Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost primit marţi cu onoruri regale la Castelul Windsor, în debutul vizitei sale de stat în Regatul Unit, relatează dpa, de la care transmitem cele ce urmează. Regele Charles şi regina Camilla l-au întâmpinat pe Macron şi pe Prima Doamnă Brigitte Macron pe un podium special amenajat lângă gara Windsor & Eton Riverside, în decorul emblematic al reşedinţei regale.
Şeful statului francez s-a arătat galant, înclinându-se pentru a săruta mâna reginei, aşa cum procedase şi la sosirea pe aeroportul Northolt în faţa Prinţesei de Wales. Pe traseul parcurs prin orăşelul Windsor, 400 de militari din forţele terestre, aviaţie şi marină au oferit onorul, în timp ce în parc s-au tras 41 de salve de tun. Muzica militară a inclus piese franceze şi britanice, în faţa unui public numeros.
Escorta oficială a fost asigurată de călăreţii Regimentului de Cavalerie Household Cavalry, purtând armuri argintii şi căşti cu pene, însoţind caleştile în care s-au aflat oficialii. Prinţul şi Prinţesa de Wales i-au însoţit pe oaspeţi de la aeroport până în Windsor, pe un traseu de circa 22 km.
Vizita lui Emmanuel Macron este prima vizită de stat a unui lider din Uniunea Europeană în Regatul Unit de la Brexit încoace şi prima găzduită la Castelul Windsor, reşedinţa de la Londra a regelui - Palatul Buckingham - fiind în renovare. În aceeaşi zi, la Sala St. George din castel, este programat un banchet de stat în cadrul căruia regele Charles va sublinia importanţa parteneriatului cu Franţa în faţa unor „ameninţări complexe”, afirmând că Londra şi Parisul vor răspunde „împreună, ca prieteni şi aliaţi”.
În cursul după-amiezii, Macron urma să susţină un discurs în faţa parlamentarilor britanici, în Galeria Regală a Palatului Westminster. Joi, preşedintele francez va participa la un summit bilateral la reşedinţa premierului Keir Starmer din Downing Street. Noul şef al guvernului britanic doreşte o „resetare” a relaţiilor cu Uniunea Europeană şi o reconstrucţie a legăturilor post-Brexit.
Temele discutate vor include apărarea, economia, migraţia şi măsurile comune privind traversările ilegale ale Canalului Mânecii. Se preconizează ca Londra şi Parisul să lanseze apeluri către alţi lideri europeni în vederea unui efort diplomatic pentru pacea în Ucraina. Potrivit presei britanice, relaţia bilaterală este considerată „cheia” gestionării migraţiei, în contextul unor incidente recente în care agenţi francezi ar fi perforat o barcă pneumatică înainte de traversare.
Opinia Cititorului