Discuţiile dintre Belgrad şi Washington privind o nouă amânare, cea de-a cincea, de la regimul sancţiunilor pentru compania petrolieră Naftna Industrija Srbije (NIS) din Serbia, al cărei pachet majoritar de acţiuni este deţinut de firmele ruseşti Gazprom Neft şi Gazprom, se desfăşoară cu dificultăţi, a informat luni ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic, transmite Reuters.
În data de 10 ianuarie, Trezoreria americană a impus sancţiuni sectorului petrolier rusesc şi a avertizat Gazprom Neft că are la dispoziţie 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul NIS. Până acum, NIS a obţinut patru amânări ale termenului limită, ultima urmând să expire în data de 29 iulie.
'Negocierile sunt destul de dificile, deoarece suntem într-o situaţie de neinvidiat, între două mari puteri, Rusia şi America', a declarat Djedovic Handanovic la postul de televiziune RTS din Serbia.
Statul sârb deţine o participaţie minoritară de puţin sub 30% din acţiunile Naftna Industrija Srbije, cea mai tranzacţionată companie la bursa de la valori de la Belgrad.
Potrivit sursei, principala rafinărie NIS, amplasată la Pancevo, la est de capitala Belgrad, are o capacitate anuală de 4,8 milioane de tone şi acoperă majoritatea necesităţilor ţării vecine, iar sancţiunile i-ar putea pune în pericol aprovizionarea cu ţiţei.
NIS importă aproximativ 80% din necesarul său de ţiţei prin intermediul conductelor operate de firma croată Janaf, iar restul este asigurat de producţia de petrol realizată în Serbia.
Reprezentanţii Departamentului american al Trezoreriei nu au răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.
'Ne străduim cu toate mijloacele disponibile să continuăm dialogul cu ambele părţi pentru a ne proteja poziţia', a afirmat ministrul Energiei.
1. urata natie
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2025, 15:46)
acest trib de cersetori a luptat intotdeauna alaturi de cei rai , acum 7 secole a luptat alaturi de Baiazid si imperiul otoman,impotriva Romanilor , acum au ramas fara tineri ,majoritatea au fost ucisa in luptele impotriva Ucrainei ,acest trib fara iesire la mare se credea sef peste 22 de milioane de Sloveni,Croati, Bosniaci,Kosovari,Muntenegreni si Macedoneni,daca scadem populatie Romana ei sunt cca 1milion de sarbi.