Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat în direct la Digi24 că pensia de serviciu pentru magistraţi ar trebui să fie cât mai apropiată de ultimul salariu net, conform deciziilor Curţii Constituţionale (CCR). Acesta a explicat că „potrivit CCR, între pensia de serviciu şi ultimul venit net trebuie să existe un raport cât mai apropiat”, fără ca instanţa constituţională să stabilească un procent clar (60%, 70% sau 80%). În opinia sa, este necesară „o lege de salarizare simplă, clară, pentru mediul judiciar, fără prea multe componente”.
În privinţa vârstei de pensionare, Marinescu a precizat că programul de guvernare prevede alinierea acesteia la vârsta standard din România, ca parte a obiectivului de justiţie socială. Totuşi, a subliniat că orice modificare trebuie realizată cu atenţie, pentru a evita depopularea sistemului: „În momentul de faţă, la instanţele superioare, un număr foarte mare de judecători, iar la Parchet, un număr mare de procurori îndeplinesc condiţiile de pensionare, au decizii de pensionare şi pot să plece oricând”.
Ministrul a menţionat că inclusiv preşedintele Nicuşor Dan a afirmat că în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „trebuie să caute un partener” şi că cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare sunt „protejaţi de legea în vigoare şi ar trebui să rămână în sistem”.
Referindu-se la dezechilibrul actual dintre pensii şi salarii în sistemul judiciar, Marinescu a spus că „s-au făcut multe greşeli de-a lungul timpului”, iar situaţia actuală este şi rezultatul neaplicării legii din 2017 privind pensiile şi salariile. În schimb, „au ultraactivat nişte dispoziţii anterioare şi, prin hotărâri judecătoreşti şi aici nu mai este problema Executivului, nici a legislativului, s-au acordat anumite drepturi care au condus la această creştere”. El a subliniat că mecanismul este mai complex decât o simplă greşeală politică.
Pentru a corecta aceste probleme, Marinescu propune o nouă lege de salarizare „simplă, clară, pentru mediul judiciar. Fără atâtea componente, care se stabilesc prin hotărâri judecătoreşti, prin sporuri etc. Asta trebuie să facem, asta intenţionăm să facem”.
Ministrul a ţinut să adauge că puterea judecătorească este una dintre cele trei mari puteri ale statului şi că între acestea trebuie să existe un dialog constructiv şi loial. „Nu putem acum să demonizăm, a spus-o şi preşedintele, o putere din stat, pe magistraţi, şi să-i transformăm într-o ţintă publică, ignorând faptul că este nevoie de dialog, cu echilibru, înţelepciune, raţionalitate şi respectare a legii, dar, în acelaşi timp, şi cu fermitate”, a conchis Radu Marinescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 15:17)
pensia trebuie sa fie ca la toata lumea hello.
rezultatele muncii: ioc toti hotii scapa, toate dosarele se prescriu.
cativa au mai ajuns la parnaie, apoi "au scris o carte" si gata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 17:22)
Ai imbatranit si albit degeaba , mai bine taceai si poate ramaneai filozof , adica pensia sa fie cu doi lei mai mica ca ultimul salariu pe care si-l umfla singur ca un balon . de ce vreti sa fiti mai cu moț?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 18:18)
Politicienii și judecătorii, în frunte cu cei de la CCR, au creat pe banii populației un grup de superprivilegiați. De ce să aibă pensia cât mai aproape de ultimul salariu net acești bugetari, iar toți ceilalți pensionari să aibă o pensie de aproximativ 40 la sută din salariile obținute în tot cursul vieții ? Pe cei de la CCR i-a pogorât Dumnezeu la noi ? De fapt mulți au fost niște penibili !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 18:11)
nici putin nu se atinge de pensiile astora daca invadeaza romania.
habar nu aveti cu cine va puneti.