Reuters: Deficit comercial record în martie, în SUA, pe fondul tarifelor lui Trump

T.B.
Internaţional / 7 mai

Reuters: Deficit comercial record în martie, în SUA, pe fondul tarifelor lui Trump

Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut cu 14% în martie, atingând un nivel record de 140,5 miliarde de dolari, pe măsură ce companiile au accelerat importurile pentru a evita noile tarife comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.

Această acumulare de stocuri a contribuit la contractarea economiei americane în primul trimestru, pentru prima dată în trei ani, conform sursei.

Importurile totale au urcat cu 4,4%, la un nivel record de 419 miliarde de dolari, în special din Mexic, Vietnam, Regatul Unit şi ţări europene, în timp ce importurile din China au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a tarifelor de până la 145%, arată datele Reuters.

Importurile de bunuri de larg consum, în special produse farmaceutice din Irlanda, au crescut cu 22,5 miliarde de dolari. De asemenea, importurile de bunuri de capital şi autoturisme au atins noi maxime.

În schimb, importurile de metale şi aur au scăzut, indicând o posibilă fugă de capital în dolari, moneda americană fiind în scădere cu peste 5% faţă de principalele valute comerciale. Potrivit profesorului Brian Bethune de la Boston College, investitorii au transferat circa 92,5 miliarde de dolari în aur şi argint între decembrie şi martie, potrivit sursei citate.

Exporturile au crescut marginal, cu 0,2%, ajungând la 278,5 miliarde de dolari - un nou record, sprijinite de livrările de gaze naturale şi aur nemonetar. Totuşi, exporturile de aeronave civile au scăzut, iar serviciile, inclusiv turismul, au înregistrat un declin de 0,9 miliarde de dolari.

Vizitele străinilor în SUA, în special din Canada, au fost în scădere din cauza tarifelor, a măsurilor de imigraţie şi a declaraţiilor controversate ale preşedintelui privind anexarea unor teritorii, indică sursa.

Deficitul comercial a contribuit negativ cu 4,83 puncte procentuale la PIB în primul trimestru, ducând la o scădere anualizată de 0,3%.

Economiştii anticipează o reducere a importurilor în lunile următoare, ceea ce ar putea susţine o revenire economică în trimestrul al doilea, deşi persistă riscurile legate de scăderea exporturilor şi de protestele comerciale internaţionale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4898
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9866
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.1276

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb