În momentul în care veştile bune despre un vaccin contra COVID-19 aduc puţin optimism, neîncrederea publicului pentru imunizare ar putea să facă inutil şi cel mai eficient produs, avertizează responsabilul diviziei de imunizare al OMS, scrie AFP, potrivit G4Media.ro.
"Un vaccin care rămâne în congelator sau într-un frigider sau pe o etajeră şi nu este utilizat nu face nimic pentru a eradica această pandemie", a explicat ieri, pentru AFP, Katherine O'Brien.
Luni, compania americană Pfizer şi cea germană BioNTech au anunţat că vaccinul lor este 90% eficient, potrivit rezultatelor preliminare ale testului vaccinului în faza III pe mai mult de 40.000 de persoane.
Profesorul O'Brien consideră aceste rezultate, chiar dacă preliminare, sunt "extrem de importante" şi ea spune că speră ca datele de la alte vaccinuri, şi acestea în ultima fază de testare umană, să urmeze în curând.
Dacă datele complete arată că "unul sau mai multe din aceste vaccinuri sunt foarte, foarte eficiente va fi o veste bună pentru a ne dota cutia cu ustensile cu un nou instrument contra pandemiei", a subliniat ea.
Dar, ea este profund îngrijorată de dezinformarea şi de teoriile complotiste care cresc rândurile celor anti-vaccin, în momentul în care pandemia este departe de a fi încheiată şi care a provocat moartea a 1,3 milioane de oameni, notează sursa citată.
Trebuie să creştem "încrederea în faptul că OMS nu va face nicio concesie cu privire la siguranţa sau eficienţa vaccinurilor pe care le evaluează".
Doctorul O'Brien a recunoscut că au rămas o serie de necunoscute importante cu privire la vaccinurile candidate, precum durata protecţiei pe care o pot oferi şi poate la fel de important: "aceasta va schimba probabilitatea că poţi transmite boala altcuiva?".
OMS se bazează pe aceste vaccinuri care vor apărea lunile viitoare, dar se pregăteşte şi de provocarea uriaşă logistică pe care o reprezintă injectarea a miliarde de persoane cât mai repede posibil.
În aşteptare, OMS a recomandat ca vaccinurile să fie administrate prima dată celor care au cel mai mult nevoie.
"Obiectivul este ca fiecare ţară să fie în măsură să vaccineze 20% din populaţia sa de acum şi până la sfârşitul anului 2021, ceea ce ar contribui real la nevoile personalului sanitar şi al populaţiilor prioritare, apoi, pe măsură ce oferta va continua să crească, ne aşteptăm să primim mult mai multe doze în 2022", a explicat Katherine O'Brien.
Accesul va depinde şi de capacitatea de a fabrica vaccinuri în cantităţi mari, pentru a le condiţiona, a le trasnporta menţinându-le congelate la temperaturi foarte scăzute şi apoi de a găsi personal suficient pentru a le injecta.
"Un vaccin foarte eficient, sigur şi care va putea fi fabricat nu are valoare pentru sănătatea publică decât dacă parvine la perosanele pe care trebuie să le protejeze şi dacă este folosit la scară largă pentru populaţii. Este următoarea provocare care ne aşteaptă", a estimat ea.
"Am auzit recent o analogie potrivit căreia a face demonstraţia eficienţei şi siguranţei (unui vaccin) este ca şi cum ai stabili o tabără la poalele Everestului. Dar, în realitatea, pentru a ajunge la impactul real al vaccinurilor, acest lucru se joacă la nivelul distribuirii sale şi asta înseamnă să escaladezi Everestul", a subliniat Katherine O'Brien.
1. Încrederea în OMS
(mesaj trimis de Cristian în data de 14.11.2020, 12:45)
Încrederea în OMS s-a prăbușit dramatic, această instituție fiind identificată ca slujind obiective progresiste, ale globalistilor.
Singura posibilitate de redobândire a încrederii ar fi ca vaccinul sa fie gratuit, accesibil tuturor, și să dea rezultate spectaculoase, altfel nimeni nu va fi de acord cu acesta.
Nici FIARA globalistă nu are niciun fel de credibilitate la ora actuala.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2020, 13:59)
nici " gratuit si cu rezultate spectaculoase " n-am nevoie de el . un vaccin serios are multi ani de testare( o spun specialisti adevarati , nu mustea si marinescu bahtalo ) . cine imi garanteaza ca peste 2,3 ani nu are efecte " spectaculoase " si ma trimite in groapa direct ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2020, 15:42)
Exact !!!
1.3. Raul mai mic (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2020, 17:46)
Oricum , e preferabil,eventual ,peste 2-3 ani decat peste 3 luni sigur ! Nu crezi ?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2020, 18:10)
si tu ai facut studii , de stii ca peste 3 luni sigur ? au trecut 7 si sint in viata , tu vorbesti din groapa ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2020, 22:49)
Păi mare încredere trebuie să ai dacă UE şi SUA scutesc companiile Big Pharma de orice responsabilitate legală/financiară care ar putea rezulta din efectele colaterale ale vaccinurilor.