsurii şi obligă toate băncile să îşi adapteze sistemele informatice astfel încât, până la 1 octombrie, să poată adera la acest mod de comunicare şi să ofere în sistemul e-Popriri informaţiile necesare ca popririle simultane să nu mai fie posibile.

Potrivit ANAF, prin implementarea acestui instrument, debitorilor nu le vor mai fi afectate disponibilităţile băneşti, iar organele fiscale să vor mai fi puse în situaţia de a restitui sumele încasate în plus.

Mai mult chiar, Ordinul publicat de ANAF mai stabileşte că, în cazul suspendării executării silite, sumele existente la momentul comunicării adresei rămân indisponibilizate, iar până la momentul la care instituţiile de credit transmit informaţiile privind suma disponibilă de plată, debitorul poate dispune încă de sumele indisponibilizate.

Vă reamintim că ANAF a operaţionalizat în 2020 aplicaţia e-Popriri, care automatizează înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie şi să se ridice aproape în timp real. Aplicaţia s-a dovedit foarte utilă pentru că a permis evitarea situaţiilor anterioare, în care din conturi erau reţinute sume mai mari decât cele ce ar fi trebuit recuperate de fapt. Companiile care constată că au popriri puse greşit pot face demersuri rapide pentru clarificarea şi corectarea situaţiei fiscale şi pot rezolva mai rapid problema blocărilor de conturi, pentru că, prin noul sistem, popririle pot fi ridicate mult mai repede.

Conform procedurilor de folosire a noului sistem e-popriri, băncile şi ANAF comunică în fiecare zi ce sume trebuie poprite: adresele fiscale de înfiinţare a popririlor bancare sunt validate şi comunicate zilnic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare). Băncile răspund ANAF şi clarifică ce sume se pot plăti până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii. În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Anaf ura mamii lor!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb