RWEA şi PATRES cer măsuri urgente pentru evitarea distrugerii investiţiilor în surse regenerabile de energie

V.G.
Miscellanea / 24 noiembrie 2022

RWEA şi PATRES cer măsuri urgente pentru evitarea distrugerii investiţiilor în surse regenerabile de energie

RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană) şi PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania) fac, din nou, un Apel public, de forţă majoră, către Preşedintele României, Guvern şi Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile si oprirea imediata a investiţiilor in capacitati noi, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

"NU omorâţi Regenerabilii! NU anulaţi investiţii de mii de MW, în plină iarnă şi criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat in capacităţile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor şi industriei! NU impuneti formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile si ii forteaza sa inchida capacitatile de productie! NU falimentaţi sectorul regenerabilelor! NU sacrificati investiile viitoare!", transmit reprezentanţii RWEA şi PATRES.

"Am ajuns într-o situaţie de neconceput şi deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr. 119/2022, adoptat astăzi, 23 noiembrie, în Plenul Camerei Deputaţilor, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute şi cheltuielile cu achiziţia de energie necesară pentru onorarea contractelor, atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute", se arată în comunicat..

Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condiţiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de cca. 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpozitează doar venitul fără a se ţine cont că, în cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însăşi modul de funcţionare al pieţei să cumpere energie pentru a-şi onora obligaţiile.

"Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputaţi în cazul producătorilor de ESRE? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ţine cont de cheltuieli, aceştia vor intra automat pe pierderi. Vorbim de o forma mascata de NATIONALIZARE! Practic, se aruncă în aer capacitati operationale din surse regenerabile (eolian şi solar) de cca 4400 de MW", se arată în comunicat.

"RWEA şi PATRES semnalează, în mod public, şi avertizează autorităţile asupra noilor prevederi din actul normativ aprobat de Camera Deputaţilor, care vor forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei. Se va ajunge într-o situaţie fără precedent pentru România: Omori capacitatile ESRE in functiune, în plină criză energetică! Şi cum să atragi noi investitori, cu astfel de măsuri distructive?! Chiar asta să vrea Guvernul României!?", mai arată sursa.

"În demersurile noastre repetate către autorităţi, am transmis ca orice formula de supraimpozitare trebuie sa tina cont de caracterul volatil al productiei din surse regenerabile, care prin definitie nu poate produce aceeaşi cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie sa se aplice pe venitul net realizat in urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achizitia de energie pentru profilare si cheltuielile pentru dezechilibrele inregistrate. Altfel discutam despre supraimpozitarea pierderii", transmis reprezentanţii asociaţiilor.

"Revenim cu acest APEL, insistăm şi apelăm la autorităţi să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici şi industriali, pe care le consideră necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor. Atragem atenţia că, dacă se vor aplica noile măsuri, România va ajunge - în final - să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacităţi de producţie. Foarte important de ştiut! Criza energetică este dată de lipsa de capacitati de producţie care sa acopere intreg consumul, Romania fiind stat net importator de energie de cativa ani in lipsa unor investitii noi. NU energia regenerabila este responsabilă pentru creşterile de preturi pe pieţele spot, dar şi angro din România. De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea şi reducerea preţului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preţ mai mic şi un nivel mai ridicat de securitate energetică", mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb