Sebastian Burduja: "Am prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia în obiectiv de securitate naţională"

S.B.
Politică / 30 aprilie

Sebastian Burduja: "Am prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia în obiectiv de securitate naţională"

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia românească în obiectiv de securitate naţională, precizând că este primul pas real spre accelerarea marilor noastre investiţii şi spargerea barierelor birocraţiei inutile, informează news.ro.

Potrivit ministrului, după ce CSAT şi-a exprimat acordul de principiu, urmează procedura de avizare interministerială, adoptarea în Guvern şi parcurgerea circuitului legislativ în Parlament, în procedură de urgenţă

"Finalizarea Hidrocentralelor începute: Temă de securitate naţională. Am spus-o din prima zi ca ministru al energiei şi nu am dat înapoi: România nu îşi poate permite să ţină pe loc investiţii de miliarde de euro în producţia de energie, aici, la noi acasă. M-am luptat pentru aceste proiecte în minister, în Guvern şi în Parlament. Astăzi, această luptă primeşte un sprijin extrem de important: prin iniţiativa Preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis că finalizarea hidrocentralelor începute şi blocate devine o prioritate de siguranţă naţională", spune Burduja într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei anunţă că a prezentat în CSAT proiectul de lege care transformă hidroenergia românească în obiectiv de securitate naţională. "Este primul pas real spre accelerarea marilor noastre investiţii şi spargerea barierelor birocraţiei inutile. CSAT şi-a exprimat acordul de principiu. Urmează procedura de avizare interministerială, adoptarea în Guvern şi parcurgerea circuitului legislativ în Parlament, în procedură de urgenţă", arată ministrul Burduja.

Sebastian Burduja menţionează că este o noutate absolută.

"Pentru prima dată, România propune un cadru legislativ prin care proiectele hidroenergetice cu grad ridicat de execuţie vor putea fi declarate oficial proiecte de securitate naţională - exact cum sunt tratate în alte state democratice şi puternice. Totul în baza hotărârilor de guvern, cu aviz CSAT", explică el.

Ministrul Energiei mai arat că de 35 de ani ne învârtim în cerc: peste 200 de avize şi autorizaţii pentru a face o hidrocentrală, 10 hidrocentrale aproape finalizate (760 MW putere instalată) sunt blocate de decenii, proceduri stufoase care durează mai mult decât construcţia propriu-zisă, contestaţii fără interes legitim.

"Este timpul să spunem STOP. Securitatea naţională este prerogativa statelor membre, aşa cum prevede chiar Tratatul UE, art. 4 alin. (2). Este dreptul şi datoria noastră să ne asigurăm energia, siguranţa, viitorul. De aceea, proiectul prezentat astăzi în faţa CSAT asigură finalizarea proiectelor hidroenergetice începute înainte de 1989 în maxim 3 ani de la începere; permite derogări punctuale de la legislaţia de mediu, achiziţii şi fond forestier; instituie un regim accelerat de autorizare, expropriere şi construire; transformă marile baraje în zone protejate de drone sau alte ameninţări; face posibilă finalizarea urgentă a amenajărilor Răstoliţa, Jiu, Olt, Cerna, Paşcani şi altele", completează Burduja.

Potrivit acestuia, "birocraţia nu poate avea întâietate în faţa dreptului românului la energie sigură, ieftină şi produsă în România".

"Fiecare zi de întârziere înseamnă facturi care nu scad, bani pierduţi, locuri de muncă necreate şi o vulnerabilitate în plus în ceea ce priveşte securitatea energetică. Eu nu pot accepta asta. România are potenţial - şi trebuie să şi-l folosească. Acesta este sensul patriotismului energetic: să punem ţara, oamenii şi resursele noastre pe primul loc, nu hârtiile. România merită acest viitor. Şi îl vom construi - baraj cu baraj, MW cu MW, zi cu zi. Mulţumesc membrilor CSAT, în special Preşedintelui şi Prim-ministrului României, pentru deschiderea către o nouă paradigmă: infrastructura energetică nu e doar o sursă de bunăstare, ci un pilon esenţial pentru securitatea naţională", subliniază Burduja.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că CSAT a dat un acord de principiu pentru ca finalizarea lucrărilor la hidrocentralele din România să fie proiect de siguranţă naţională, în condiţiile în care puterea instalată a acestor hidrocentrale ar însemna creşterea cu 10% a întregii puteri instalate în hidrocentralele din România, iar acest lucru înseamnă pentru economia României un plus de energie de câteva procente, o energie ieftină, curată şi o energie constantă şi sigură.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pana acuma de ce nu ati facut-o? Nu cumva e doar abureala electorala?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    minciuni gen burduf, rahaturi si lichelism gen pnl, n-a stabilit nimic si nu stia nimic

    a aflat de la tv si a dat-o ca e de la el, escroc pur pnlist. 

    suntem obsinuiti de la tariceanu si catarama, parintii si senseii lui burduf 

    pentru baietii destepti cheia este aici - permite derogări punctuale de la legislaţia de mediu, adica avizele si acordurile de mediu nu mai sunt obligativitate si vor face cum vor vrea muschii lor pe ariile, suprafata, care si le vor stabili singuri ca zone strategice, asa vor aparea in zona strategica niste viloaie, niste hoteluri, etc fara avize sau control de la neica nimeni ca doar sunt in zonele strategice si au aporobare de la csat si altceva nu le mai trebuie. cam cum a facut becali cu armata in PI PEra.... 

    si ce vor muschii lor stim toti de 30 de ani - coruptie, escrocare, imbuibare, avere, monopol, putere

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb