Scrisoare deschisă împotriva dublei taxări a pensiilor private: „Românii vor plăti CASS chiar şi în lipsa unui câştig”

A.B.
Miscellanea / 15 iulie, 13:21

Scrisoare deschisă împotriva dublei taxări a pensiilor private: „Românii vor plăti CASS chiar şi în lipsa unui câştig”

Proiectul legislativ PL-x nr. 230/2025, care prevede aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra sumelor retrase din pensiile private, riscă să genereze o dublă taxare a veniturilor populaţiei şi să creeze situaţii fiscal aberante, avertizează George Moţ, fondatorul platformei desprepensiiprivate.ro, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

Potrivit acestuia, textul legislativ propune ca baza de calcul a CASS să fie întreaga sumă încasată de participanţii la fondurile de pensii private, fără a exclude contribuţiile personale deja impozitate la momentul încasării venitului salarial. Astfel, românii care au contribuit în mod constant la sistemul de pensii private ar ajunge să fie taxaţi de două ori pentru acelaşi venit: o dată în momentul contribuţiei şi a doua oară la momentul retragerii. „Vom avea situaţii în care povara fiscală în sarcina populaţiei va depăşi 100% din profitul obţinut. Mai mult, unii români vor fi nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a achita taxele datorate statului”, atrage atenţia Moţ.

În document sunt oferite două exemple concrete pentru a evidenţia efectele proiectului. Într-un caz, pentru o sumă de 30.000 de lei retrasă din contul de pensie privată, din care contribuţiile personale au fost de 28.000 de lei, participantul ar avea de plătit 2.700 de lei CASS, adică mai mult decât profitul real de 2.000 de lei. Practic, persoana respectivă nu doar că pierde integral câştigul obţinut, ci trebuie să acopere o diferenţă de 700 de lei din surse proprii, ajungând la o rată de taxare efectivă de 135%.

George Moţ subliniază că, spre deosebire de alte forme de economisire sau investiţii - precum depozitele bancare, obligaţiunile sau acţiunile - unde se taxează doar dobânda sau câştigul de capital, în cazul pensiilor private ar urma să fie impozitată întreaga sumă acumulată, inclusiv capitalul investit. Această abordare creează un regim fiscal defavorabil sistemului de pensii private, descurajând economisirea pe termen lung şi penalizând un segment semnificativ al populaţiei care a acţionat responsabil financiar.

În scrisoarea adresată autorităţilor, George Moţ solicită modificarea proiectului legislativ pentru a corecta aceste dezechilibre. El propune ca venitul impozabil să fie reprezentat exclusiv de câştigul obţinut prin investirea contribuţiilor, nu de întreaga valoare acumulată în conturile de pensii. O astfel de abordare ar aduce tratamentul fiscal al pensiilor private în linie cu cel aplicat altor forme de investiţii, eliminând dublarea taxării şi asigurând o fiscalitate echitabilă.

Totodată, autorul atrage atenţia că supraimpozitarea pensiilor private ar putea avea efecte negative şi asupra pieţei de capital, întrucât fondurile de pensii sunt printre cei mai importanţi investitori instituţionali în titluri de stat şi acţiuni listate la bursă. Subminarea atractivităţii sistemului riscă să reducă lichiditatea din piaţă şi să afecteze indirect finanţarea economiei reale.

„Aplicarea CASS asupra întregii sume din pensiile private nu doar că este discriminatorie, dar încalcă principiile de echitate fiscală şi logică economică. Avem nevoie de o reglementare clară şi corectă, care să încurajeze economisirea şi să protejeze cetăţenii de abuzuri fiscale”, concluzionează George Moţ.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Aberant este ca Gheorghe Mot NU știe legislatia pensiilor publice și ne dovedește ca nici pe cea a pensiilor private. Este legal ca pensiile private sa fie impozitate, și la fel de legal, nediscriminatoriu, si firesc este ca si din pensiile private sa se plătească asigurări de sănătate (cass) cat timp se plateste din pensiile publice. În rest, important de observat este inconsecventa acestui individ dornic de afirmare,.neîncetat,.în ceea ce privește opiniile privind investitiile/randamentele pensiilor private. De notat este ca el, Mot, a contribuit la elaborarea legislației pensiilor private când era angajat ASF, și era tare fericit sa "diversifice" prevederile legale în ceea ce privește plasamentele financiare ale fondurilor de pensii private, și asa a fost modificata și Legea 411/2004 , și legislatia secundara (normele). Diferența este ca atunci îl plătea ASF (indirect din banii fondurilor de pensii), acum nu-i știm sursele de finanțare, iar în cazul în care este platit de participanții in mod direct acesta ar putea fi cauza "scrisorii deschise". De remarcat este ca are si reveniri cu picioarele de pământ cand vorbește de pierderi investiționale și câștig zero. Tăcerea o păstrează în ceea ce privește fondul de garantare pensii private, mai exact un fond de garantare nimic intrucat dacă se va produce apocalisa, și activul net acumulat la sistemul de pensii private pilon 2 va fi mai mic decât contributiile la sistem ( cauze: plasamente riscante, imobiliare, inflație, etc.) atunci riscul va fi sistemic va afecta toate fondurile de pensii din pilon 2, iar fondul de garantare nu va compensa/plati nimic participanților (sef mare la fondul de garantare pensii private este Mircea Oancea, din 2013, și a fost ruda cu Mot prin prisma primei căsătorii).

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb