Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat în prima jumătate a anului 2025 un număr total de 122 tranzacţii anunţate, în valoare de peste 2,7 miliarde euro, marcând astfel o uşoară o creştere de 6% în volum şi, respectiv, de 4% în valoare faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În pofida acestei dinamici pozitive, valoarea medie a unei tranzacţii a fost cu 2% mai mică faţă de valoarea înregistrată în semestrul I 2024, ajungând la 22,6 milioane de euro. Deal-urile de dimensiuni mici şi medii reprezintă în continuare principalul pilon de creştere al pieţei locale de fuziuni şi achiziţii, generând 90% din volumul total.
În prima jumătate a anului au fost anunţate 12 tranzacţii cu valori de peste 40 milioane de euro, dintre care patru au depăşit pragul de 100 milioane euro, incluzând aici tranzacţia de peste 1 miliard de euro prin care fondul de investiţii MidEuropa Partners a vândut reţeaua privată de servicii medicale Regina Maria către grupul finlandez Mehiläinen.
Din totalul tranzacţiilor anunţate, doar 62% au fost finalizate, respectiv 76 de tranzacţii ce însumează o valoare totală de 833 milioane de euro. Cea mai mare tranzacţie finalizată este achiziţia Artrom Steel Tubes de către Great Lakes Global Holdings, cu o valoare de peste 100 milioane euro.
Potrivit sursei, din punct de vedere sectorial, cele mai mari ponderi în valoarea totală a tranzacţiilor sunt generate de sectorul serviciilor de sănătate, cu peste 1,1 miliarde euro, urmat de real estate cu peste 630 milioane euro şi industria prelucrătoare cu peste 300 milioane euro. Aceste trei sectoare au concentrat peste 75% din valoarea totală a tranzacţiilor. La polul opus, sectorul energetic, care în 2024 a fost unul dintre motoarele de creştere a pieţei, a înregistrat în acest semestru o scădere semnificativă, atingând o valoare de cinci ori mai mică faţă de primul semestrul al anului 2024, respectiv de 150 milioane de euro. IT&C-ul a continuat să piardă teren, atât ca volum, cât şi ca valoare, continuând tendinţă începută încă din 2024.
Investitorii strategici au rămas în continuare cei mai activi cumpărători din piaţa românească de tranzacţii, cu 93 de tranzacţii anunţate de către aceştia (în creştere cu 12% faţă de semestrul I din 2024), din care peste 50% sunt deja închise, dar cu o valoarea medie a tranzacţiei în scădere faţă de anul trecut. În schimb, fondurile de private equity au înregistrat o scădere a numărului de tranzacţii anunţate cu 36% an/an, anunţând 18 dealuri. Valoarea acestora a crescut însă de cinci ori, ca urmare a celor două tranzacţii de peste 100 milioane euro (Regina Maria şi Artrom Steel Tubes). Această dinamică confirmă tendinţele observate încă din primul trimestru, când investitorii financiari au început să joace un rol mai puţin pronunţat în piaţa locală, în calitate de cumpărători.
După alegerile prezidenţiale din luna mai, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România pare să beneficieze de o stabilizare a contextului politic. Interesul investitorilor rămâne ridicat în sectoare precum energia regenerabilă, servicii private de sănătate, logistică şi industria alimentară. De asemenea, consolidările din retail şi servicii financiare, precum şi interesul pentru companii care pot deservi sectorul de apărare, ar putea genera noi oportunităţi de tranzacţii în a doua parte a anului.
Din perspectivă valorică, semestrul al II-lea este de aşteptat să depăşească nivelul de anul trecut ca urmare a numărului de tranzacţii mari anunţate, dar încă neînchise, printre care se numără şi achiziţia producătorului de vinuri Purcari de către grupul Maspex, evaluată la aproximativ 170 milioane de euro, vânzarea portofoliului logistic P3 către CTP, estimată la 280 milioane de euro, precum şi vânzarea Regina Maria de MidEuropa Partners către CVC, prin Mehiläinen Group.
Opinia Cititorului