Ministrul polonez al activelor statului, Jakub Jaworowski, a declarat miercuri că o analiză guvernamentală a arătat că nu există temeiuri economice pentru separarea activelor din sectorul cărbunelui din cadrul companiilor de utilităţi. El a adăugat că este nevoie de un mecanism de sprijin la nivelul Uniunii Europene pentru centralele pe cărbune şi după 2028, relatează Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Acţiunile companiilor poloneze de utilităţi au înregistrat fluctuaţii semnificative după anunţ: iniţial au scăzut brusc, apoi şi-au revenit.
Polonia încearcă să reducă dependenţa de cărbune, pe măsură ce sursele de energie regenerabilă câştigă o pondere tot mai mare. Cu toate acestea, rămâne necesar un mecanism care să sprijine centralele convenţionale, care asigură electricitatea atunci când producţia regenerabilă este insuficientă.
Sub conducerea fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki, Polonia intenţiona să creeze o agenţie energetică specială care să preia activele pe cărbune - un plan sprijinit de companiile de utilităţi.
Acest plan a fost ulterior abandonat, dar actualul guvern condus de Donald Tusk a continuat să analizeze opţiunea separării.
Ministerul a transmis într-un comunicat de presă că ipotezele economice ale planului anterior se bazau pe preţurile ridicate la energie din 2022, determinate de războiul din Ucraina. Între timp, preţurile s-au înjumătăţit, iar ponderile energiei regenerabile au crescut.
Presate de scăderea profiturilor generate de centralele pe cărbune, companiile de utilităţi controlate de stat au suspendat plata dividendelor şi cer un plan care să le ajute să acopere costurile de operare ale acestor active.
Cea mai mare companie de utilităţi, PGE, a declarat luna trecută că ar putea relua plata dividendelor mai devreme dacă problema profitabilităţii activelor pe cărbune ar fi rezolvată.
Ministerul a subliniat că, potrivit normelor actuale, plăţile de capacitate pentru surse de energie cu emisii ridicate vor fi interzise începând din 2028.
Plăţile de capacitate sunt sume oferite furnizorilor de energie în funcţie de capacitatea lor de producţie, indiferent de câtă electricitate generează efectiv. Ele sunt menite să asigure o aprovizionare fiabilă şi să încurajeze investiţiile.
În absenţa acestor plăţi, ministerul a avertizat că Polonia va avea nevoie de mecanisme suplimentare de sprijin pentru a evita un deficit de electricitate începând cu 2029 şi a cerut intervenţia UE.
Indicele energetic (.ENER) a scăzut cu până la 2,8% după anunţ.
Acţiunile PGE au coborât cu 5,3%, dar apoi şi-au revenit, devenind cele mai performante din indicele bursier WIG20.
„În opinia mea, renunţarea la separare, în favoarea unei forme de sprijin pe termen lung pentru activele pe cărbune, era soluţia anticipată de piaţă”, a declarat Jakub Bronicki, analist la WOOD & Company.
„În ceea ce priveşte impactul asupra companiilor, este clar că de circa un an se descurcă bine cu aceste active în bilanţurile lor”, a adăugat el.