Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a lansat un apel ferm către Guvernul României: să renunţe la măsurile de austeritate care afectează studenţii, să păstreze actuala formulă de calcul a fondului de burse şi să asigure o finanţare adecvată pentru educaţie.
• Proteste în mai multe oraşe
Peste 300 de studenţi, elevi şi tineri au mărşăluit de la Piaţa Universităţii până în Piaţa Victoriei, duminică, în centrul Capitalei, într-un protest organizat alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tineretului din România (CTR). Manifestanţii au cerut guvernanţilor menţinerea actualului sistem de burse, considerând că tăierile nu sunt acceptabile într-un domeniu fundamental pentru viitorul ţării. „Educaţia nu este o cheltuială, ci o investiţie pentru viitor”, a transmis ANOSR. Proteste similare au avut loc şi în Iaşi, Galaţi, Târgu Mureş, iar mobilizările vor continua în alte centre universitare, în semn de solidaritate naţională.
• O modificare cu efecte dramatice
Principala nemulţumire este propunerea din Programul de Guvernare, care prevede calcularea fondului de burse raportat la salariul minim net, şi nu la cel brut, cum stipulează Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Conform estimărilor, această modificare ar duce la: o reducere cu aproximativ 40% a fondului de burse; diminuarea semnificativă a numărului de beneficiari; creşterea riscului de abandon universitar, deja ridicat în România.
• ANOSR: „Este o nevoie reală, nenegociabilă”
ANOSR susţine că bursele nu trebuie tratate ca o cheltuială care poate fi redusă în perioade de criză, ci ca un sprijin esenţial pentru tinerii din medii vulnerabile, care altfel nu ar avea acces real la învăţământul superior. „Indiferent de circumstanţe, tăierile de la educaţie nu pot reprezenta o soluţie.”
• Solicitările studenţilor
Păstrarea formulei actuale de calcul a fondului de burse - raportarea la salariul minim brut, nu net. Eliminarea oricăror măsuri de austeritate care ar afecta tinerii. Alocarea unei finanţări adecvate pentru întreg sistemul de educaţie, în conformitate cu obligaţiile legale şi cu realităţile sociale.
Într-un climat tensionat economic şi politic, studenţii trag un semnal de alarmă cu privire la consecinţele tăierilor în educaţie. Ei cer nu doar respectarea legislaţiei în vigoare, ci şi asumarea rolului strategic al educaţiei într-o societate democratică. Bursele nu sunt un „favor”, ci un instrument de echitate şi incluziune socială, fără de care România riscă să piardă o întreagă generaţie de tineri cu potenţial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 08:38)
Or avea si ei dreptate dar in lumea civilizata studentii obisnuiesc sa-si ia un job de vara in loc sa arda gazul si sa se planga
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:18)
Multi dintre ei au job tot timpul anului.
Problema e la bursele sociale care sunt procentual calculate din plafonul total de burse.
Scazi plafonul total, scade si nr de burse sociale, acolo e problema.
2. Bine le face !
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 10:45)
Bine le face !
Au zis ca vor blugi si banane si excursii peste hotare dar ei nu au bani de un covrig.
Pentru majoritatea studentilor bursele reprezinta bani de mancare.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 01.07.2025, 11:30)
la cate milioane de studenti sunt,din care peste 70% nu folosesc cartonul pt ca nu are valoare decat la sistemul bujetar,daca da din urechi taticu!
inainte ca se dadea examen serios de admitere in facultate,care nu era test grila si sa cuprinda chiar 2 materii in doua ore ca acum),tot erau multi studenti slabuti!
dar acum cu celebra dioloma de bac si simulacru de examen de admitere,ce pretentii sa ai?
baiatul meu a lucrat din anul doi,in domeniul programarii iar acum e in alta liga!
cine a terminat facultatea fara sa se angajeze din timpul ei,e acum in intership,iar el e senior din anul 4 si lucreaza ca extern acum!
prea multi studenti,prea multi habarnisti,de la profesori si mai jos,programa de invatamant e pt profesori ca sa isi ia banii,NU ESTE PT PREGATIREA STUDENTILOR PT PIATA MUNCII!
trebuie revolutie in sistem,titularizarea pt maxim 5 ani,apoi concurs!
nu e normal pe un examen mai serios sa tii un post blocat 40 de ani!
poti fi la o scoala 5 ani,la alta peste 5 ani,in functie de cum iti dai interesul si te pregatesti,nu dupa cate pregatiri faci!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:22)
Si in medicina, armata, instante, ministere, primarii, anaf, peste tot in sistemul bugetar tii locul ocupat pana se pensioneaza individul.
De ce iti limitezi gandirea progresista doar la cadrele didactice???
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 01.07.2025, 18:01)
si tu ai dreptate,dar educatia se face de mic!
daca tu din clasele de gimnaziu ii dai banutii negrisori sa i dea profului pt meditatie,asta e cea mai buna educatie pt o coruptie generalizata,si el va vrea sa primeasca ce a dat!
primarii,doctorii ii alegi tu!
Judecatorii si cei cu trese ,apara justitia si tara ,pana la 50 de anisori,isi dau viata in aplicatiile caricaturale militare sau in instante,cu vacanta mai mare decat a copiilor,dar cu toate sporurile la zi,vegheaza la aplicarea legii...pt cei sarmani,pt ceilalti,o interpreteaza favorabil ghici pt cine!
3. Învățământul e gratui
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 12:33)
S-au învățat la pomeni și carte ioc.
Bursă de merit e ceva excepțional, eventual 1 '-2 pe grupa, an.
Altfel își pierde noțiunea.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:27)
Sunt mai multe categorii de burse. Cel putin la universitati.
-Bursa de performanta 1 (este maxim 1 pe an, media obligatoiru peste 9.50 si implicare in activități extracuriculare.
- Bursa performanta 2 (maxim 1-2 pe an, daca in anul respectiv nu sunt burse perf.1, media obligatoriu peste 9.50, fara activitati extracuriculare)
- Bursa performanta 3 (mai multe, procentual după numarul de studenti din anul respectiv dar nu se coaboara sub media 8)
Sumele sunt descrescatoare, de la prima la ultima.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 23:16)
"Bursa performanta" cu media 8 in vremurile de azi cand tot elevul sau studentul primeste note mari fara acoperire in cunostinte, iar optul este nota submediocrului?
In invatamantul nostru trebuie sa faci eforturi mari (in traducere, sa fii de-a dreptul tantalau) ca sa ai media mai mica de 8. La noi nu este greu sa ai peste 8, greu este sa ai sub 8.
4. examen national de admitere
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 12:41)
doar asa poti deveni student si in functie de media de admitere recte anuala bursa ,toti boii cu patru clase au diplome si pretentii mari de oameni scoliti ,tot sistemul bugetar este plin de asemenea specimene analfabete ,ajunge stop fabricilor de boi,stop universtatilor din catune, sate si orasele ,ajunge avem anul asta cca 80.000 de absolventi la examenul de bacalaureat jumatate pleaca din tara ,ramane restul de 40.000 X 3 ani licienta 120.000 de studenti maxim,cati din ei ar trece dupa un examen de admitere? la un moment dat fabrica de boi Spiru Haret avea scolarizati 600.000 de imbecili
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 12:53)
Cand protesteaza impotriva lipsei de valoare? La studenti, la profesori.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 14:02)
Aveți studiile gratis în România și apoi plecați să lucrați în străinătate....
F bine, da ia plătiți voi studiile....
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:54)
doar cei care pleaca, sa returneze costul studiilor.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 01.07.2025, 18:03)
ca pe vremea lui Ceusescu si este foarte corect,ai plecat,iti las pomelnicul jumatate din valoarea de afara,basca ,ca ai facut practica pe bolnavii nostrii,fara nici o raspundere!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 19:27)
Studentii si tineretul foarte pro-european,
acum invata ce inseamna propaganda neomarxista,
de la Bruxelles,
slava Nicusor
slava Macron