Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 2%, în timp ce investitorii evaluează posibilele efecte ale noilor tarife comerciale anunţate de preşedintele american Donald Trump asupra creşterii economice globale, transmite Reuters, de la care spicuim următoarele informaţii.
Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 2,21%, ajungând la 68,64 dolari pe baril, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,71%, ajungând la 66,53 dolari pe baril.
Scăderea vine în contextul în care Trump a ameninţat miercuri Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine, cu tarife punitive de 50% la exporturile către SUA, după un conflict public cu preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. La rândul său, Lula a convocat joi o reuniune cu miniştrii pentru a decide reacţia oficială a Braziliei, sugerând într-o postare pe reţelele sociale că va răspunde cu măsuri similare.
Totodată, administraţia Trump a anunţat planuri pentru tarife suplimentare asupra cuprului, semiconductorilor şi produselor farmaceutice, iar notificări oficiale privind tarifele au fost trimise şi către Filipine, Irak, precum şi către Coreea de Sud şi Japonia, furnizori majori ai SUA.
”Piaţa este într-un mod de aşteptare şi prudenţă, având în vedere natura imprevizibilă a politicilor comerciale ale administraţiei Trump,” a explicat Harry Tchilinguirian, director de cercetare la Onyx Capital Group. El a adăugat că istoria tergiversărilor şi retragerilor de la măsurile anunţate a redus sensibilitatea pieţei la astfel de ştiri.
Perspectivele de inflaţie generate de noile tarife rămân o preocupare pentru decidenţii politici americani. Potrivit minutei ultimei reuniuni a Fed din 17-18 iunie, doar ”câţiva” oficiali au sugerat că o reducere a dobânzilor ar putea fi justificată chiar din această lună. Ratele mai ridicate ale dobânzilor fac împrumuturile mai costisitoare şi pot reduce cererea de petrol.
În plan global, OPEC+ urmează să aprobe o nouă creştere a producţiei în septembrie, finalizând astfel anularea tăierilor voluntare de producţie decise anterior de opt membri şi reflectând creşterea cotei alocate Emiratelor Arabe Unite.
Pe plan geopolitic, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a avut miercuri discuţii ”deschise” cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, exprimând nemulţumirea SUA faţă de lipsa progresului în încheierea războiului din Ucraina. Preşedintele Trump a declarat recent că ia în calcul un proiect legislativ care ar impune sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.
Opinia Cititorului