Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se aşteaptă un potenţial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziţie comună de arme a UE.
De asemenea, liderii celor două părţi vor analiza posibilitatea unei scheme de mobilitate pentru tineri, care să faciliteze libertatea de mişcare a acestora, precum şi eforturile de eliminare a controalelor sanitare şi fitosanitare (SPS) asupra anumitor produse care sunt exportate din Regatul Unit în UE, în special cele care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie. Liderii vor vorbi, de asemenea, despre cooperarea energetică, inclusiv despre emisiile de carbon.
The Domestic Advisory Group (DAG), organism consultativ care funcţionează pe lângă guvernul britanic cu rolul de a implica societatea civilă în procesul de punere în aplicare a Acordului comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, menţionează că, din discuţiile cu partenerii din industria UE şi societatea civilă, există voinţa de a crea un parteneriat mai eficient, dinamic şi reciproc avantajos cu UE, în baza Acordului existent între cele două părţi (Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, intrat în vigoare la 1 mai 2021), conform https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6814ca06359707ba3d446782/DAG_Summit_Statement_2025.pdf.
Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit existent oferă baza relaţiei comerciale cu Regatul Unit-UE, dar el nu mai este suficient pentru Regatul Unit sau pentru UE, declaraţia comună Regatul Unit-UE din septembrie 2024 subliniind modul în care relaţia ar putea fi îmbunătăţită, se mai arată pe https://assets.publishing.service.gov.uk/media/6814ca06359707ba3d446782/DAG_Summit_Statement_2025.pdf.
Subiectul relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit post-Brexit a fost abordat şi la Consiliul Afaceri Generale al UE din 15 martie 2025, când Comisia a avut un schimb de opinii privind relaţiile dintre UE şi Regatul Unit în perioada premergătoare reuniunii UE-Regatul Unit din 19 mai 2025. Miniştrii s-au axat pe domeniile în care relaţiile cu Regatul Unit ar putea fi consolidate şi pe cea mai bună strategie pentru protejarea colectivă a intereselor UE. Mai mulţi miniştri au subliniat importanţa colaborării cu partenerii care au o viziune comună, inclusiv cu Regatul Unit, în domeniul securităţii şi apărării, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
*•
Regatul Unit este un fost stat care a părăsit UE în ianuarie 2020. În urma negocierilor privind Brexitul, relaţia dintre cele două părţi este reglementată de acorduri care asigură respectarea drepturilor cetăţenilor, concurenţa loială şi cooperarea continuă în domenii de interes reciproc.
După ce Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie 2020, UE şi Regatul Unit au început negocierile privind relaţiile viitoare. O parte a negocierilor au avut loc în cursul unei perioade de tranziţie (1 februarie 2020-31 decembrie 2020), în timpul căreia Regatul Unit nu mai era membru al UE, dar era supus în continuare anumitor norme ale UE.
Acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit, esenţial în reglementarea relaţiei după Brexit, a fost semnat la 30 decembrie 2020 şi s-a aplicat provizoriu începând cu 1 ianuarie 2021. A intrat în vigoare la 1 mai 2021, conform https://www.consilium.europa.eu
1. fără titlu
(mesaj trimis de wes în data de 19.05.2025, 09:50)
Adica pro war!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2025, 11:22)
miau miau zise rusul.