Roboţii ar putea înlocui 20 de milioane de angajaţi până în 2030 la nivel global, agravând inegalităţile sociale şi geografice, fiind în acelaşi timp factori de creştere economică, potrivit unui studiu publicat de cabinetul britanic Oxford Economics.
Angajaţii cel mai puţin calificaţi vor fi cei mai afectaţi, iar acest lucru se va produce într-o manieră extrem de inegală de la o ţară la alta sau chiar în aceeaşi ţară. Roboţii au luat deja locul a milioane de oameni în industrie şi acest lucru se întâmplă tot mai frecvent în servicii, din cauza progreselor în analiza vizuală, de recunoaştere a vocii sau învăţare automată, tot atâtea aspecte ale inteligenţei artificiale, notează firma de analiză şi consultanţă. Studiul survine în condiţiile în care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar şi asupra pericolelor pentru locurile de muncă pe care le reprezintă maşinile autonome, felurile de mâncare pregătite de roboţi sau omniprezenţa sistemelor robotizate în fabrici sau în centrele de logistică. Numeroşi experţi afirmă că, în timp ce automatizarea contribuie în general la crearea de locuri de muncă, ea a condus şi la o diviziune între locurile de muncă calificate şi cele mai puţin calificate, lăsând mulţi angajaţi fără slujbă. La rândul său, studiul Oxford Economics estimează că actualul val de "robotizare" va spori productivitatea şi creşterea economică, creând în acelaşi timp tot atâtea locuri de muncă câte va desfiinţa.
Experţii estimează că economia globală ar putea genera până la 5.000 de miliarde de dolari până în 2030 ca urmare a creşterii productivităţii datorită robotizării. Studiul dezvăluie de asemenea că roboţii vor fi din ce în ce mai prezenţi în comerţ, sănătate, industria hotelieră şi restaurante, în transport, dar şi în construcţii şi agricultură.