Preşedintele american, Donald Trump a amplificat semnificativ, ieri, presiunile asupra Chinei pentru încheierea unui acord comercial, ameninţând că va majora în această săptămână tarifele pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari şi că în curând va lua măsuri similare pentru alte bunuri de sute de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Anunţul făcut pe Twitter marchează o schimbare majoră de ton din partea lui Trump, care a apreciat anterior progresele negocierilor cu China şi a lăudat relaţia avută cu preşedintele Xi Jinping, mai scrie angenţia.
Orice semn de excaladare a războiului comercial va agita aproape sigur pieţele financiare, care au reacţionat imediat la evoluţiile discuţiilor dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Trump a făcut anunţul înainte de o nouă rundă de discuţii dintre oficiali americani şi chinezi, programată să aibă loc la Washington în această săptămână.
Oficiali de la Casa Albă nu ştiau, ieri după-amiază, dacă mesajul transmis de preşedinte pe Twitter va afecta discuţiile.
Delegaţia chineză ar putea decide să nu mai facă deplasarea în SUA, din cauza escaladării conflictului de către preşedintele american.
Anunţul lui Trump este o inversare a deciziei sale din februarie, de a nu majora tarifele de la 10% la 25% pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, datorită progreselor discuţiilor. Majorarea va intra în vigoare vineri, a scris Trump pe Twitter.
Preşedintele a mai anunţat că va aplica în curând tarife de 25% pentru alte bunuri chinezeşti în valoare de 325 de miliarde de dolari, el sugerând că măsurile nu vor duce la creşteri de preţuri pentru americani.
"Tarifele plătite SUA au un impact scăzut asupra costului produselor. Acordul comercial cu China continuă, dar prea lent, pentru că încearcă să renegocieze. Nu", a scris Trump.
Tarifele aplicate bunurilor chinezeşti sunt plătite Statelor Unite de companii care importă bunuri, iar majoritatea acestor companii sunt din SUA.
Anunţul pune sub semnul întrebării aşteptările că SUA şi China s-ar apropia de un acord pentru încetarea războiului comercial care a încetinit creşterea economiei mondiale şi a perturbat pieţele, mai informează Reuters.
Vicepremierul chinez Liu He uma să meargă la Washington în acerastă săptămână, după o rundă de discuţii la Beijing pe care secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, o numise productivă.
Vineri, Trump afirmase că discuţiile cu China decurg bine.
Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat la Fox News că tweet-ul preşedintelui reprezintă un avertisment dat chinezilor.
Dar Michael Pillsbury, consilier neoficial al lui Trump şi director pentru strategie în relaţiile cu China la Hudson Institute, a spus că Kudlow minimalizează intenia preşedintelui.
Săptămâna trecută, surse din industrie afirmaseră că discuţiile se apropie de finalizare, iar Mnuchin îşi exprimase speranţa că echipa de negociatori a SUA va putea să-i recomande un acord lui Trump sau dimpotrivă, să îi spună că nu se poate ajunge la un acord.
Administraţia SUA a insistat în timpul negocierilor pentru adoptarea unui mecanism care să asigure că China îşi respectă promisiunile de a cumpăra mai multe bunuri americane, mai relatează Reuters.