O iniţiativă a Uniunii Europene de facilitare a exporturilor către Ucraina a primit un impuls astăzi prin aderarea României. Exim Banca Românească anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că a aderat la Mecanismul InvestEU de garantare a creditelor la export pentru Ucraina - o iniţiativă comună a Comisiei Europene şi a Fondului European de Investiţii (FEI).
Potrivit sursei citate:
„În cadrul mecanismului, agenţiile naţionale de creditare a exportului din UE oferă garanţii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderilor cu capitalizare medie care exportă către Ucraina. Garanţiile naţionale sunt susţinute la rândul lor de FEI, membru al Grupului Băncii Europene de Investiţii (BEI).
România participă la această iniţiativă împreună cu alte nouă ţări ale UE: Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Slovacia, Slovenia şi Spania. Scopul este de a încuraja exporturile UE, către Ucraina, de mărfuri precum utilaje, materiale de construcţii şi tehnologii avansate, precum şi servicii esenţiale pentru economia ţării şi pentru reconstrucţia acesteia în contextul războiului Rusiei”.
Preşedinta Grupului BEI, Nadia Calviño, a declarat: „Este un impuls real pentru redresarea Ucrainei, o soluţie reciproc avantajoasă pentru redresarea şi funcţionarea economiei sale. Companiilor din UE pot astfel să continue să tranzacţioneze şi să investească în Ucraina atunci când contează cel mai mult”.
Sursa citată precizează:
„Mecanismul de garantare a creditelor la export pentru Ucraina oferă garanţii FEI totale de 300 milioane EUR pentru agenţiile naţionale de creditare a exportului participante. Exim Banca Românească primeşte în total 43,75 milioane EUR.
Pe lângă cele zece ţări UE participante, urmează să se alăture mecanismului alte trei state membre, care vor fi anunţate ulterior. Se preconizează că acesta va aduce beneficii pentru peste 550 de exportatori din UE, inclusiv pentru 25 exportatori din România”.
Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească, a spus: „Prin participarea la această iniţiativă europeană, Exim Banca Românească îşi reafirmă angajamentul de a sprijini companiile româneşti care doresc să contribuie la reconstrucţia Ucrainei. Credem cu tărie ca sprijinul oferit prin acest mecanism financiar va facilita accesul exportatorilor la o piaţă dificilă, dar esenţială, şi totodată va contribui la stimularea dezvoltării economice regionale”.
Mecanismul de garantare a creditelor la export pentru Ucraina promovează eforturile acesteia de a se integra în piaţa europeană unică şi de a deveni membră a UE.
„Susţinută de bugetul UE, facilitatea sprijină întreprinderile din UE să continue şi să intensifice comerţul cu Ucraina”, a declarat comisarul european pentru economie şi productivitate, implementare şi simplificare, Valdis Dombrovskis. „Reprezintă un pas semnificativ înainte în integrarea suplimentară a economiilor UE şi Ucrainei, care este un element crucial al procesului de aderare a Ucrainei.”
Aceeaşi sursă concluzionează:
„Lansat la mijlocul anului 2024, mecanismul a stârnit imediat interesul întreprinderilor din UE, asigurând cererea pentru întreaga sumă de 300 milioane EUR a sprijinului FEI. Sprijinul FEI ajută întreprinderile să menţină exporturile existente către Ucraina şi încurajează noi legături comerciale ale UE cu această ţară”.
„Redresarea Ucrainei depinde nu numai de ajutorul internaţional, ci şi de restabilirea şi extinderea unor parteneriate economice reale - parteneriate bazate pe comerţ, cooperare industrială şi interese comune pe termen lung”, a declarat Yulia Svyrydenko, prim-viceprim-ministru şi ministru al economiei al Ucrainei. „De aceea, salutăm angajamentul ferm al statelor membre ale UE de a sprijini exportatorii care lucrează cu Ucraina. Facilitatea de garantare a creditelor la export pentru Ucraina este un instrument strategic care ajută întreprinderile de ambele părţi să atenueze riscurile, să deblocheze oportunităţi şi să consolideze încrederea în Ucraina ca o piaţă deschisă, rezistentă şi orientată spre viitor.”
Opinia Cititorului