Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2% marţi

M.P.
Miscellanea / 30 aprilie

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2% marţi

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2%, atingând cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, pe fondul aşteptărilor că OPEC+ va creşte producţia, în timp ce politicile comerciale oscilante ale preşedintelui Donald Trump ar putea frâna creşterea economică globală şi cererea de combustibili, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,73 dolari, sau cu 2,63%, la 64,13 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 1,61 dolari, sau cu 2,59%, ajungând la 60,44 dolari pe baril. Ambele cotaţii au atins cel mai slab nivel de închidere de la 10 aprilie.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters consideră că politica tarifară agresivă a lui Trump creşte probabilitatea ca economia globală să intre în recesiune anul acesta. China, afectată de cele mai dure tarife, a răspuns cu propriile taxe asupra importurilor din SUA, escaladând conflictul comercial dintre cei mai mari doi consumatori de petrol din lume.

"Blocajul negocierilor comerciale dintre China şi SUA sporeşte anxietatea privind perspectivele de creştere economică şi a cererii de petrol," a declarat Tamas Varga, analist la firma de brokeraj PVM.

Deficitul comercial al SUA a atins un nivel record în martie, în condiţiile în care companiile au accelerat importurile pentru a evita noile tarife, sugerând un impact negativ semnificativ asupra creşterii economice din primul trimestru.

În acelaşi timp, General Motors, Kraft Heinz şi Electrolux au anunţat marţi retragerea sau revizuirea în scădere a estimărilor financiare pentru 2025, pe fondul incertitudinii comerciale accentuate de politicile lui Trump.

Compania britanică BP a raportat o scădere mai accentuată decât aşteptările, cu un profit net redus cu 48%, la 1,4 miliarde de dolari, din cauza performanţelor slabe pe segmentul de rafinare şi tranzacţionare de gaze.

Mai mulţi membri OPEC+, format din ţările OPEC şi aliaţii lor, intenţionează să propună accelerarea creşterii producţiei şi în luna iunie, conform unor surse Reuters. O nouă majorare a producţiei ar putea apărea într-un moment extrem de nefavorabil, avertizează analiştii de la Saxo Bank, în condiţiile unui sentiment deja fragil pe piaţă.

De asemenea, datele oficiale arată că exporturile de petrol ale Kazahstanului, membru OPEC+, au crescut cu 7% în primul trimestru, impulsionate de majorarea livrărilor prin conducta Caspică.

Datele privind stocurile de petrol din SUA urmează să fie publicate marţi de către American Petroleum Institute şi miercuri de către EIA.

Analiştii estimează o creştere a stocurilor cu circa 0,5 milioane de barili pentru săptămâna încheiată la 25 aprilie, ceea ce ar marca a cincea săptămână consecutivă de creştere.

Această evoluţie ar compara cu un avans de 7,3 milioane de barili în aceeaşi perioadă a anului trecut şi o medie de 3,2 milioane de barili în perioada 2020-2024, potrivit Reuters

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb