Protecţia acordată refugiaţilor ucraineni, extinsă până în martie 2027

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 16 iunie

Protecţia acordată refugiaţilor ucraineni, extinsă până în martie 2027

English Version

Consiliul Uniunii Europene a anunţat, vinerea trecută, sprijinul unanim pentru prelungirea până la 4 martie 2027 a protecţiei temporare acordate celor peste 4 milioane de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului de agresiune declanşat de Rusia, o decizie în acest sens urmând a fi adoptată la prima şedinţă a instituţiei de la Bruxelles.

Reprezentantul Poloniei, stat care deţine până la 1 iulie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, ministrul de Interne şi Administraţie Tomasz Siemoniak a declarat: „În timp ce Rusia continuă să terorizeze civilii ucraineni prin atacuri aeriene nediscriminatorii, Uniunea Europeană îşi reafirmă solidaritatea faţă de poporul ucrainean. Vom continua să oferim protecţie milioanelor de refugiaţi ucraineni pentru încă un an. De asemenea, preşedinţia poloneză a iniţiat discuţii privind o strategie de ieşire din sistemul de protecţie temporară, odată ce va fi atinsă o pace dreaptă. În viitorul apropiat, vom lucra la soluţii comune, la nivelul întregii Uniuni, inclusiv în ceea ce priveşte revenirea treptată în Ucraina”.

Uniunea Europeană a activat pentru prima dată Directiva privind protecţia temporară în martie 2022, oferind adăpost şi siguranţă milioanelor de persoane strămutate din Ucraina. Sistemul de protecţie temporară are rolul de a reduce presiunea asupra sistemelor naţionale de azil, deoarece beneficiarii acestuia nu sunt obligaţi să depună cereri individuale de azil. Prelungirea termenului până în martie 2027 le transmite refugiaţilor mesajul clar că nu este necesară o astfel de solicitare pentru a beneficia în continuare de protecţie.

Este important de precizat că această prelungire nu modifică condiţiile deciziei iniţiale din martie 2022 în ceea ce priveşte categoriile de persoane eligibile sau drepturile care le revin. Printre acestea se numără dreptul de şedere, accesul la piaţa muncii şi locuinţe, asistenţă medicală, sprijin social şi acces la educaţie pentru copii. Deşi legislaţia europeană stabileşte standarde minime, nivelul concret de sprijin poate varia de la un stat membru la altul.

În paralel cu această extindere, statele membre discută şi o recomandare a Consiliului privind pregătirea unei tranziţii coordonate de la protecţia temporară către alte forme legale de şedere. Această „strategie de ieşire” va acoperi aspecte precum schimbarea statutului juridic, încurajarea revenirii treptate în Ucraina şi intensificarea eforturilor de informare cu privire la opţiunile disponibile pentru refugiaţi.

Mecanismul de protecţie temporară reprezintă un instrument de urgenţă al Uniunii Europene, activat în circumstanţe excepţionale, în contextul unui aflux masiv de refugiaţi. Directiva a fost adoptată în 2001, ca răspuns la deplasările forţate generate de conflictele din Balcanii de Vest, în special din Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo. Invazia Rusiei în Ucraina a fost prima situaţie care a determinat activarea acestui mecanism.

În funcţie de evoluţia situaţiei din Ucraina, Comisia Europeană are posibilitatea de a propune Consiliului suspendarea anticipată a protecţiei temporare, în cazul în care vor exista condiţii sigure pentru o reîntoarcere sustenabilă a refugiaţilor în ţara lor de origine.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dar de ce oare li s a prelungit, ca iata din media "politic corecta" au disparut TOTAL stirile despre ucraina, o fi oare razboi pe acolo? (singurul lucru care s a mai auzit din greseala a fost ca pana acum slava ukri a ucis 1.049.296.178,666666 rusi si acum Rusia e pustie)

    1. Daca citesti articolul ai sa afli de ce s-a prelungit protectia, asa, doar cu lozinci .....

      Sa te tii dezmat la Mamaia, romanii n o sa mai aiba loc

      slava ukri 

    Ieri au fost prinsi de vamesii romani doi ucrainieni la granita mascul si femela incercand sa intre cu 1.500.000 = un milion cinci sute de miii de dolari nedeclarati lipiti pe corp,

    mic exemplu ce scursuri protejăm cu firimiturile de la gura noastră 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb