REVISTA PRESEI 15.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 octombrie 2014

ADEVARUL

Înţelegerea secretă dintre americani şi saudiţi pentru a lovi simultan Statul Islamic şi Rusia

Statele Unite ale Americii şi Arabia Saudită au încheiat luna trecută un protocol secret, fără de care americanii n-ar fi putut demara ofensiva aeriană asupra Statului Islamic în Siria şi Irak. Dincolo de cooperarea militară, cele două puteri s-au înţeles şi să manipuleze preţul mondial al petrolului şi au început deja să-şi pună strategia în practică. Americanii nu puteau ataca poziţiile din Siria ale grupării teroriste Statul Islamic fără sprijin din partea ţărilor arabe. SUA aveau nevoie să atace dintr-o coaliţie din care să facă parte naţiuni arabe, din mai multe motive. Relaţiile SUA cu cel mai important aliat al lor din regiune, Arabia Saudită, erau încă încordate ca urmare a bâlbelor de vara trecută, când regele saudit Abdullah a fost furios pe decizia de ultim moment a americanilor de a renunţa la implicarea militară directă în războiul civil din Siria. Saudiţii sunt principalii finanţatori ai rebelilor sirieni care luptă pentru înlăturarea regimului controlat de familia preşedintelui Bashar al-Assad. Riadul doreşte căderea liderului şiit printre altele şi pentru a căpăta o rută pentru gazele din ţările arabe către Europa.

Cine a greşit în scandalul "Ponta - ofiţer acoperit"

"Adevărul" vă prezintă o fotografie completă a deconspirării lui Victor Ponta, de la articole de legi încălcate până la mărturia foştilor şefi SIE. "Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE". Aceste cuvinte, rostite de Traian Băsescu, luni noapte, la Realitatea TV, au cutremurat clasa politică şi au resetat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Imediat, şeful statului l-acuzat pe Teodor Meleşcanu, fostul director al SIE, că a iniţiat o hotărâre de Guvern pentru a-l ajuta pe Victor Ponta să rămână acoperit. Este vorba de hotărârea 223 din 30 aprilie 2013, pentru aprobarea "Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE". În această hotărâre, la categoria "secret de stat", a fost încadrat, în mod surprinzător, şi "personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu". Exact situaţia în care s-ar găsi premierul Victor Ponta, după spusele preşedintelui.

Ce spun foştii şefi ai SIE despre deconspirarea lui Victor Ponta

Declaraţiile de luni seară ale preşedintelui Traian Băsescu, care a afirmat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, nu i-au lăsat indiferenţi pe foştii şefi ai Serviciului de Informaţii Externe. Aceştia susţin că, în perioada în care Victor Ponta se presupune că a fost ofiţer acoperit, o legislaţie neclară permitea recrutarea magistraţilor de către serviciile secrete. Cătălin Harnagea, care a condus instituţia în perioada 1997-2001, susţine că preşedintele României nu a procedat corect. "Nimeni, nici eu, nici altcineva, fie el şi preşedintele României, nu are dreptul legal să deconspire numele unui ofiţer acoperit, indiferent când o face, indiferent dacă ne convine sau nu. A făcut un lucru grav pe care un preşedinte, în general, nu îl face, şi, probabil, îşi va asuma urmările", a spus Harnagea.

Dosarul "Rafo". Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Decizia este definitivă

Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală şi de spălare de bani. Decizia, care vine la opt ani de la trimiterea în judecată a afaceristului, este definitivă. În acelaşi doar au fost condamnaţi şi Constantin Mărgărit şi Octavian Iancu (fratele lui Marian Iancu - n.r.) la câte zece ani de închisoare, Elenkalan Hazrettin şi Alex Martin (fost Akaroglu Cuneyit) la câte nouă ani de închisoare, Marius Turică şi Gheorghiţă Iancu, la câte şapte ani de închisoare, dar şi Silviu Neacşu la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare. Mai mult, magistraţii au mai decis să confişte de la Marian Iancu peste 215 milioane de dolari şi 13 milioane de euro.

"România ar putea deveni captiva pieţei chineze, fără a mai fi capabilă să-şi dezvolte una proprie"

Theresa Fallon, asociat-senior în cadrul Institutului European pentru Studii Asiatice, avertizează România să fie sceptică în relaţia cu Beijingul. Aceasta explică reticenţa şi îngrijorarea Bruxelles-ului că, de fapt, China vrea să folosească întreaga regiune drept o piaţă de dumping pentru forţa sa de muncă. Strategia Chinei pentru Europa Centrală şi de Est stârneşte entuziasmul guvernelor de aici, mereu în căutare de investiţii pentru a se dezvolta, însă ascunde capcane pe termen lung pentru regiune, atrage atenţia Theresa Fallon, partener-senior în cadrul Institutului European pentru Studii Asiatice, un think tank cu sediul la Bruxelles. Prezentă la Bucureşti pentru a participa la cea de-a treia ediţie Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen, Fallon a explicat într-un interviu acordat "Adevărul" de unde vine îngrijorarea Bruxellesului faţă de interesul sporit al Chinei pentru zonă, inclusiv România.

România este campioana Uniunii Europene la scumpirea carburanţilor

Preţul benzinei din România a crescut cu peste 11% în primele nouă luni ale acestui an, iar cel al motorinei - cu aproape 8%, acestea fiind cele mai mari scumpiri înregistrate în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene. România, o ţară în care venitul pe cap de locuitor este cu mult sub media europeană, a înregistrat în primele nouă luni din acest an creşteri semnificative ale preţurilor la carburanţi şi se situează printre statele cu cea mai scumpă motorină din Uniunea Europeană. Dacă la începutul acestui an românii cumpărau benzină cu aproape 1,25 euro/litru (5,604 lei/litru, la cursul de 4,4932 lei/euro la 6 ianuarie), la începutul lunii octombrie, preţul afişat în benzinării era de 1,386 euro/litru (6,11 lei/litru), adică mai mare cu 11,15%.

BANCHERUL

Ungaria este avertizata din nou de Banca Centrala Europeana

Banca Centrala Europeana (BCE), condusa de Mario Draghi avertizeaza Ungaria, pentru a doua oara, ca legile adoptate sau in curs de adoptare in privinta clauzelor abuzive si conversiei creditelor din valuta in forinti, pe care si autoritatile romane incearca acum sa le imite, incalca o directiva europeana care interzice modificarea retroactiva a contractelor de credit si ar putea afecta stabilitatea sectorului bancar, putand avea si efect de contagiune catre alte state in care sunt prezente bancile straine. Motiv pentru care BCE recomanda autoritatilor din Ungaria sa initieze un dialog la care sa participe toate partile interesate in aceasta problema, astfel incat sa se gaseasca cea mai potrivita solutie.

Cine sunt recuperatorii de credite care au preluat contractele Volksbank si cum se comporta cu datornicii

"Am aflat stupefiat ca imprumutul meu luat de la Volksbank a ajuns la o firma de recuperare creante, iar acum trebuie sa negociez cu aceasta plata creditului. Este legal ce se intampla? Ce pot face in aceasta situatie", ne intreaba un cititor. Este legal, intrucat bancile pot vinde creditele neperformante firmelor de recuperare creante, conform prevederilor legale. Asa s-a intamplat si la Volksabnk, care a anuntat recent finalizarea tranzactiei prin care a vandut un pachet de 3.500 de credite ipotecare neperformante in valoare totala de 495 milioane euro unui consortiu format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners LLP, H.I.G Capital International Advisers şi APS Holding SE. Cea mai mare parte a respectivelor credite neperformante urmeaza sa fie administrate de catre firma de recuperare creante APS - Asset Portfolio Servicing Romania, cu adresa in Calea Floreasca nr.246C.

CURENTUL

Radu Tudor cere serviciilor secrete să dea o lovitură de stat după modelul 1989

Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor postează pe blogul său un îndemn către serviciile secrete româneşti să dea o lovitură de stat sau chiar să-l ucidă pe preşedintele Traian Băsescu după modelul Nicolae Ceauşescu: "Lipsa unei actiuni rapide si concrete pentru eliminarea lui Basescu din viata politica de catre serviciile de informatii este absolut ingrijoratoare. Ar fi fost o reactie fireasca, de tip imunitar. Atunci cand un astfel de individ implica la cel mai inalt nivel serviciile secrete, informatiile obtinute, lanseaza diversiuni si se dovedeste instabil - serviciile intervin pentru salvarea tarii de la un derapaj extrem de periculos produs de un om bolnav. S-a tot vorbit complicitatea Securitatii cu Nicolae Ceausescu pina in ultima clipa din Decembrie 1989 si de faptul ca stiind prea bine raul facut de dictator si situatia dramatica a populatiei, institutia cu pricina a ramas loiala paranoicului pina in ultima clipa. Din pacate cred ca azi avem de-a face cu o situatie similara, iar sistemul de securitate nationala nu face absolut nimic pentru a-i trage un bobarnac in freza pina la rostogolirea pe scari celui care face atat de mult rau.

Descoperitul - de Tia Şerbănescu

"E inadmisibil ca serviciile secrete să aibă ofiţeri acoperiţi în Parlament, în magistratură, în guvern, în presă, păi unde ajungem?" - s-a întrebat dl. Băsescu. Ajungem unde-am ajuns deja: la o societate coruptă, închisă, falsificată unde valorile sunt filtrate de un sistem deopotrivă conspirat şi conspiraţionist. Ca şef al SIE, Meleşcanu a refuzat cererea oficială a preşedintelui de a indica acoperiţii din guvern pe motiv că e secret. Şi faţă de preşedintele ţării? Apoi Mele a intrat în cursa prezidenţială ca persoană de sprijin pentru Ponta acuzând la tv "presiunile" dlui Băsescu şi vitejia sa în a-i proteja pe acoperiţi. Secretul apărat de veteranul Meleşcanu explică de ce ne trezim uneori cu decizii ciudate precum cadourile lui Ponta către Kazahstan şi Lukoil sau hotărârea lui Tăriceanu de a retrage trupele din Irak fără consultarea aliaţilor din NATO şi a CSAT. Dl. Băsescu a zis că "dezbrăcarea" nu-l împiedică pe Ponta să candideze (oricât de indecent ar fi) şi nici să facă pomeni electorale cu dedicaţie. Victor dezbrăcatu' a dublat alocaţiile pentru copiii din familiile defavorizate imediat ce romii lui Cioabă au semnat că-l votează. Or, familiile fără venituri sunt cele ale romilor.

CURIERUL NATIONAL

Francezii redeschid 6 magazine de bricolaj în România

Francezii de la Brico Dépôt, parte a grupului englez Kingfisher, au anunţat inaugurarea a şase noi ma­gazine cu brandul propriu, după rebranduirea magazinelor Bricostore, a căror transformare a început în luna august, ajungând astfel la opt unităţi pe piaţa locală, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Magazinele au fost rea­lizate după modelul de afaceri al Brico Dépôt, în urma achi­ziţionării celor 15 magazine Bricostore în luna iunie anul trecut. Lucrările la magazinele din Chiajna (Militari), Ploieşti, Piteşti, Braşov, Arad şi Oradea au fost finalizate şi vor fi deschise vineri, 17 octombrie.

"Boala limbii albastre" s-a răspândit în 26 de judeţe

În mai puţin de două luni, 1.895 de bovine din 254 de comune au fost afectate de acest virus. În această perioadă s-au înregistrat 384 de decese. Patru zimbri din Rezervaţiile Armeniş şi Haţeg-Slivuţ au murit. Boala limbii albastre continuă să se răspândească în fermele din ţară, afectând deja 254 de comune din 26 de judeţe. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din data de 22 august, când a fost înregistrat primul caz, "Boala limbii albastre" (Bluetongue) a răpus deja 384 de animale, judeţele cele mai afectate de mortalitate fiind Prahova (127), Gorj (87), Vâlcea (51), Dâmboviţa (49) şi Vrancea (35).

Rabla va merge în paralel cu Prima Maşină

Programul "Rabla" va continua şi anul viitor, în ciuda avertismentelor producătorilor autoh­toni care au semnalat oficialilor faptul că în prima jumătate a anului curent înscrierile de autovehicule noi au scăzut în fiecare lună. Anunţul ministrului Attila Korodi, bazat pe "succesul" programului din ultimii zece ani şi a epuizării cu o lună mai devreme a tuturor voucherelor aferente acestui an, survine la numai o săptămână informării făcute de Ministerul Economiei privind lansarea, în 2015, a programului "Prima maşină", ceea ce înseamnă că cele două ministere vor gestiona, în paralel, două programe menite să stimuleze industria auto.

Este sau nu agricultura motorul de bază al economiei?

Anul 2014 a fost unul plin de provocări pentru sectorul agricol românesc, condiţiile meteo nefavorabile generând dificultăţi majore fermierilor. După ploile abundente, pe alocuri cu grindină, a urmat o altă lovitură, seceta pedologică, iar în cele din urmă embargoul impus de Rusia pentru produsele alimentare din SUA şi UE. Reprezentanţii fermierilor spun că agricultura va rămâne în perioada imediat următoare principalul motor de dezvoltare a economiei naţionale. Ei precizează că şi în acest an agricultura va avea o contribuţie importantă în Produsul Intern Brut (PIB), undeva aproape de contribuţia din anul anterior (12-13%), deşi condiţiile meteo nu au fost dintre cele mai propice unui an agricol foarte bun. Agricultorii spun că, în ciuda intervenţiilor autorităţilor prin politici de susţinere a sectorului, agricultura României ţine tot de Dumnezeu.

Jucătorii din petrol - în căutare de pieţe de desfacere în Asia

Sectorul petrolului este inundat de ofertă, cotaţiile internaţionale coborând până la minimele ultimilor 2-3 ani. Marii producători de "aur negru" nu acceptă să-şi reducă producţia, deşi multe economii nu-şi revin sau chiar dau semne de încetinire. Petrolul ce nu va mai fi cumpărat de europeni sau de americani va fi orientat spre alte pieţe, îndeosebi din Asia, unde cererea continuă să fie ridicată. Actorii de pe pieţele petroliere sunt preocupaţi în acest moment de o situaţie din ce în ce mai îngrijorătoare, creată de existenţa suprastocurilor de aur negru. Lumea, subliniază analişti de la "Le Monde", este, astăzi,"inundată" de petrol, ale cărui preţuri se prăbuşesc odată cu degradarea stării de sănătate a economiei mondiale. Numeroşi analişti prevestesc vremuri şi mai complicate pentru producătorii de petrol, provocate de oferte excesive, îndeosebi de stocurile americane extrem de mari, dar mai ales de perspectiva unui consum slab şi a unui dolar puternic.

Investitorii, dezamăgiţi de risipirea magiei "vrăjitorilor" băncilor centrale

Creşterea economică globală slăbeşte din nou, iar bancherii centrali care au susţinut expansiunea în ultimii ani par a fi rămas fără muniţie pentru a revigora pieţele. Observaţia îi aparţine lui Ed Yardeni, chief investment strategist la compania de consultanţă financiară new-yorkeză Yardeni Research. "Investitorii din întreaga lume sunt şocaţi că vrăjitorii politicii monetare au rămas fără trucuri magice pentru a reînsufleţi creşterea economică globală", a declarat acesta pentru Bloomberg. "Chiar şi vrăjitorii admit că puterile lor sunt limitate", a continuat el. "Povestea cu zâne" care spune că factorii de decizie au controlul asupra economiilor şi pieţelor este pe cale să se spulbere, spune şi Stephen King, economist-şef la HSBC Holdings. Un "scenariu roz" spunea că orice răcire a economiei SUA adusă de o întărire a politicii monetare a Rezervei Federale Americane ar urma să fie succedată de o revigorare a economiilor susţinută de intervenţii ale Băncii Centrale Europene.

Fostul director general al BVB Victor Cionga a fost numit preşedinte CA al Electrica SA

Victor Cionga, fost director al Bursei de Valori Bucureşti, este începând de ieri preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica SA (EL), informează un cominucat al companiei sosit pe adresa redacţiei. Numirea a fost făcută în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie de după privatizarea companiei prin oferta publică primară din iunie a.c., iar mandatul este valabil până în ianuarie 2016. "Sunt onorat de alegerea făcută de colegii mei din Consiliul de Administraţie. Membrii Consiliului vor lucra în echipă cu executivul, care, ştim deja toţi, a avut o contribuţie foarte importantă în listarea cu succes a Electrica", a declarat Cionga, potrivit comunicatului.

Acord "istoric" al celor 28 membri ai UE ce pune capăt secretului bancar

Europa a decis, în sfârşit, să pună capăt secretului bancar, un avans major în lupta împotriva evaziunii fiscale. "Cei 28" membri ai UE, reprezentaţi la reuniunea specială a Ecofin de la Luxemburg de miniştrii lor de Finanţe, au ajuns - cu toţii - la un acord privind introducerea schimbului automat de informaţii fiscale. Este un standard internaţional propus de OECD la 21 iulie, susţinut apoi de declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe ai ţărilor G20 la ultimul summit din 20 septembrie, din Australia. Concret, acordul oferă posibilitatea de a obţine informaţii de natură fiscală atunci când un resortisant dintr-o ţară membră îşi deschide un cont bancar în străinătate.

EVENIMENTUL ZILEI

Cea mai mare firmă românească de curierat a cumpărat o bucată din Tractorul Braşov

Antreprenorii Felix Pătrăşcanu, Adrian şi Neculai Mihai, proprietarii FAN Courier, au cumpărat 2,7 ha din fosta platformă industrială Tractorul Braşov de la grupul francez Auchan, într-o tranzacţie de circa un milion de euro. Patronii celei mai mari companii de curierat cu capital autohton vor să construiască la Braşov un nod regional. "Ei vor face singuri dezvoltarea proiectului şi intenţionează să deschidă la anul. Se vor crea 250-300 de locuri de muncă, foarte importante pentru Braşov. Terenul era liber de construcţii şi are un PUZ de industrial-logistic. Am încasat preţul corect", a declarat într-un interviu acordat revistei Capital Tatian Diaconu, directorul general al Immochan România, braţul imobiliar al grupului Auchan. Francezii de la Auchan au cumpărat în aprilie 2012 cele 100 de hectare ale Tractorul de la fondul de investiţii Centtera Capital Parners, contra sumei de circa 25 mil. euro. Foştii proprietari cumpăraseră activele fabricii la licitaţie în 2007 pentru 77 mil. euro.

Antena 1, eşec după eşec în audienţe faţă de Pro TV: Hell's Kitchen, depăşită cu mult de Mastechef

Antena 1, eşec după eşec în audienţe faţă de Pro TV. MasterChef, emisiunea culinară de la Pro TV, îşi păstrează prima poziţia în topul audienţelor de luni seară, în timp ce Hell's Kitchen coboară pe locul patru. În ciuda investiţiilor costisitoare şi a racolării de vedete chiar de la trustul rival, postul familiei Voiculescu rămâne mult în urma celor de la Pro TV. Emisiunea culinară Iadul bucătarilor de pe Antena 1 a fost depăşit la capitolul audienţe şi de emisiunile de ştiri difuzate de colegii lor de la Antena 3. Producţia a înregistrat o înfrângere usturătoare în faţa programului similar de pe Pro TV Master Chef. Show-ul de pe Pro TV a fost urmărit în fiecare minut de aproape 1,6 milioane de români din întreaga ţară. Master Chef s-a aflat astfel pe primul loc în preferinţele telespectatorilor cu o audienţă de 8,4 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 16,8% la nivel naţional.

JURNALUL NATIONAL

Cristian Troncotă, decanul Academiei Naţionale de Informaţii: Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta şi nu mai ştia nimeni de el

Cristian Troncotă, decanul Academiei Naţionale de Informaţii, a comentat declaraţiile lui Traian Băsescu privind activitatea lui Victor Ponta ca ofiţer acoperit în cadrul SIE. Troncotă spune că Ponta nu putea fi ofiţer sub acoperire, ci cel mult colaborator al SIE şi că legislaţia în vigoare în 1997 nu i-ar fi interzis o astfel de colaborare.. De asemenea, decanul Academiei Naţionale de Informaţii este de părere că mai multe persoane, cu funcţii reprezentative în stat, ar fi putut avea colaborări de aceeaşi natură cu serviciile de informaţii. "Din ceea ce a declarat dânsul (N.R. - Traian Băsescu), şi nu numai acum, se pare că ori domnia sa nu ştie ce este ofiţerul sub acoperire, ori se ţine de glume. Un ofiţer sub acoperire înseamnă un ofiţer care are o identitate falsă, are o biografie pe care trebuie să o înveţe. Dacă era ofiţer acoperit nu-l mai chema Ponta, îşi schimba numele şi nu mai ştia nimeni de el.

NATIONAL

"Macel" DNA in Portul Constanta!

Pe lista scurta a procurorilor Laurei Codruta Kovesi se afla doua importante obiective considerate cele mai mari "oaze" de coruptie, evaziune si criminalitate transfrontaliera ramase pe teritoriul tarii noastre. Este vorba in primul rand despre Portul Constanta, dar si despre "angroul" generalizat in care s-a transformat intreg judetul Ilfov, ambele obiective aflandu-se intr-o puternica relatie economica subterana. DNA pregateste o actiune de proportii in cele doua "gauri negre" unde dispar anual miliarde de euro care ar fi trebuit sa ajunga la bugetul de stat. De luni bune de zile, firmele implicate in tranzactiile subterane din Portul Constanta si angrourile din Ilfov au fost tocate, aproape non-stop, de catre "raidurile" politistilor, care se afla in toiul celei mai ample campanii declansate vreodata impotriva marilor evazionisti.

Ponta deconspirat si de tata socru: E sub papucul baronilor

Asa cum era de asteptat, Ilie Sarbu a sarit in apararea ginerelui sau. Doar ca in loc sa-l ajute, liderul senatorilor PSD l-a bagat pe Ponta intr-o poveste care pute si mai tare. Concret, Sarbu a dat de inteles ca prezidentiabilul social-democrat este la cheremul baronilor PSD. Care, de altfel, l-au si impins in cursa pentru Cotroceni. "Categoric da (baronii isi doresc ca Victor Ponta sa ajunga presedinte - n.r.). Va aduceti aminte ca Victor Ponta nu a dorit sa candideze si ei au fost cei care au insistat, bine, pe baza sondajelor", a precizat Sarbu. Afirmatia a fost speculata imediat de adversarii premierului, care s-au grabit sa remarce ca acesta este un politician manevrat, dispus sa puna tara la picioarele baronilor.

Ce batai de cap ne aduce cardul de sanatate

Cardurile de sanatate, lipsite de folos in acest an si discutabil de utile anul viitor, par a crea mai degraba greutati, nu o imbunatatire a sistemului de sanatate din Romania. Medicii sustin ca sunt lasate nerezolvate o serie de probleme si se intreaba cum vor beneficia de servicii medicale copiii si persoanele neasigurate care nu au card de sanatate.

Lucian Croitoru, BNR: Investitorii, sicanati de coruptie si birocratie

Drumurile proaste, dezinteresul fata de clarificarea documentelor de proprietate si coruptia din Romania sunt, in continuare, probleme ramase nerezolvate de guvernantii de la Bucuresti, de care se lovesc la tot pasul investitorii straini care mai au curajul sa faca afaceri la noi. Asupra acestor aspecte a atras atentia, ieri, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru. "Din perspectiva unui investitor este important ca Romania sa se concentreze mai mult pe cresterea infrastructurii. Al doilea aspect cheie se refera la clarificarea drepturilor privind proprietatea. Combaterea coruptiei s-a intensificat, insa continua sa reprezinte o provocare pentru orice autoritate din Romania", a precizat Croitoru.

PUTEREA

Traian Băsescu confirmă analizele PUTEREA

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în sfârşit, luni noapte, că agentul acoperit candidat la Cotroceni este Victor Ponta. Promisiunea deconspirării acestuia către electorat a fost făcută marţi, 9 septembrie 2014, la postul B1TV, iar "dezvăluirea" luni, 13 octombrie, la Realitatea TV. Imediat după anunţul că pe listele pentru Cotroceni s-ar fi oploşit un "agent", toată media a pariat public că numai premierul poate fi candidatul misterios. PUTEREA a publicat în două analize succesive tipărite pe 15 şi 24 septembrie atât numele "agentului Ponta", motivele preşedintelui, sforăriile premierului, profitorii loviturii, jocul serviciilor, şi felul în care poate fi legal sau nelegal demersul lui Băsescu, plus sancţiunile penale sau electorale pe care le pot suferi atât preşedintele în funcţie, cât şi Ponta.

Ion Diniţă, mâna dreaptă a lui Căncescu, apărat de colegii deputaţi

Ridicarea imunităţii deputatului Ion Diniţă, în vederea reţinerii şi prezentării acestuia cu propunere de arestare preventivă în dosarul de corupţie în care este implicat şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a primit, marţi, aviz negativ în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Ultimul cuvânt în privinţa ridicării imunităţii deputalului Ion Diniţă îl are plenul, pe 20 octombrie, când avizul cerut de procurori va fi supus unui vot secret cu bile.

EnergoNuclear, societatea de stat unde angajaţii câştigă peste 10.000 lei lunar

Compania de stat EnergoNuclear, care se va ocupa de proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 3 ale centralei nucleare de la Cernavodă, oferă celor 25 de angajaţi salarii fabuloase. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, compania estimează pentru acest an venituri totale de numai 199.000 lei, egale cheltuielilor. EnergoNuclear are acum 25 de salariaţi, toţi plătiţi regeşte. Câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, este de 10.647 lei. De precizat, proiectul reactoarelor 3 şi 4 stagnează de mai mulţi ani, după ce investitorii străini implicaţi s-au retras rând pe rând. Acum, singura companie interesată să dezvolte unităţile nucleare 3 şi 4 este compania China Nuclear Power Corporation (CNPC) din China, care a depus pe 23 septembrie o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă.

ROMANIA LIBERA

Furtuna perfectă

Dezvăluirile făcute de preşedintele Traian Băsescu, privind fosta calitate de ofiţer acoperit SIE a lui Victor Ponta, plasează România în mijlocul unui ochi de furtună. Există numeroase nuanţe de gri. Deconspirarea lui Ponta survine într-un context geopolitic delicat, în care ameninţarea externă, pe filiera rusă, ţine serviciile de informaţii în prima linie de apărare. Din acest punct de vedere, rolul lor e unul evident major. În acelaşi timp, însă, acuzaţiile lansate de şeful statului readuc în discuţie problema infiltrării serviciilor în justiţie şi, în general, în sfera publică. Nu în ultimul rând, scandalul Ponta-SIE reliefează o dată în plus apetitul politicienilor de a se folosi, într-o formă sau alta, de nişte instituţii a căror reformare este crucială pentru evoluţia României ca stat de drept.

Nimeni nu mai plăteşte ratele la credit

Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în iunie 10,78% din totalul creditelor acordate, procent similar cu cel din luna anterioară. Din suma totală a restanţelor, 89% (29,774 miliarde de lei) sunt credite neplătite de peste 90 de zile, în scădere de la 31,117 miliarde de lei în mai 2014. În cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au crescut în iunie 2014 faţă de luna anterioară cu 37 de milioane de lei (0,53%), până la 6,989 miliarde de lei. Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au fost însă în creştere cu 646 milioane de lei (10,18%), de la 6,343 miliarde de lei în iulie 2013, la 6,989 miliarde de lei în iunie anul acesta. Aproape 92% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice, în iunie 2014, reprezentau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile.

ZIARUL FINANCIAR

Carrefour atacă segmentul cash&carry al companiilor pentru a rezista asaltului nemţilor

Francezii devin primul jucător care acoperă toate segmentele din comerţul modern, o piaţă de 8 mld. euro. Carrefour, grupul francez care deschidea în 2001 piaţa hipermarketurilor, ajunsă în prezent la 4 mld. euro, face o primă încercare şi pe segmentul cash&carry în speranţa de a reduce diferenţa care îl desparte de liderul comerţului modern Kaufland, cu afaceri de peste 1,6 mld. euro anul trecut. Francezii au un nou pariu în speranţa de a nu pierde trenul şi de a câştiga o felie şi din piaţa cash&carry de 1,8 mld. euro disputată în prezent de Metro şi Selgros. Într-un război dur cu grupurile germane din comerţ (Lild&Schwarz şi Metro), dar şi după consolidarea rivalilor de la Auchan prin preluarea Real, francezii de la Carrefour sunt prima reţea din comerţul modern care încearcă să acopere toate formatele de magazine: hipermarketuri, supermarketuri, proximitate, online, discounter (Supeco) şi acum cash&carry.

Bancherii au scumpit creditele: doar trei bănci mai au ipotecare cu dobânzi mai mici de 6% pe an

Dobânda unui credit ipotecar standard în lei porneşte de la 5,53% pe an, trei bănci oferind credite pentru achiziţionarea de locuinţe la dobânzi efective de sub 6% pe an. Cele mai bune oferte standard le au CEC Bank, ING Bank şi Garanti, potrivit datelor portalului Conso.ro. Luna trecută şase bănci aveau oferte standard cu dobânzi mai mici de 6% pe an, dar creşterea recentă a indicatorului Robor la 3 luni (de la 2% în august la 3% pe an în septembrie) a favorizat uşoare creşteri de dobânzi. Indicatorul Robor la 3 luni este utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei. Şi creditele în derulare s-au scumpit, în condiţiile în care multe bănci îşi stabiliseră finalul lunii septembrie ca dată de ajustare a dobânzilor, iar atunci dobânda era de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie, când a avut loc runda anterioară de actualizare a ratelor de dobândă.

Topul surprinzător al băncilor în funcţie de plăţile decontate

Trei bănci deţin aproape jumătate din piaţa plăţilor decontate în România, cu toate că nu se află în top trei cele mai mari din punctul de vedere al activelor. ING controlează 18,6% din această piaţă, valoarea ordinelor de transfer în perioada iunie-2013-iunie 2014 fiind de 1,139 miliarde de lei (256 miliarde de euro). Pe locul doi se află Raiffeisen cu 851 de miliarde de lei plăţi decontate, iar pe locul trei se poziţionează Citibank cu 829 de miliarde de lei. Cele mai mari bănci din sistem BCR, BRD şi Transilvania se află pe locurile cinci, patru, respectiv opt. Este pentru prima dată când Banca Naţională prezintă un clasament al băncilor în funcţie de valoarea ordinelor de transfer decontate, cifrele fiind disponibile în seriile de date aferente raportului anual de stabilitate financiară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb