PRIMĂRIA ARE DE SCHIMBAT 2,2 MILIARDE LEI, DUPĂ EMISIUNEA DE OBLIGAŢIUNIAprecierea euro încurcă socotelile Primăriei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 mai 2015

Aprecierea euro încurcă socotelile Primăriei

Sorin Oprescu: "În niciun caz nu vom începe să aruncăm piaţa în aer"

Evoluţia euro a încurcat socotelile Primăriei Bucucureşti, care şi-a refinanţat în lei un împrumut contractat în euro, tocmai ca să scape de riscul valutar.

Moneda europeană a atins, ieri, maximul ultimelor trei luni şi jumătate, la cursul BNR (4,4594 lei), iar pe piaţa interbancară a depăşit 4,46 lei, în condiţiile în care Municipalitatea trebuie să schimbe, cât de curând, cei 2,2 miliarde de lei obţinuţi din emisiunea de obligaţiuni de săptămâna trecută. Oferta a fost destinată asigurării sumei necesare pentru plata datoriei de 500 de milioane de euro, emisă în 2005, care ajunge la scadenţă luna viitoare.

La cursul de ieri, banii atraşi prin obligaţiuni nu ajung pentru acoperirea sumei de 500 de milioane de euro.

Întrebat dacă Primăria a început deja să schimbe suma de bani şi ce va face dacă leii nu vor fi suficienţi, primarul general Sorin Oprescu a declarat: "Eu sunt mai optimist. Avem o procedură stabilită cu băncile comerciale alese. Vom începe (n.r. schimbul valutar) atunci când euro se va reaşeza pe cursul lui normal. Din cauza zvonurilor creşte (n.r. euro). În niciun caz nu vom arunca piaţa în aer. Avem la dispoziţie aproape o lună să putem efectua acest schimb".

Declaraţia lui Sorin Oprescu vine în contextul în care unii analişti au pus aprecierea euro şi pe seama speculaţiilor din piaţă, pe fondul informaţiei că Primăria urmează să schimbe suma de 2,2 miliarde de lei. Totuşi, cei mai mulţi analişti sunt de părere că evoluţia leului este în linie cu pieţele internaţionale, fiind cauzată de "pesimismul" privind situaţia financiară a Greciei, care a afectat şi alte monede din regiune, precum forintul şi zlotul.

"Randamenetele obligaţiunilor continuă să urce, iar tendinţa este de apreciere a costurilor de finanţare", ne-a spus analistul Călin Rechea. Potrivit domniei sale, în condiţiile în care nu se vor mai lansa programe de relaxare cantitativă, Primăria va avea un risc de refinanţare a obligaţiunilor pentru scadenţele apropiate (3 şi 5 ani), dacă nu va reuşi să îşi asigure surse proprii de finanţare.

Obligaţiunile emise de Bucureşti au avut o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, conform declaraţiilor recente ale primarului general.

Oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi, respectiv, 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiţi pe fiecare tranşă.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 333 de milioane de lei (75 milioane euro) în emisiunea de obligaţiuni lansată de Primăria Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. poate o refinantau si ei saptamana trecuta la un curs mult mai mic, daca se dau asa de destepti sau se lauda ca ii intereseaza sa faca economii din banul bucuresteanului ceea ce cred ca nu e adevarat.

    Va arunca BNR-ul EURO in piata si va scadea cursul. Primaria va cumpara in transe ca sa nu destabilizeze piata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro