Premierul chinez Li Qiang a cerut miercuri o reglementare mai strictă a preţurilor în sectorul vehiculelor electrice (EV), într-o tentativă a autorităţilor de la Beijing de a tempera războaiele dure ale preţurilor care contribuie la presiuni deflaţioniste tot mai accentuate asupra economiei, relatează CNBC.
Li a solicitat o monitorizare atentă a costurilor şi plăţi la timp către furnizori, dar şi mai multă disciplină în stabilirea preţurilor de către marii producători auto, subliniind că aceştia ar trebui să îşi crească competitivitatea prin inovaţie tehnologică şi îmbunătăţirea calităţii, potrivit sursei.
Declaraţiile premierului vin în contextul în care autorităţile chineze devin tot mai îngrijorate de fenomenul denumit ”involuţie”, competiţia extremă, dar distructivă, care afectează grav sectoarele cu supracapacitate: vehicule electrice, panouri solare şi produse din oţel, transmite CNBC.
Pierderi semnificative în industrie
Profiturile industriale din China au scăzut cu 9,1% în mai, în timp ce preţurile de producător (PPI) au coborât cu 2,8% în prima jumătate a anului, conform sursei citate.
În sectorul auto, profiturile producătorilor chinezi au scăzut cu 11,9% în mai, în ciuda unei creşteri de 11,7% a volumului de vânzări, potrivit Asociaţiei Producătorilor Auto din China.
Peste jumătate dintre autoturismele vândute în această perioadă au fost vehicule cu energie nouă (NEV).
Asociaţia auto a cerut în mai oprirea ”competiţiei distructive” care, potrivit acesteia, subminează profitabilitatea companiilor şi pune în pericol lanţurile de aprovizionare.
Stimularea consumului intern, o prioritate
Pe lângă cerinţele adresate industriei auto, premierul Li Qiang a făcut apel la măsuri pentru stimularea consumului intern, propunând eliminarea restricţiilor care descurajează cheltuielile populaţiei şi îmbunătăţirea programelor de tip „rabla pentru electrocasnice” şi bunuri de consum.
Sheng Laiyun, adjunctul Biroului Naţional de Statistică, a precizat că s-au înregistrat progrese în reducerea scăderilor de preţuri din industriile de panouri solare, ciment şi automobile - chiar şi fără intervenţii directe din partea statului.
O ecuaţie delicată: tăieri de producţie vs. protejarea locurilor de muncă
Economiştii avertizează că măsurile de combatere a supracapacităţii vor necesita, inevitabil, tăieri de producţie, ceea ce ar aduce un cost economic semnificativ. Potrivit lui Neo Wang (Evercore ISI), ”protejarea creşterii şi salvarea locurilor de muncă au prioritate în faţa corectării deflaţiei”.
Deşi economia Chinei a crescut cu 5,2% în T2, depăşind aşteptările şi menţinând traiectoria oficială de creştere pe întregul an, analiştii avertizează că războiul preţurilor persistă. Tianchen Xu, economist la Economist Intelligence Unit, spune că ”alianţele de preţ sunt instabile, deoarece întotdeauna vor exista companii care vor alege să submineze acordurile pentru a-şi creşte cota de piaţă”.
Opinia Cititorului