Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă seara de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", informează Biroul de presă al Patriarhiei Române, transmite Agerpres, care afirmă cele ce urmează.
Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă tuturor parohiilor din ţară. Ca şi în anii anteriori, aceasta va fi dusă şi la Chişinău, printr-un delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru a fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.
Sfânta Lumină va fi întâmpinată la Catedrala Patriarhală în jurul orei 19:00, de Patriarhul Daniel.
"Aducerea şi oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cadrul Patriarhiei Române este o mărturie a unităţii ecleziale şi o manifestare a bucuriei pascale împărtăşite cu ocazia praznicului Învierii Domnului", subliniază Patriarhia.
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini în Sâmbăta Mare a fost iniţiată în 2009 de Patriarhul Daniel şi continuă şi în acest an, declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române.
Considerată un miracol al ortodoxiei, Sfânta Lumină se aprinde în fiecare an la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, deasupra Sfântului Mormânt. Focul, care se pogoară din cer şi are manifestări diferite în fiecare an, nu arde în primele minute, conform mărturiilor credincioşilor.
Sfântul Mormânt este verificat riguros încă din Vinerea Mare de o echipă de poliţişti civili necreştini - de obicei un arab, un turc şi un reprezentant al statului Israel - care se asigură că nu există surse de foc în interior. În timpul ceremoniei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat în stihar alb, epitrahil şi brâu, este controlat şi pătrunde singur în Mormântul propriu-zis, după ce, potrivit tradiţiei, este însoţit iniţial de un musulman arab până în Capela Îngerului, potrivit sursei citate.
După rugăciune, se spune că o lumină asemănătoare unui fulger coboară prin cupola Capelei Sfântului Mormânt, aprinzând vata aflată pe lespedea de piatră. Patriarhul adună această vată aprinsă în două cupe de aur, aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări şi iese din mormânt pentru a împărţi lumina credincioşilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 19:00)
Orice e, dar numai creștină nu.