Presa internaţională: Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă este în continuare în frunte în România

S.B.
Politică / 4 mai

Presa internaţională: Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă este în continuare în frunte în România

Presa internaţională a început duminică seara să scrie despre rezultatele exit-pollurilor din România, subliniind victoria detaşată a extremistului de dreapta George Simion, fanul lui Donald Trump, şi cursa strânsă pentru intrarea în turul al doilea dintre centriştii proeuropeni Crin Antonescu şi Nicuşor Dan, potrivit news.ro.

Miza acestor alegeri a trecut de strictul interes naţional, pentru că România a devenit cel mai recent câmp de luptă între dreapta dură şi establishmentul politic, arată jurnaliştii străini.

"George Simion, fanul lui Trump, de extremă dreaptă, câştigă primul tur al alegerilor din România, potrivit exit-pollurilor", titrează Politico.eu, care îşi deschide site-ul cu acest material. Este de aşteptat ca liderul naţionalist să se califice pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 18 mai, în timp ce Crin Antonescu, figura de bază a establishmentului, şi Nicuşor Dan, primarul centrist al Bucureştiului, se luptă în prezent pentru locul doi, scrie POLITICO.

Proiecţiile exit-poll-urilor nu reprezintă rezultatele oficiale, care sunt aşteptate să înceapă să sosească de la Autoritatea Electorală din România în următoarele câteva ore. De asemenea, exit-poll-urile nu reflectă voturile exprimate de diaspora românească, precizează POLITICO.

Publicaţia scrie că rezultatele alegerilor din România sunt urmărite îndeaproape la Bruxelles şi Washington, deoarece România a devenit cel mai recent câmp de luptă între dreapta dură şi establishmentul politic. Simion s-a declarat un susţinător al mişcării "Make America Great Again" a preşedintelui american Donald Trump.

Votul de duminică a făcut parte din repetarea alegerilor pe care instanţa supremă din România a ordonat-o în decembrie, după ce a anulat scrutinul din noiembrie din cauza acuzaţiilor de campanie ilegală şi a unei potenţiale interferenţe ruseşti în favoarea lui Călin Georgescu, un ultranaţionalist înflăcărat, care a ieşit de nicăieri şi a câştigat primul tur. Simion a sperat să valorifice sprijinul electoral pe care Georgescu l-a construit anul trecut spunând că va avea un rol pentru el, posibil chiar ca prim-ministru, arată POLITICO.

Printre candidaţii care concurează pentru a-l înfrunta pe Simion în turul al doilea, Dan şi Antonescu sunt la egalitate în sondajele de la ieşirea de la urne. Dan este un candidat independent care a fost primar al Bucureştiului din 2020. Matematician, el a trecut la activism şi politică la sfârşitul anilor 1990, la întoarcerea sa de la Paris, unde îşi terminase studiile doctorale. Activismul său, a spus el, a vizat contracararea "mafiei imobiliare" într-un efort de a păstra spaţiile verzi şi siturile de patrimoniu din Bucureşti. În 2015, a fondat Uniunea Salvaţi Bucureştiul, un partid politic care a devenit ulterior Uniunea Salvaţi România (USR), mutându-şi accentul de pe scena locală pe cea naţională. El a părăsit partidul în 2017. Luna trecută, conducerea USR a renunţat la propriul candidat, Elena Lasconi, pentru a-l susţine pe Dan, argumentând că are şanse mai mari decât Lasconi să se califice în turul doi.

Antonescu candidează în calitate de candidat comun al principalelor partide din România: social-democraţii (PSD), naţional-liberalii (PNL) şi partidul minorităţii maghiare (UDMR). Fost lider al PNL, Antonescu este cunoscut mai ales pentru mandatul său de preşedinte interimar din urmă cu 12 ani, după ce Parlamentul României l-a suspendat din funcţie pe preşedintele de atunci, Traian Băsescu. Un efort de demitere a lui Băsescu a eşuat ulterior, lăsându-l pe Antonescu cu o imagine pătată. El nu a deţinut nicio funcţie politică în ultimul deceniu, arată POLITICO.

Reuters: Victoria lui Simion ar putea izola România în Uniunea Europeană şi NATO

Euroscepticul George Simion părea să se îndrepte către victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale reluate din România, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, după un scrutin văzut ca un test al creşterii naţionalismului de tip Donald Trump în Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Sondajele arăutau că fostul senator Crin Antonescu, 65 de ani, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, 55 de ani, sunt aproape la egalitate pentru locul al doilea, cu aproximativ 21-23%, în spatele celor 30-33% ale lui Simion.

Datele exit poll-urilor nu includ votul considerabil al românilor din străinătate, unde Simion şi Dan sunt populari, precizează Reuters.

Simion, în vârstă de 38 de ani, se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine, este critic la adresa conducerii UE şi spune că se aliniază mişcării Make America Great Again a preşedintelui american. "Aceasta nu este doar o victorie electorală, este o victorie a demnităţii româneşti. Este victoria celor care nu şi-au pierdut speranţa, a celor care încă mai cred în România, o ţară liberă, respectată, suverană", a declarat Simion după publicarea exit-poll-urilor.

Potrivit observatorilor politici, victoria sa, în cadrul unui tur de scrutin care va avea loc pe 18 mai, ar putea izola ţara, ar putea eroda investiţiile private şi ar putea destabiliza flancul estic al NATO, unde Ucraina luptă împotriva unei invazii ruseşti care durează de trei ani, punctează Reuters.

"Să fim prudenţi cu privire la rezultatele exit-poll-urilor ... pentru că acestea sunt fără (voturile) diasporei. Aşadar, să aşteptăm numărătoarea exactă a voturilor care va veni mai târziu în această seară", le-a spus Dan susţinătorilor.

Votul de duminică a avut loc la cinci luni după ce o primă încercare de organizare a alegerilor a fost anulată din cauza unei presupuse interferenţe ruseşti în favoarea candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu, căruia i s-a interzis de atunci să mai candideze. Simion a votat alături de Georgescu, care a numit alegerile o "fraudă" şi a îndemnat oamenii să îşi ia ţara înapoi. În timp ce zeci de oameni se înghesuiau în faţa secţiei de votare scandând "Călin preşedinte", Simion a declarat că votul său a fost "pentru a restabili democraţia", menţionează Reuters.

"Este posibil ca votul diasporei să fie suficient pentru a-l împinge pe Dan în turul doi", a declarat Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai. "Dar Dan ar putea avea mai multe probleme împotriva lui Simion", notează analistul citat de Reuters.

Simion, scrie agenţia, nu este singurul politician în stil MAGA care caută să fie ales în Europa Centrală. Karol Nawrocki, candidatul prezidenţial susţinut de principalul partid naţionalist de opoziţie din Polonia în alegerile prezidenţiale din 18 mai, s-a întâlnit cu Trump săptămâna aceasta. Dacă ar fi aleşi, aceştia ar extinde cohorta de lideri eurosceptici, care îi include deja pe premierii maghiar şi slovac.

"România şi Polonia sunt două ţări importante pentru Statele Unite", a declarat Simion vineri pentru Reuters. "Noi reprezentăm nişte parteneri şi reprezentăm nişte aliaţi, atât militari, cât şi politici, pentru actuala administraţie (americană). Acesta este motivul pentru care este important ca preşedinţii MAGA să fie la conducere la Bucureşti şi Varşovia", a declarat Simion pentru Reuters.

Preşedintele României are un rol semi-executiv care include comanda forţelor armate şi prezidarea Consiliului de Securitate, care decide cu privire la ajutorul militar. Până în prezent, România a donat Kievului o baterie de apărare antiaeriană Patriot, instruieşte piloţi de vânătoare ucraineni şi a permis exportul a 30 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanţa din Marea Neagră de la invazia Rusiei.

De asemenea, preşedintele ţării poate exercita dreptul de veto asupra unor voturi importante ale UE şi numeşte prim-ministrul, judecătorii şefi, procurorii şi şefii serviciilor secrete.

Administraţia Trump a acuzat România de suprimarea opoziţiei politice şi de lipsă de valori democratice după ce alegerile din noiembrie au fost anulate pe baza a ceea ce vicepreşedintele JD Vance a numit "dovezi slabe", menţionează Reuters.

AFP: Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă este în continuare în frunte

Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă este în continuare în frunte: la cinci luni după anularea şocantă a primului tur al alegerilor prezidenţiale, România şi-a confirmat turnura naţionalistă într-un nou vot duminică, scrie Agence France-Presse (AFP).

"Împreună am făcut istorie astăzi", a declarat învingătorul George Simion într-un mesaj video transmis de la sediul partidului său către susţinătorii care scandau "Afară cu hoţii, trăiască patrioţii".

Cu toate acestea, el va fi "probabil învins în turul al doilea", pe 18 mai, deoarece are puţine rezerve de voturi, a comentat pentru AFP profesorul de ştiinţe politice Sergiu Mişcoiu, prezicând totuşi o cursă strânsă.

În total, unsprezece candidaţi au concurat pentru o funcţie în esenţă ceremonială, dar influentă în politica externă, în acest stat membru al UE cu 19 milioane de locuitori care a devenit un pilon-cheie al NATO de la invazia rusă în Ucraina vecină, scrie AFP.

Victoria surpriză din noiembrie a lui Călin Georgescu, un fost înalt funcţionar public acuzat de criticii săi de simpatie faţă de Kremlin, a provocat îngrijorare în vestul continentului şi a aruncat România în frământări politice. Curtea Constituţională a invalidat votul şi l-a exclus din această nouă cursă, după o campanie masivă pe TikTok viciată de suspiciuni de ingerinţă rusă El a fost înlocuit de Simion, 38 de ani, ieşit al patrulea în toamnă, iar cei doi au apărut împreună duminică la o secţie de votare din Mogosoaia, lângă Bucureşti, explică AFP.

Mulţi români speră că votul lor, eşuat în noiembrie, va reuşi de data aceasta, notează AFP, care a stat de vorbă cu un bucureştean.

În timpul campaniei, George Simion şi-a făcut un brand din tinereţea sa, retorica suveranistă şi stăpânirea platformei TikTok, în speranţa de a-l răzbuna pe aliatul său de acum, Georgescu. Deşi deputatul neagă orice înclinaţie către Rusia, el împărtăşeşte aceeaşi aversiune faţă de "birocraţii de la Bruxelles" şi se opune oricărui sprijin militar pentru Kiev. Pe pieţe sau în străinătate pentru a convinge diaspora numeroasă, acest fan al lui Donald Trump se visează "preşedinte MAGA" (Make America Great Again), un slogan afişat uneori pe şepcile sale. Acest discurs, scrie AFP, o atrage pe Stela Ivan, o femeie de 67 de ani, care "speră din toată inima" într-o eventuală victorie a sa. George Simion ar aduce "schimbarea" şi i-ar aduce înapoi pe fiii ei, care au plecat să trăiască în Spania, sătui de partidele politice aflate la putere de la sfârşitul comunismului, crede ea.

Inflaţia, foarte ridicată în România, este de asemenea pe buzele tuturor, Silvia Tomescu, o asistentă medicală în vârstă de 52 de ani, spunând de exemplu că îşi doreşte "o viaţă mai bună şi salarii mai mari".

Suspansul este atât de mare încât diferenţa dintre candidatul coaliţiei guvernamentale proeuropene, Crin Antonescu, şi primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care a promis să lupte împotriva "corupţiei", este foarte mică. Mai în spate (la circa 15%) se află fostul premier social-democrat Victor Ponta, care s-a bazat pe un discurs cu accente trumpiste şi referiri la Dumnezeu.

Dacă George Simion accede la funcţia supremă, el a promis duminică "aducerea la putere" a lui Călin Georgescu, menţionând trei opţiuni: "un referendum, alegeri anticipate sau formarea unei coaliţii în Parlament care să-l desemneze prim-ministru".

După anularea alegerilor, o decizie extrem de rară în cadrul UE, scurtinul a fost urmărit îndeaproape.

Mii de persoane au manifestat în ultimele luni pentru a denunţa "o lovitură de stat". Statele Unite au intervenit şi ele, vicepreşedintele JD Vance cerând ca vocea unui popor redus la tăcere "pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenţii de informaţii" să fie auzită.

Autorităţile, care au intensificat măsurile preventive şi cooperarea cu reţeaua TikTok, afirmă că au "învăţat lecţiile" din acest fiasco.

În timp ce extrema dreaptă a invocat "multiple semne de fraudă", guvernul a indicat campaniile de dezinformare drept "noi încercări de manipulare şi interferenţă din partea actorilor statali".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3330
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8378
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.2343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb