Guvernul urmează să discute joi un proiect de hotărâre privind acordarea anuală a burselor pentru studii universitare complete şi parţiale de licenţă, de masterat şi de doctorat, precum şi pentru stagii de cercetare în străinătate, relatează Agerpres, de la care menţionăm următoarele.
"Ministerul Educaţiei şi Cercetării propune ca finanţarea burselor să se realizeze de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale ministerului provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituţiile de învăţământ superior de stat de la studenţii şi cursanţii străini. (...) Ministerul Educaţiei şi Cercetării va asigura astfel: bursele lunare în moneda euro care pot acoperi, total sau parţial, cheltuielile cu taxele de şcolarizare, cazare, hrană, întreţinere în străinătate precum şi altele asemenea, asigurarea medicală, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele europene în vigoare, precum şi transportul internaţional din România până la locul de stagiu şi retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea primitoare", se explică în nota de fundamentare a proiectului.
Pe agenda şedinţei de joi se mai află aprobarea ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale căror cheltuieli vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2026 - 2028, stabiliţi în funcţie de cheltuielile din bugetul de stat estimate pentru anul 2025 conform programului actualizat la data de 30 iunie.
Cele 10 ministere propuse ca ordonatori principali de credite sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Finanţelor.
Cabinetul Bolojan va mai analiza un memorandum prin care Ministerul Finanţelor este desemnat să semneze un Memorandum de înţelegere cu ministerele omoloage din Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Macedonia de Nord cu privire la cooperarea pentru dezvoltarea pieţelor de capital.
"Această iniţiativă vizează consolidarea lichidităţii, atragerea investitorilor internaţionali şi facilitarea accesului la finanţare pentru companii, în special IMM-uri. Obiectivul regional îl reprezintă crearea unei reţele coordonate de burse de valori (Stock Exchanges) - reţea interdependentă, dar cu pieţe independente, care să stimuleze inovaţia, dezvoltarea de infrastructură şi să transmită un semnal politic clar privind angajamentul ţărilor din regiune pentru integrarea pieţelor de capital", prevede memorandumul.
Guvernul va discuta şi normele metodologice de aplicare a Legii privind traseele pedestre de interes naţional în scop recreativ. Acestea vizează atestarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ; reguli generale privind amenajarea şi întreţinerea acestora; responsabilităţile ce revin unităţilor administrativ-teritoriale, în calitate de administratori, cu privire la protecţia lor.
Pe agenda Exectivului se află şi o hotărâre referitoare la aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de realizare a sistemului electronic de tarifare rutieră - lotul 1. Valoarea totală a investiţiei este de 281.418.697,00 lei.
1. burse doar la universitatile unde se sustin exame
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 20:08)
de admitere ,nu toti boii intra pe dosar la fel ca repetentii clasei numitii judecatori,procurori, anul acesta au promovat examenul de bacalaureat cca 70.000 de elevi, in mod normal nu ar trebui sa se aloce mai mult de 14.000 de locuri in universitati ,inchiderea fabricilor de diplome din toate oraselele tarii.