Scădere de peste 1,6% a preţurilor petrolului

T.B.
Internaţional / 15 iulie, 07:05

Scădere de peste 1,6% a preţurilor petrolului

Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1,6%, pe fondul incertitudinilor legate de posibile sancţiuni americane împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc, anunţate de preşedintele Donald Trump din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Investitorii analizează impactul potenţial asupra ofertei globale, dar şi efectele tarifelor comerciale anunţate recent, conform sursei.

Preţul petrolului Brent a coborât cu 1,6%, până la 69,25 dolari/baril, iar cel al West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,06%, până la 67,04 dolari/baril, relatează sursa citată.

Preşedintele Trump a anunţat noi livrări de armament pentru Ucraina şi a ameninţat că va impune sancţiuni cumpărătorilor exporturilor ruseşti, dacă Rusia nu acceptă un acord de pace în următoarele 50 de zile.

Piaţa a reacţionat iniţial pozitiv, anticipând sancţiuni imediate, dar preţurile s-au retras pe măsură ce investitorii au evaluat termenul de 50 de zile.

”Piaţa a perceput acest lucru ca un semnal negativ, fiindcă oferă timp pentru negocieri,” a explicat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Între timp, exporturile maritime de produse petroliere ruseşti au scăzut cu 3,4% în iunie faţă de mai, potrivit datelor din industrie şi calculelor Reuters.

Un proiect de lege bipartizan din Congresul SUA, care prevede sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a câştigat susţinere săptămâna trecută. De asemenea, Uniunea Europeană este aproape de a adopta al 18-lea pachet de sancţiuni, care include o plafonare mai severă a preţului petrolului rusesc.

Negocierile comerciale dintre SUA şi parteneri-cheie, precum UE şi Coreea de Sud, sunt în desfăşurare pentru a atenua impactul tarifelor americane ce urmează să fie impuse de la 1 august. UE consideră ameninţările tarifare ”absolut inacceptabile”, a declarat ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, luni, la Bruxelles.

Un sprijin parţial pentru piaţa petrolului a venit dinspre China: importurile de petrol au crescut cu 7,4% în iunie, ajungând la 12,14 milioane barili/zi, cel mai înalt nivel din august 2023.

Analistul UBS Giovanni Staunovo a remarcat că, deşi există o percepţie de restricţie a ofertei, o mare parte din creşterea stocurilor se regăseşte în China şi pe nave, nu în hub-uri strategice. Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat recent că piaţa globală de petrol este posibil mai strânsă decât pare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb