Centrul de excelenţă pentru învăţământul dual-tehnic preuniversitar şi universitar, o investiţie de 25 de milioane de euro, din fonduri obţinute prin PNRR, reprezintă un obiectiv strategic pentru Primăria Buzău, care a anunţat că proiectul a ajuns la etapa de proiectare. Primarul Constantin Toma a semnat, în 30 iunie, contractul de proiectare şi asistenţă tehnică, prilej cu care a subliniat faptul că prin intermediul acestui proiect derulat în parteneriat cu 11 parteneri, societăţi private şi instituţii de învăţământ preuniversitar şi universitar, tinerii vor avea şansa de a se califica în domenii tehnice sau să devină ingineri.
”Dezvoltarea unui Campus Profesional Integrat dotat complet la nivelul Regiunii Sud-Est, în Municipiul Buzău, vizează atât eficientizarea pregătirii practice prin asigurarea unui raport adecvat între teorie şi practică, prin dotarea cu echipamente de calitate a atelierelor şcolare şi prin asigurarea unei bune pregătiri a personalului de specialitate din şcoli şi asigurarea unor raporturi clare între unitatea de învăţământ şi potenţialii angajatori, cât şi prin asigurarea unor spaţii educaţionale în care elevul să se familiarizeze cu întreaga rută profesională completă în regim dual”, a explicat Luminiţa Colţeanu şeful Biroului Implementare Fonduri Europene din cadrul Primăriei Buzău.
Campusul de învăţământ dual va fi construit pe o suprafaţă de peste 22.000 de metri pătraţi.
”Terenul este împărţit în două loturi diferite care sunt despărţite de un drum de acces care va asigura tranzitul între cele două locaţii cât şi accesul către alte zone funcţionale. Potrivit proiectului, în cadrul campusului se vor construe clădiri pentru educaţie (săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, mediatecă şi sali de informatica şi zona administrativă), ateliere de practică - tip hală, clădire pentru internat/cazare (cca 100 de beneficiari) şi cantină, clădire centru comercial/cafenea, clădire incubator de afaceri, sală de expoziţie, sală multifuncţională, teren de sport multifunctional, zonă de recreere - mini-amfiteatru în aer liber cu zonă de scenă, zonă de sere didactice şi alei pietonale, zone verzi, piste de biciclete, parcări, staţii de încărcare vehicule electrice.
Spaţiile nou construite vor fi dotate cu echipamente, mobilier, astfel încât să reprezinte un sprijin suplimentar pentru elevii şi studenţii înscrişi la rutele de dual, în special pentru cei proveniţi din categorii dezavantajate.
Fiecare clădire nou construită din campusul profesional integrat va respecta standardul NZEB (clădiri cu consum energetic aproape zero). Conform legislaţiei adoptate în România, înţelegem prin NZEB clădiri cu performanţă energetică foarte ridicată, deci cu un consum de energie primară foarte scăzut. Din necesarul de consum energetic în clădire, cel puţin 30% urmează a fi asigurat din surse regenerabile de energie de la faţa locului sau de la o distanţă de nu mai mult de 30 km de la locaţia clădirii”, anunţă reprezentanţii Primăriei Buzău.
• Rezultate estimate pentru sfârşitul implementării proiectului
Reprezentanţii Primăriei Buzău au anunţat că, la finalul implentării proiectului, în această unitate de învăţământ să fie 200 de elevi înscrişi în clasele de dual şi 100 de studenţi înmatriculaţi la programele de studiu dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici sau la programe de învăţământ superior dual.
”În cadrul Consorţiilor nou constituite sunt finantate activităţile care încurajează că viitorii angajaţi, absolvenţi sau persoane recalificate, să deţină competenţe relevante pentru noile tendinţe de pe piaţa forţei de muncă. În plus, prin intermediul burselor şi a altor forme de sprijin vor fi atraşi elevii şi studenţii care au oportunităţi economice reduse şi care datorită ofertei constând într-un parcurs flexibil şi continuu vor putea sa obţină o calificare şi acces la o universitate tehnologică. În acest sens, rezultatele pe care le-am estimat pentru sfârşitul implementării proiectului sunt 200 de elevi înscrişi în ruta duală completă/Consorţiu la data finalizării proiectului, din care 50 proveniţi din categoriile defavorizate; 100 de studenţi înmatriculaţi la programele de studiu dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici sau la programe de învăţământ superior dual organizate în cadrul Consorţiului, din care 30 de studenţi înmatriculaţi la programele de studiu dezvoltate în parteneriat cu operatorii economici, sau la programe de învăţământ superior dual organizate în cadrul Consorţiului, proveniţi din categorii defavorizate; 1 program de studii universitare dezvoltate în rută duală; 5 coordonatori de practică formaţi pentru a derula activităţi în ruta duală; 5 tutori de practică, angajaţi ai operatorilor economici sau ai altor entităţi partenere, formaţi pentru a derula activităţi în rută duală; 20 de persoane, personal didactic din unităţile de învăţământ şi/ sau din instituţiile de învăţământ superior format”, au precizat coordonatorii proiectului.
Potrivit primarului Constantin Toma, specializările învăţământului preuniversitar sunt sudori (mecanică); operatori maşini cu comandă numerică (mecanică); strungari (mecanică); lăcătuşi construcţii metalice şi utilaj tehnologic (mecanică); mecanici utilaje şi instalaţii în industrie (mecanică);mecanici auto; fierari betonişti;electricieni auto; electricieni exploatare joasă tensiune (electric); electromecanici (electromecanică); instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; operatori chimişti maşini prelucrare mase plastice termoplastice (operatori extrudere); operatori industrie alimentară şi dulgheri.Pentru invăţământul preuniversitar specializările vizate sunt ingineria produselor alimentare; tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM)şi inginerie mecanică.
Etapa de proiectare va urma să se desfăşoare pe o perioadă de 6 luni. După această perioadă urmează organizarea licitaţiei pentru contractarea lucrărilor de execuţie.
Opinia Cititorului