Siegfried Mureşan: "Ne opunem categoric diluării Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune într-un fond comun”

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie

Sursa foto: facebook / Siegfried Muresan

Sursa foto: facebook / Siegfried Muresan

English Version

Parlamentul European se opune categoric diluării Politicii de Coeziune (PC) şi Politicii Agricole Comune (PAC) într-un fond comun, aşa cum ar dori Comisia Europeană, a afirmat, ieri, deputatul european Siegfried Mureşan, negociator şef pentru cadrul financiar multianual (MFF) 2028-2034, în cadrul unui briefing de presă pe care l-a susţinut pentru jurnaliştii din ţara noastră.

"Ştiu că iniţial Comisia Europeană a dorit acest lucru, le-am atras atenţia că nu suntem de acord, dar am primit semnale că experţii din cadrul Comisiei au lucrat în continuare pe aceeaşi variantă. Poziţia mea ca negociator şef al Parlamentului European pentru MFF 2028-2034 este pentru păstrarea alocărilor pentru PC şi PAC şi nu voi accepta nicio reducere a finanţării pentru aceste priorităţi. Sigur că este nevoie ca PC şi PAC să contribuie la cele două priorităţi ale blocului comunitar - creşterea competitivităţii şi securitatea şi apărarea -, dar aceasta trebuie să fie concretă pe proiecte cu o utilizare dublă, civilă şi militară. În aceste condiţii, este evoident că o creştere a bugetului Uniunii Europene este inevitabilă, dar consider că trebuie să fie moderată, pentru că situaţiile financiare ale statelor membre nu permit un spaţiu prea mare pentru majorări în privinţa alocării fondurilor”, a precizat Siegfried Mureşan.

Negociatorul şef al Parlamentului European a mai spus că se aşteaptă ca trialogul cu Comisia Europeană şi Consiliul UE să fie unul dificil, după ce Executivul de la Bruxelles va prezenta astăzi propunerea MFF 2028-2034, deoarece există poziţii diferite privind rambursarea de către blocul comunitar a împrumuturilor de peste 700 miliarde euro contractate pentru finanţarea a 50% din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Dacă unii experţi afirmă că statele membre trebuie să contribuie la plata rapidă a acestor împrumuturi, ceea ce înseamnă un erfort financiar de peste 25 miliarde euro anual, Parlamentul European consideră că este nevoie de surse proprii de finanţare pentru bugetul UE, surse care să îi permită Comisiei să ramburseze împrumuturile respective, dar care să aducă şi venituri pentru construirea sustenabilă, pe termen lung, a bugetului blocului comunitar.

Siegfried Mureşan a spus: "Ne aşteptăm ca Comisia Europeană să ţină cont de priorităţile Parlamentului European, priorităţi trecute în documentul de poziţie care a fost adoptat în cursul lunii mai. Dacă propunerea Comisiei va veni în contradicţie flagrantă cu cele ale Parlamentului European, vom respinge propunerea respectivă, nu o vom considera o bază de negociere şi vom solicita Executivului UE să prezinte un nou proiect privind MFF 2028-2034. Negocierile vor fi complicate, dar dorim să le încheiem în cursul anului 2026, pentru ca în anul 2027 beneficiarii să se pregătească pentru absorbţia de fonduri care să înceapă efectiv la 1 ianuarie 2028. Pentru a realiza acest lucru este nevoie ca reprezentanţii statelor membre în Consiliul UE să nu întârzie nici ei negocierile”.

Deşi coraportorul din partea Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor a avansat ideea că Parlamentul European doreşte un buget minim al UE pentru perioada 2028-2034 de 1,24 trilioane euro, vicepreşedintele PPE - Siegfried Mureşan - a declarat că el nu este de acord cu intrarea în negocieri cu Comisia şi Consiliul pe baza unui plafon bugetar minim, ci consideră că acesta trebuie configurat în urma discuţiei cu toate statele membre şi cu instituţiile de la Bruxelles, pentru a identifica nevoile reale de finanţare, pe care acestea nu le pot acoperi din surse proprii. Cu toate acestea, negociatorul şef al Parlamentului European susţine că este nevoie ca bugetul european pentru perioada 2028-2034 să fie mai mare decât cel pentru 2021-2027, mai ales că trebuie alocaţi bani pentru competitivitate şi pentru securitatea şi apărarea europeană, domeniu în care o prioritate este realizarea scutului european antiaerian.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Va fi jale atat va spun. Tarile sarace vor fi si mai mult cocosate cu taxe desi au crestere economica zero

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Europa fara mancare ieftina se va destrama. Clima e o mare problema, subventiile te tin in viata, dar fara clima to degeaba. Vezi fructele anul asta, toate florile inghetate in primavara, din cauza primaverii extrem de calde, 28 de grade in aprilie, apoi inghet, de unde si preturile de anul asta la fructe.

    Daca nu plantam pomi, statul sau chiar si individual fiecare la el acasa, agricultorii, marginea drumurilor, paduri sunt acum drone ce seamana hectare de padure pe zi, f ieftin, vom avea mancarea f f scumpa.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb