Barierele comerciale legate de aprovizionarea cu materiale medicale folosite împotriva pandemiei de coronavirus (COVID-19) au crescut, a avertizat astăzi şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care a solicitat statelor membre să renunţe la ele, transmite Reuters, citată de Agerpres.
"Tendinţa este în direcţia greşită. Avem nevoie de înlăturarea acestor restricţii, astfel încât să putem transporta materiale medicale şi vaccinurile mai rapid", a afirmat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, la un forum virtual al Naţiunilor Unite, referindu-se la barierele în calea comerţului cu mărfuri care au legătură cu pandemia.
Oficialul a explicat că numărul restricţiilor comerciale era 109 la începutul pandemiei, a scăzut apoi la 51, iar acum a crescut la 53.
Ngozi Okonjo-Iweala a cerut statelor membre să ajungă până în iulie la un acord privind îmbunătăţirea accesului la vaccinurile pentru COVID-19, după luni de discuţii privind drepturile de proprietate intelectuală pentru aceste vaccinuri.
Cele mai multe state în curs de dezvoltare sprijină renunţarea, dar unele state bogate se opun, deoarece susţin că astfel ar fi descurajate cercetările care au permis ca vaccinurile pentru COVID-19 să fie produse atât de rapid.
"Negocierile sunt dificile deoarece încă există divergenţe dar sperăm să ajungem la o abordare pragmatică. Timpul ne presează şi sper să ajungem la un fel de acord până în iulie, deoarece vieţilor sunt importante", a declarat Okonjo-Iweala.
Fostul ministrul nigerian de Finanţe a informat, de asemenea, că la reuniunea ministerială a OMC de luna viitoare ar putea să se ajungă la un acord privind reducerea subvenţiilor pentru pescuit, deşi încă există divergenţe între ţări.
Şeful OMC a atras atenţia că există deja deosebiri regionale în comerţ, în timp ce exporturile Asiei în 2021 ar putea înregistra potenţial o creştere de 10% faţă de nivelul din 2019, livrările din Africa şi Orientul Mijlociu ar putea fi în scădere.