Prea puţini manageri români urmează un MBA

M.P.
Comunicate de presă / 10 iulie, 12:23

Prea puţini manageri români urmează un MBA

România se află în continuare pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte formarea continuă a adulţilor, în special în rândul managerilor. Potrivit unui comunicat remis redacţiei de către Bucharest Business School - şcoala de afaceri a Academiei de Studii Economice -, doar câteva sute de lideri accesează anual un program de tip MBA, deşi nevoia reală ar fi de cel puţin dublu. În acest context, specialiştii atrag atenţia că accesarea unui program MBA nu mai trebuie privită ca o opţiune de nişă, ci ca o decizie strategică pentru dezvoltarea leadershipului în mediul de afaceri românesc.

Astfel, potrivit sursei citate:

„Statisticile Eurostat anunţă plasează România pe ultimele locuri între ţările europene în ceea ce priveşte formarea continuă a adulţilor cu vârse între 25-64 de ani, în special în programe acreditate sau certificate de tip MBA.

Dezvoltarea leadershipului şi a competenţelor manageriale rămân o verigă slabă în economia românească. În fiecare an, doar 200-300 de lideri din România aleg să urmeze un program de MBA sau Executive MBA - de peste două ori mai puţini decât ar fi necesar pentru a susţine progresul economic, arată cele mai recente date şi informaţii analizate de către Bucharest Business School, şcoala de afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice. Atingerea pragului de 750 de manageri/an în programe de MBA ar fi un prim pas esenţial pentru alinierea la ritmul european de adaptare şi dezvoltare managerială”.

„România are nevoie de cel puţin 500-750 de manageri care, în fiecare an, să îşi asume parcursul exigent al unui MBA - cu toate resursele implicate: timp, bani şi efort - pentru a deveni lideri mai eficienţi şi mai adaptaţi cerinţelor economiei moderne”, a declarat Vasile Alecsandru Strat, Decan al Bucharest Business School. El subliniază că nu este vorba doar despre atragerea unor candidaţi de top în programele existente, ci despre extinderea exponenţială a acestei pieţe, pentru a răspunde realităţilor economice actuale.

Sursa citată menţionează:

„Pe plan naţional, nivelul formării continue a adulţilor rămâne mult sub media Uniunii Europene. Potrivit celor mai recente date Eurostat (decembrie 2024), doar 8,9% dintre angajaţii români au participat la activităţi de perfecţionare profesională, faţă de o medie de 28,1% în UE. Diferenţa majoră faţă de media europeană evidenţiază o vulnerabilitate strategică a economiei româneşti: lipsa investiţiilor consistente în dezvoltarea capitalului uman la nivel de leadership”.

„Pentru a înţelege dimensiunea reală a decalajului, este suficient să ne comparăm cu Polonia: deşi economia lor este de doar 2,5 ori mai mare decât a noastră, piaţa lor de MBA atrage anual circa 1.500 de manageri", declară Vasile Alecsandru Strat, Decanul Bucharest Business School din cadrul ASE.

Sursa citată concluzionează:

„În acest context, accesarea programelor de MBA trebuie să devină o prioritate pentru departamentele de Resurse Umane din mediu de business local. Astfel de programe de dezvoltare accelerată reprezintă instrumente esenţiale pentru companiile care doresc să atragă, să păstreze specialişti de top şi să răspundă noilor tendinţe din piaţa muncii, unde retenţia angajaţilor nu mai este determinată exclusiv de un pachet salarial competitive”.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La ce le mai trebuie MBA ca la noi toti sunt "doctori/dottore":-)

    Epidemia de MBA a dus si la decaderea marilor companii americane. Vezi Boeing si altii.

    Valoarea adaugata este negativa.

    Vulpea si strugurii???

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb