Premierul canadian Mark Carney şi-a prezentat marţi noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relaţii între Ottawa şi Washington, relatează presa internaţională.
De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a construi o ţară ''puternică'' într-o perioadă când a noua putere economică din lume trece printr-o criză fără precedent.
Fostul bancher, intrat în politică de puţin timp, a dezvăluit un guvern paritar care va avea 28 de miniştri, o echipă ''concepută pentru a aduce schimbarea pe care canadienii o doresc şi o merită'', potrivit declaraţiei lui Mark Carney citată într-un comunicat.
Această echipă va trebui să vină cu ''noi idei'' şi să ''stimuleze investiţiile pentru a construi o nouă economie canadiană care va putea rezista la şocuri viitoare'', a adăugat şeful executivului canadian.
Carney i-a păstrat în funcţii pe Dominic LeBlanc, care se va ocupa în continuare de relaţia comercială cu SUA, şi pe ministrul finanţelor, Francois-Philippe Champagne.
În schimb, Melanie Joly a fost mutată de la Afaceri Externe la Industrie, iar în locul său a fost numită Anita Anand.
Chrystia Freeland, care a demisionat în decembrie din funcţia de ministru al finanţelor în tot mai nepopularul guvern condus atunci de Justin Trudeau, va deţine portofoliul transporturilor şi comerţului intern, în timp ce fostul bancher Tim Hodgson va fi ministru al resurselor naturale.
Anunţarea noului guvern canadian a avut loc în faţa guvernatorului general Mary Simon, reprezentantă a regelui Charles al III-lea, şef al statului en titre al acestei ţări din Commonwealth. Parlamentul canadian, suspendat din februarie, îşi va relua activitatea în 26 mai şi a doua zi regele va rosti în mod excepţional discursul de deschidere, o alocuţiune în general pronunţată de guvernatorul general.
Cu 170 de deputaţi, liberalii lui Mark Carney au eşuat de puţin să obţină majoritatea absolută, fixată la 172 de locuri, în parlamentul Canadei. Ei ar urma totuşi să poată guverna cu ajutorul unuia dintre partidele mici reprezentate în camera inferioară a legislativului.
De la revenirea sa la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a lansat contra Canadei atacuri comerciale şi politice deosebit de virulente, repetând că destinul acestei ţări este să devină al 51-lea stat al SUA.
Liderul american a impus deja taxe vamale asupra oţelului şi aluminiului canadiene şi îşi ameninţă vecinul nordic cu taxa vamale generalizate de 25%, ceea ce deja are repercusiuni în Canada; Ottawa a ripostat cu o serie de contramăsuri.
Opinia Cititorului